Lerarenopleiding Godsdienst

Student aan het woord

Lees het verhaal van Linda Haagsma, student aan de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing.

‘Wat moet een christen op een metal-festival?’

Respect hebben voor elkaars religieuze keuze is iets wat voor mij erg belangrijk is. Je hoeft niet op dezelfde manier naar hetzelfde geloof te kijken, je hoeft niet per se te geloven in dezelfde god en je hoeft niet per se te geloven. Het is iets persoonlijks, het is voor jezelf, het is iets waarvoor je zelf kunt kiezen. Het is iets waarvoor niet iedereen begrip op kan brengen, mensen kunnen soms niet begrijpen waarom je überhaupt in een god gelooft of waarom in deze en niet in de ander?

Student Linda Haagsma in witte jurkZo’n vijf jaar geleden ging ik met een groep mensen naar mijn eerste grote metal-festival en voor zover ik me kan herinneren was ik de enige christen in die groep. Ik droeg een polsbandje met de tekst ‘Jezus loves you’, iets waar men al snel over viel. Want ja… wat moet een christen op een metal-festival? Dat is toch compleet on-christelijk? Voor hen was het deels nieuwsgierigheid maar het was vooral kritisch bedoeld. Ze hadden het niet zo op geloof maar wilden toch weten waarom ik vond dat ik als christen wel naar een metal-festival kon. Het op een niet zo respectvolle manier van vragen stellen voelde voor mij als een aanval naar mij als persoon, waardoor mijn reactie een beetje knullig was. Als men de vraag wat respectvoller had gesteld had ik mij hierdoor misschien wel beter gevoeld.

Ik vind het erg belangrijk om een zo breed mogelijke kijk op religie te hebben, mijn persoonlijke beeld van religie maar vooral die van de ander. Dit wil ik graag overbrengen naar andere mensen, naar de leerlingen die ik in de toekomst in de klas heb. Je hoeft niet te geloven om het beeld dat je van de verschillende religies hebt te verbreden en zo respectvoller naar de ander te kunnen zijn.