Lerarenopleiding Godsdienst

Oud-student aan het woord

Mike Oude Remmerink

Lees het verhaal van Mike Oude Remmerink, oud-student aan de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing van Windesheim.

Mike Oude Remmerink‘Zonder inspiratie geen motivatie’

Na de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing ben ik direct aan de slag gegaan als docent levensbeschouwing en maatschappijleer in het vmbo bij het Twents Carmel College, locatie Potskampstraat. Na m'n eerste jaar werd ik mentor van een klas. Een intense, mooie en daarnaast interessante taak, voor een docent die graag actief met leerlingen werkt. Het collegevak mentoraat heeft mij daarbij de beginselen aangeleerd om het vervolgens in de praktijk te kunnen toepassen.

In de enkele jaren dat ik nu voor de klas sta heb ik steeds weer mogen ervaren hoe belangrijk de pedagogische competentie kan zijn voor mij als docent. Dit uiteraard zonder de andere competenties uit het oog te verliezen. Het echt 'zien' van leerlingen, het inspelen op hun sociaal-emotionele welzijn, is daarbij het vertrekpunt. Tijdens mijn studie leerde ik over de pedagogische competentie van verschillende docenten, waarbij 'shining eyes' mij altijd bijgebleven zijn. Dit is als je bij een leerling of collega in zijn of haar ogen ziet dat het licht van binnen schijnt, aldus inspiratie. En zonder inspiratie geen motivatie.

Ik ben zeker geen docent die voor de klas staat om de waarheid te verkondigen over de verschillende levensbeschouwingen en maatschappelijke thema's. De eerste aanzet tot deze houding heb ik mogen ontwikkelen tijdens mijn stages in het vmbo en mbo. Als ik bijvoorbeeld twijfel dan spreek ik dat uit, openheid waarderen leerlingen. Het maakt je authentiek als docent. Ik ben daarentegen wel een docent die leerlingen iets probeert mee te geven, noem het een bijdrage voor hun moreel kompas. Het doelgericht leveren van een bijdrage door docenten aan het moreel kompas van leerlingen is en blijft, naar mijn idee, essentieel.

Mike Oude Remmerink,
Oud-student Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing