Twee scholieren hebben les

Na je opleiding

Je hebt nu een tweedegraadsbevoegdheid om les te geven als leraar Geschiedenis. Ga je werken of verder studeren? Lees welke mogelijkheden je hebt.

Tweedegraadslesbevoegdheid

Deze bevoegdheid betekent dat je mag lesgeven in:

  • Klaslokaalhet vmbo
  • de onderbouw van havo en vwo
  • het mbo
  • de volwasseneneducatie

Kansen op de arbeidsmarkt

Als leraar heb je een beroep met perspectief en doorgroeimogelijkheden. Een groot aantal oudere leraren gaat de komende jaren met pensioen. Daarmee nemen je kansen op de arbeidsmarkt toe. Vaak krijgen afgestudeerde studenten een aanstelling op de school waar ze stage hebben gelopen. Benieuwd naar wat je gaat verdienen als leraar? Bereken je startsalaris op www.onderwijssalaris.nl.

Of toch iets anders?

De studie is in de eerste plaats een lerarenopleiding, maar de vaardigheden die je ontwikkelt kun je ook prima gebruiken in andere functies waarin je omgaat en communiceert met mensen. Zo kun je gaan werken als voorlichter in de toeristenbranche, als beleidsmedewerker bij een gemeente of in een museum.

Verder studeren

Om aan de slag te kunnen in de bovenbouw van havo en vwo en in het hoger beroepsonderwijs, heb je een eerstegraadsbevoegdheid nodig. Die kun je behalen aan de hogeschool in Tilburg, Amsterdam of Utrecht.

Je kunt na je bacheloropleiding ook verder studeren en een master volgen. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, zoals de hbo-master Expertdocent Beroepsonderwijs of de universitaire master Onderwijskunde of Pedagogiek. Je moet vaak wel een schakeltraject volgen om te kunnen starten met een universitaire master of je hebt werkervaring nodig voor een hbo-master. Deze toelatingsvoorwaarden verschillen per masteropleiding.

Speciale onderwijszorg

Een andere optie is een vervolgstudie op het gebied van speciale onderwijszorg. Je volgt dan de master Educational Needs en wordt bijvoorbeeld intern begeleider of remedial teacher.

Leren en innoveren

Als je een aantal jaren in het onderwijs hebt gewerkt en daarnaast in je werk betrokken bent geweest bij onderwijsinnovaties, schoolontwikkelingen en begeleiding van collega's, dan kun je de master Learning & Innovation bij Windesheim volgen. Na deze hbo-masteropleiding kun je een voortrekkersrol vervullen bij het in gang zetten van duurzame onderwijsvernieuwingen binnen je school.