Lerarenopleiding Frans

Na je opleiding

Je hebt nu de tweedegraads lesbevoegdheid als leraar Frans. Ga je werken of verder studeren? Lees welke mogelijkheden je hebt.

Tweedegraads lesbevoegdheid

Deze bevoegdheid betekent dat je mag lesgeven in:

  • het vmbo
  • de onderbouw van havo en vwo
  • het mbo
  • de volwasseneneducatie

Kansen op de arbeidsmarkt

Als leraar heb je een beroep met perspectief en doorgroeimogelijkheden. Een groot aantal oudere leraren gaat de komende jaren met pensioen. Daarmee nemen je kansen op de arbeidsmarkt toe. Vaak krijgen afgestudeerde studenten een aanstelling op de school waar ze stage hebben gelopen. Benieuwd naar wat je gaat verdienen als leraar? Bereken je startsalaris op www.onderwijssalaris.nl.

Of toch iets anders?

De opleiding is in de eerste plaats een lerarenopleiding, maar de vaardigheden die je ontwikkelt kun je ook prima gebruiken in andere functies waarin je omgaat met mensen en met ze communiceert. Zo kun je gaan werken als voorlichter in de toeristenbranche of als beleidsmedewerker bij een gemeente.

Verder studeren

Om aan de slag te kunnen in de bovenbouw van havo en vwo en in het hoger beroepsonderwijs, heb je de eerstegraads lesbevoegdheid nodig. Die kun je behalen aan de hogeschool in Tilburg, Utrecht of Amsterdam.

Je kunt na je bacheloropleiding ook verder studeren en een masteropleiding volgen. Bijvoorbeeld op onderwijsgebied, zoals de hbo-master Expertdocent Beroepsonderwijs of de universitaire master Onderwijskunde of Pedagogiek. Je moet vaak wel een schakeltraject volgen om te kunnen starten met een universitaire master, of je hebt enkele jaren werkervaring nodig voor een hbo-master. Deze toelatingsvoorwaarden verschillen per masteropleiding.

Speciale onderwijszorg

Een andere optie is een vervolgstudie op het gebied van speciale onderwijszorg. Je volgt dan de master Educational Needs en wordt bijvoorbeeld intern begeleider of remedial teacher.

Leren en innoveren

Als je een aantal jaren in het onderwijs hebt gewerkt en daarnaast betrokken bent geweest bij onderwijsinnovaties, schoolontwikkelingen en begeleiding van collega's, dan kun je master Learning & Innovation bij Windesheim volgen. Na deze hbo-masteropleiding kun je een voortrekkersrol vervullen bij het in gang zetten van duurzame onderwijsvernieuwingen binnen je school.