Universitaire Pabo

Toelating

Voor het volgen van de Universitaire Pabo is een vwo-diploma (alle profielen) verplicht. Met een havo- of mbo-diploma ben je niet toelaatbaar.

Toelatingseisen per vooropleiding en profiel

Profiel Aanvullende eisen
Vwo Natuur en Techniek Geen aanvullende eisen
Vwo Natuur en Gezondheid Geen aanvullende eisen
Vwo Economie en Maatschappij Geen aanvullende eisen
Vwo Cultuur en Maatschappij Geen aanvullende eisen

Past de Universitaire Pabo bij jou?

  • Ben je ambitieus?
  • Heb je lef?
  • Zit je vol energie?
  • Kun je goed plannen?
  • Ben je flexibel?
  • Kun je goed met kinderen omgaan?

Kun jij de meeste vragen beantwoorden met ‘ja’? Dan is de Universitaire Pabo wellicht de juiste studie voor je.

Welke eisen stelt de Universitaire Pabo nog meer aan studenten?

Met een havo- of een volledig mbo-diploma ben je niet toelaatbaar. Om deze academische Pabo met succes af te kunnen ronden, moet je kennis van de Nederlandse taal en je kennis van wiskunde up-to-date zijn.

Studente Universitaire Pabo aan tafel met leerlingAan het eind van het eerste jaar moet je op de Pabo de Citotoets rekenen (WisCAT) en een basiskennistoets taal hebben behaald. Om het diploma te halen, volgen aan het eind van de opleiding nog een reken- en taaltoets. Alle eerstejaars maken daarnaast in september aan de VU een wiskundetoets, waarna je geadviseerd kunt worden om je wiskundekennis bij te spijkeren om een vak als statistiek te kunnen behalen. Ook leg je een VU-taaltoets Nederlands af. Indien je deze niet haalt, volgt een bijspijkercursus Nederlands.

Heb je moeite met taal, rekenen en/of wiskunde, onderzoek dan tijdig je opties om je kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld via summercourses die de Pabo aanbiedt.

Studiekeuzecheck: vragenlijst VU en intakegesprek Windesheim

Aanmelden en dus de Studiekeuzecheck voor de twee opleidingen van de Universitaire Pabo verlopen iets ingewikkelder dan normaal. Met een stappenplan proberen we je het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Stap 1. Aanmelden Lerarenopleiding Basisonderwijs

Meld je voor 1 mei 2020 aan voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) bij Windesheim via Studielink.
Je kunt je ook na 1 mei nog aanmelden, alleen verandert dan wel het karakter van VU Matching. De opleiding bepaalt dan of je mag starten.

Stap 2. Aanmelden Pedagogische wetenschappen

Schrijf je hierna ook voor 1 mei 2020 in bij de VU voor Pedagogische wetenschappen via Studielink.

Stap 3. Vragenlijst en intakegesprek (Studiekeuzecheck)

Op de website van de VU vul je een inschrijfformulier in voor een aparte intakeprocedure. Dit formulier vind je op de website van de VU. Je wordt dan uitgenodigd voor een intakegesprek op de Pabo in Zwolle met een studieloopbaanbegeleider in het kader van de Studiekeuzecheck. Dit persoonlijke gesprek gaat over je motivatie en kwaliteiten en we checken of je een realistisch beeld hebt van het beroepenveld van en het studeren aan twee opleidingen. Je krijgt vervolgens een advies over je geschiktheid voor de opleiding.

De Studiekeuzecheck is verplicht en ondersteunt je bij het maken van de juiste keuze. We vinden het namelijk belangrijk dat jij bij een passende opleiding terechtkomt. Ons advies is vrijblijvend, maar geeft je een goed beeld van je kansen op succes in je studie. Doe er je voordeel mee!

Stap 4. Bewijs Betaald Collegegeld en VU Matchingsdag

Van de Pabo ontvang je na inschrijving het Bewijs Betaald Collegegeld (BBC). Hiermee kun je aan de Centrale Studentenadministratie van de VU aantonen dat je staat ingeschreven bij Windesheim. Alleen dan wordt je inschrijving bij de VU definitief, maar je hoeft dan geen collegegeld aan de VU te betalen. Uiterste inleverdatum is 31 augustus 2020. Tot slot neem je deel aan de VU Matching.

Stappenplan als pdf

Lees meer over inschrijven