Journalistiek - Uitgelicht

Wie ben jij?

Uitgelicht is een televisieshow voor en door studenten. Hier lees je er meer over.

Uitgelicht is een televisieshow voor en door studenten. De opleiding, de docenten bemoeien zich nergens mee, de studenten zijn de baas; of het nu gaat om het uitnodigen van de gast, het voorbereiden van het interview, tot het bedienen van de knoppen van het lichten geluid. De gasten zijn journalisten van naam als Eva Jinek, Matthijs van de Nieuwkerk of Humberto Tan.

Nieuwsgierig wat het werken voor Uitgelicht inhoudt? De aftrap is met Laura, die op een heel bijzondere manier bij Uitgelicht is terechtgekomen.

Laura: 'Uitgelicht is heel gaaf en leerzaam'

"Ik ben op een heel bijzondere manier bij Uitgelicht terechtgekomen. Tijdens de intro van Waltertje, de studentvereniging van Journalistiek, heeft mijn Willie (een Willie is een begeleider tijdens de introductiedagen) mij per ongeluk toegevoegd aan de groepsapp van Uitgelicht, hij verwarde mij met een ander meisje uit mijn groep. Toch heb ik tijdens de eerste editie met Olaf student Journalistiek LauraKoens meegedaan, als visagist.

Ik zou graag eens regisseur willen zijn

Vervolgens ben ik bij Uitgelicht gebleven. Ik ben inmiddels al een jaar onderdeel van de crew en ik vind het echt heel gaaf om te doen. Het is enorm leerzaam. Ik zat net twee maanden op de opleiding en dan ben je al bezig met zo’n grote show met alles erop en eraan. 

Inmiddels ben ik regieassistent, gastontvangst en floormanager geweest en ik heb meerdere keren de camera bediend. Tot nu toe vind ik de rol van regieassistent het leukst. Als regieassistent maak je alles van de regie mee en schakel je de films en foto’s in die op het scherm verschijnen tijdens de show. Hiervoor moet je goede timing hebben, maar we stellen van tevoren ook een draaiboek op. Dus ik weet wel zo ongeveer wanneer ik wat kan verwachten. Al loopt zo’n show, als we bezig zijn, altijd net iets anders. Als ik een rol zou mogen kiezen, zou ik graag eens regisseur willen zijn. Als regisseur heb je alles van de regie in handen. Dan moet je dus heel goed in je hoofd hebben hoe de show eruit moet komen te zien. Dat lijkt me erg interessant om een keer te doen.

Het nieuwe seizoen

Momenteel is de hele crew druk bezig met het nieuwe seizoen. Die voorbereidingen beginnen met het zoeken van geschikte datums, het reserveren van de zaal en het uitnodigen van de gasten. De gasten worden overigens vaak bepaald door de organisatie. We kijken wie we leuk vinden om uit te nodigen, kijken zelf veel tv om te zien Laura, student Journalistiekwie aanspreekt maar vragen af en toe ook andere studenten om mee te denken. Zodra de gast bekend is, maken we een draaiboek voor die editie. 

Ik ga nog niet vertellen wie er allemaal komt, maar als ik zou mogen kiezen zou ik graag Jeroen Pauw een keer in de show willen. Dat lijkt me een erg interessante gast. 

Waarom Journalistiek?

Ik wist eigenlijk niet goed welke opleiding ik wilde doen. Destijds, tijdens een open dag van Windesheim kwam ik binnen op de opleiding Communicatie. Maar al pratende kwam ik er eigenlijk achter dat Journalistiek beter bij mij past. Ik heb meteen een meeloopdag gevolgd. Het gebouw, de radio- en televisiestudio en de opleiding spraken mij wel aan. Ik ben dus eigenlijk toevallig bij Journalistiek terecht gekomen.

Overigens, als je me nu vraagt wat ik later wil, dat weet ik niet zo goed. Maar iets in de media, filmen of programma-ontwikkeling dat lijkt me wel wat.” 

Eerste jaar Uitgelicht

Tijdens het eerste jaar spraken we met Tessa, Yara, Dean en Coen over hun rol als respectievelijk presentatrice, schakeltechnicus, eindredacteur en presentator.

Coen: 'Ik heb mijn idool Herman van der Zandt geïnterviewd'

Coen Grutters"Tot nu toe heb ik best vaak camerawerk verricht tijdens Uitgelicht. Maar ik vind het ook erg leuk om te doen. Ik hou van video's maken. De audiovisuele kant van journalistiek ligt me wel. In het tweede studiejaar kan ik me daarin specialiseren en dit ga ik ook zeker doen!

Meteen enthousiast

Ik ben niet van begin af aan betrokken bij Uitgelicht. Tijdens de editie met Olaf Koens zat ik in het publiek. Maar ik werd meteen enthousiast. Twee klasgenoten hoorden al bij de crew van Uitgelicht, dus ik heb hen gevraagd om een goed woordje te doen. Ik weet niet of het daarmee te maken had, maar toen ik een mail stuurde naar de coördinator, werd ik meteen aangenomen. Zonder voorgesprek. Dat vond ik best bijzonder.

Verschillende taken bij Uitgelicht

Mijn eerste editie was met Art Rooijakkers, daar was ik schakeltechnicus. Maar al snel daarna ben ik overgegaan op Coen als presentatorcamerawerk. Dat ligt me wel. De afgelopen editie, met Herman van der Zandt, heb ik gepresenteerd. Het was fantastisch, super leuk om te doen. Het is wel lastig om de balans te vinden tussen het inhaken op wat Herman zegt en je aan de vragen op het kaartje houden. Maar volgens mij is dit best goed gelukt. 

Idool

Het was ook wel spannend, Herman van der Zandt is toch wel een idool van mij. Hij heeft wat mij betreft echt een droombaan. Een geweldige carrière. Hij presenteert bij de NOS, toch wel de top voor een journalist als je het mij vraagt. Tot een kwartiertje voor het begin van de uitzending was ik nog vrij kalm. Eenmaal op het podium moesten we staand een paar zinnen vertellen, toen kon ik mijn been amper stilhouden, zo heftig trilde die. Nadat Herman op het podium kwam en wij konden zitten, werd ik vrij snel rustig. De rest van het interview ging eigenlijk heel relaxed. 

Tips

Herman was ontzettend sympathiek, maar dat had ik eigenlijk ook wel verwacht. Een kwartiertje van tevoren spraken we kort met hem en hij gaf toen zelfs een paar tips. Ook kwam hij, in tegenstelling tot de meeste voorgaande gasten gewoon in t-shirt, simpele broek en sneakers. Gewoon 'omdat hij even geen zin had in een pak' vertelde hij ons met een knipoog.

Leuke gasten

Ik vond Eva Jinek trouwens wel een van de leukste gasten. Maar qua editie vond ik degene die plaatsvond in de Grote Kerk in Zwolle tijdens World Press Photo heel bijzonder. We moesten erg veel regelen en voorbereiden, maar het was een prachtige locatie. Als ik mocht kiezen zou ik graag Humberto Tan, Matthijs van Nieuwkerk of Rutger Castricum een keer uitnodigen. Die laatste heeft natuurlijk een flinke reputatie, maar ik ben wel benieuwd waarom hij de vragen op deze manier stelt.

Echt mijn opleiding

Ik zit echt op mijn plek bij deze opleiding. Ik vind veel dingen aan journalistiek leuk. Ik hou van praten, van filmen en van presenteren. Tot nu toe voldoet de opleiding dan ook zeker aan mijn verwachtingen. Ik heb destijds voor Zwolle gekozen omdat het niet de grootste, maar ook niet de kleinste Journalistiekopleiding van Nederland is, maar lekker ertussenin. Je kunt veel sparren met andere studenten, maar er is ook ruimte voor persoonlijke begeleiding. Een ideale combinatie."

Dean: 'Tijdens de editie met Eva Jinek presenteerde ik de show, nu ben ik eindredacteur'.

"Het begon met de Uitgelicht waarin Olaf Koens te gast was. Ik zat in het publiek en dacht meteen 'hier wil ik aan meedoen'. Ik heb een mail gestuurd, maar kwam er al gauw achter dat ik deaanvraag naar het verkeerde mailadres had gestuurd. Nadat verschillende klasgenoten al aangenomen waren, was ik bang dat het niet meer zou lukken. Maar gelukkig werd ik toch uitgenodigd voor een gesprek.

Zweet op m'n voorhoofd

Na een gesprek van tien minuten hoorde ik dat ik ook mee mocht werken aan Uitgelicht. Mijn eerste opdracht was assistent geluid. Heel enthousiast ging ik aan de slag met het uitrollen van de kabels en het klaarzetten van alle benodigdheden. Ik werkte me uit de naad en had het zweet op m'n voorhoofd staan. Uiteindelijk heb ik tijdens de show alleen de lichten aan- en uitgezet.

In de trein terug naar huis werd ik gebeld, of ik de volgende editie wilde presenteren. Wow, dit had ik nog niet verwacht. Maar waarschijnlijk werd mijn harde werken toch opgemerkt. Erg spannend, vooral omdat de volgende gast Eva Jinek zou zijn. Vol enthousiasme heb ik ja gezegd, er geen flauw benul van hebbende wat me allemaal te wachten stond.

Black out

We presenteren een show altijd met z'n tweeën. Bij de editie van Eva Jinek werkte ik samen met vierdejaarsstudent Robert. We zijn begonnen met het opzoeken van informatie over Eva, waar overigens veel tijd in ging zitten. Alle informatie verzamelden we in een woordweb, waarna we de interviewvragen gingen opstellen. Dit bespraken we met de rest van de crew tijdens onze vergaderingen, zodat zij de show daarop kunnen inrichten. Met filmpjes die tussendoor starten bijvoorbeeld. Ik kan me nog herinneren dat er een herfstvakantie tussendoor zat, maar die heb ik niet gehad, daar waren we te druk voor.

Bij aanvang van de show hebben Robert en ik nog even met Eva gepraat. Ik was toch wel wat nerveus, maar Eva verzekerde ons dat we er een leuke show van gingen maken. Ze was erg lief, totaal niet de Eva die we kennen van televisie. Er zit echt een verschil tussen de journalist Eva en de echte Eva Jinek. Toch kreeg ik bij het openen van de show een black out. We hebben geen autocue en moeten alles van onze kaartjes aflezen. Dat ging even mis. Gelukkig nam Robert het van me over.

Eindredacteur

Inmiddels zijn we een paar edities verder en ben ik eindredacteur van de show. Als eindredacteur leid je de vergaderingen en ben je tijdens de show gemachtigd om in te breken. Via een iPad kan ik bijvoorbeeld de presentatoren vragen om op een bepaalde vraag door te gaan. Als dit dan aanslaat bij het publiek denk ik 'yes!', dat is mooi gelukt. Het geeft echt voldoening als we een mooie show neerzetten.

Eropuit!

Vanaf mijn twaalfde wist ik al dat ik graag presentator wil worden. Destijds stond ik voor de televisie verslag te doen van Eredivisie-wedstrijden en iedereen mocht het horen. Je kunt denken 'is journalistiek dan wel de juiste opleiding?' Ja, voor mij wel. Ik wil graag multimediaal opgeleid worden; leren presenteren en verslaggeven, maar ik wil ook leren om nieuwsberichten te schrijven. Het hele pakket zeg maar.

Ik heb me bij verschillende scholen georiënteerd, maar kwam bij Windesheim uit. Voor de zekerheid heb ik me ook ingeschreven voor een meeloopdag. Tijdens die dag kregen studenten de opdracht om een nieuwsbericht te schrijven. Dus wij met z'n allen de stad in op zoek naar nieuws. Daarvoor moest ook een geschikte foto gemaakt worden. Vanaf dat moment wist ik 'ik wil naar deze opleiding'. Ik wil niet constant in de collegebanken zitten. Ik wil eropuit, dingen ontdekken. En daar krijgen we gelukkig veel ruimte voor.

Veel kansen om praktijkervaring op te doen

Het is leuk om in Zwolle te studeren. De sfeer is leuk, het gebouw prachtig, de begeleiding erg goed en de docenten kennen je persoonlijk. We krijgen les van verschillende docenten die allemaal een interessante achtergrond hebben. Bijvoorbeeld Margriet Brandsma. Voor mij 'gewoon' een docent, maar ze heeft een heel indrukwekkende cv.

Gelukkig biedt de opleiding veel kansen om praktijkervaring op te doen. Van voetbalverslaggeving in Dalfsen en omstreken, het bezoeken van gastcolleges door het hele land en natuurlijk Uitgelicht. Ik probeer als 'groentje', ik ben immers eerstejaarsstudent, zoveel mogelijk dingen aan te pakken."

Lees het verhaal van Yara: 'Na de eerste Uitgelicht dacht ik, dit is interessant, daar wil ik bij horen'.

"Op donderdag 3 december was ik schakeltechnicus bij de editie van Uitgelicht met Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en Karel Smouter van De Correspondent. Tijdens de show filmen we met verschillende camera's. Als schakeltechnicus druk ik de knop in van de camera waarmee we op dat moment filmen. De regisseur is degene die bepaalt welke camera we op dat moment gebruiken. Klinkt heel makkelijk, is het eigenlijk ook, maar je moet je hoofd er wel bijhouden. De cameramannen weten bijvoorbeeld ook welke camera we op dat moment gebruiken. Dit geeft de anderen de kans om een mooie positie in te nemen en wat in en uit te zoomen. Dat mogen de kijkers natuurlijk niet zien.

Ik bleek niet de enige te zijn die mee wou werken met Uitgelicht

Tijdens de eerste editie van Uitgelicht dit jaar zat ik in de zaal. Ik dacht meteen, 'dit is interessant, hier wil ik wel aan meehelpen'. Dus stuurde ik gelijk een mail naar de organisatie. Ik bleek niet de enige te zijn, maar werd wel uitgenodigd voor een gesprek en kreeg vervolgens de taak om de autocue te bedienen tijdens de show met Art Rooijakkers. Daarna hebben ze gevraagd of ik me bij de organisatie wou aansluiten. Hier heb ik volmondig ja tegen gezegd en tot nu toe nog geen spijt van.

De leukste Uitgelicht

Oeh, wat ik tot nu toe de leukste Uitgelicht vind? Lastige vraag. Weet je, elke editie heeft wel wat. Maar ik twijfel toch tussen Eva Jinek en Art Rooijakkers. Bij Art was het heel gezellig. Je stelde hem een vraag en hij praatte er heel lang over. Ook wel zo prettig voor de presentatoren, kan ik me zo voorstellen. Maar Eva was juist heel interessant. Je verwacht dat ze heel hard is, maar zo kwam ze bij ons niet over. Volgens mij was ze tijdens Uitgelicht echt zichzelf.

Regisseren en presenteren

Tijdens de editie waar Eva Jinek op bezoek kwam, was ik regieassistent. Heel hectisch, maar erg leuk om te doen. Tijdens de show starten we tussentijds filmpjes van de gast, net als bij Collegetour. Als regieassistent zorg ik ervoor dat het filmpje op het juiste moment gestart wordt, maar ook dat het filmpje op tijd uitgezet wordt. En ondertussen geef ik de regisseur tips, als ik iets zie gebeuren. Als ik zou mogen kiezen zou ik de rol van regisseur en presentatrice wel eens op me willen nemen. Dan zou ik graag Matthijs van Nieuwkerk willen interviewen. Hij is toch een soort grootheid. Maar ook Twan Huys en Floortje Dessing staan hoog op mijn verlanglijstje.

Opleiding Journalistiek

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest, geïnteresseerd in het nieuws en vind het leuk om filmpjes te maken. Daarom voel ik me ook helemaal thuis op deze opleiding. Ik heb hiervoor een andere opleiding binnen Windesheim gevolgd, maar die was teveel op business gericht. Ik kwam er vrij snel achter dat die opleiding me niet lag en wist meteen dat ik naar Journalistiek wou. Ik heb geen open dag meer bezocht, maar ben wel naar een meeloopdag geweest. Ik heb de hele dag met een student meegelopen, colleges gevolgd en een goed beeld gekregen van de opleiding. Echt een aanrader om te doen, ook als je nog twijfelt tussen studies."
 
Ook een dagje meelopen bij de opleiding Journalistiek? Dat kan. Meld je aan via deze link

Lees ook het verhaal van Tessa: 'Het is heel vet om mee te werken aan Uitgelicht'

"Op donderdag 8 oktober presenteerde ik Uitgelicht met Art Rooijakkers. Ik had verwacht dat ik heel zenuwachtig zou zijn, maar de zenuwen vielen gelukkig mee. Art reageerde ook zo leuk op onze vragen, daardoor voelde ik me al snel op m'n gemak op het podium. Echt een fantastische gast.

Meedoen aan Uitgelicht is heel vet. Er zijn zoveel verschillende taken. Kijk, de opleiding is vooral op de inhoud gericht; bij Uitgelicht leer je het (televisie)vak echt. We hebben een heel team van studenten en we hebben allemaal een eigen taak. Zo hebben we bijvoorbeeld presentatoren, een regisseur, een eindredactie en montage. Op de vloer staan cameramensen en een floormanager die ervoor zorgt dat aanwezigen in het publiek ook een vraag kunnen stellen. Via Twitter houden we in de gaten wat er in de zaal gebeurt en wie er een vraag wil stellen.

Werken bij de televisie

Ik ben ingestapt in het team van Uitgelicht omdat het mij leuk lijkt om later bij de televisie te werken. Hieraan meedoen is heel geschikt om wat ervaring op te doen. Tijdens de vorige editie, toen journalist van het jaar 2014 Olaf Koens langskwam, was ik regieassistent en eindredacteur. Op zo'n moment bemoei ik me vooraf, maar ook tijdens de show met wat er speelt. Uiteindelijk zorg ik ervoor dat er een mooie show gemaakt wordt. Echt iets voor mij!

Evalueren en door naar de volgende gast

Uitgelicht is een show die we naast onze studie doen. Er gaat veel tijd in zitten, maar het is mijn tijd meer dan waard. We leren leuke journalisten kennen en kunnen ze het hemd van het lijf vragen. Hoe zo'n proces in z'n werk gaat? Nou, nu Art bijvoorbeeld geweest is, is het eerste wat we doen evalueren; wat ging goed en wat kan beter. Van elke show leren we wel wat, dat maakt het ook zo interessant. Meestal hebben we drie weken de tijd tot de volgende gast, dus echt tijd om na te genieten van de show hebben we niet. Over een paar weken komt Eva Jinek. Dus wij zijn alweer druk met de organisatie van de volgende show.

Wat kan de gast ons leren?

Tijdens de vergadering die we houden voorafgaand aan een nieuwe editie zijn we voornamelijk bezig met de invalshoek; wat kan deze gast ons leren, welke vragen gaan we stellen en in welke volgorde? Vervolgens verdelen we de taken en reserveren we vast de ruimte en de apparatuur. Dan kijken we ook meteen hoe we de ruimte in gaan richten. Waar kunnen de studenten zitten, waar zit de gast, maar ook belangrijk; waar staan de camera's. Camerachoreografie noemen we dat. We organiseren de hele show zelf en worden niet geholpen door docenten. Wel door enthousiaste studenten. Zelfs eerstejaarsstudenten kunnen al met ons meedoen. En dat kan ik zeker aanraden. Ondanks dat we nog maar net begonnen zijn, hebben we al een goed en mooi programma op poten gezet.

Altijd al bezig met filmpjes

Ik heb destijds voor de opleiding Journalistiek gekozen omdat ik eigenlijk altijd al bezig ben met filmpjes maken. Op het voortgezet onderwijs heb ik daarom ook gekozen voor een mediaprofiel. En de opleiding Journalistiek sluit daar gewoon goed bij aan. Ik wou eigenlijk graag op kamers; ik kom zelf uit Zwolle dus Windesheim was in eerste instantie geen optie. Maar na het bezoeken van de open dag van Windesheim voelde het zo goed, dat ik hier toch ben gaan studeren. De sfeer is heel prettig en Windesheim biedt goede faciliteiten. Zo zijn er televisie- en radiostudio's en is er apparatuur aanwezig om mooie programma's te maken.

Je wordt in het diepe gegooid

Wat ik jammer vind is dat de studio's niet vaak gebruikt worden. We hebben vier keer in het jaar een praktijkweek die elke keer in het teken staat van een andere vorm van journalistiek; web, krant, televisie en radio. Je vormt in die week een redactie met je klas en dan werk je een hele week aan producten. Dan word je echt in het diepe gegooid, maar dat ligt mij wel. Op zo'n moment gebruiken we de studio's wel, maar dat is eigenlijk de enige keer. Al mag je natuurlijk, als je een leuk idee hebt en je het zelf initieert, wel gebruik maken van de studio's."

Is dit wat voor jou of wil je graag een keer langskomen bij Uitgelicht?

De studenten van Uitgelicht hebben verschillende rollen. Coen is cameraman, Dean is eindredacteur, Yara schakeltechnicus en Tessa presentatrice, maar er is ook een regisseur, cameramannen en -vrouwen en nog veel meer. Lijkt dit jou ook wat? Zie jij jezelf ook als presentator van Uitgelicht? Of misschien wel als regisseur of floormanager? Je kunt al vanaf het eerste jaar meedoen met Uitgelicht.