Student met radiomicrofoon

Inhoud opleiding

We leiden je op tot constructieve, crossmediale en ondernemende journalist.

Je volgt daarvoor verschillende vakken zoals crossmediale vaardigheden, taalbeheersing, politiek, economie en sociologie. Allemaal vakken die Student hbo Journalistiek met camera bij Uitgelichtonmisbaar zijn om een goede journalist te worden. Daarnaast is er veel ruimte voor de praktijk. 

 

Studieprogramma Journalistiek

In elk studiejaar verdiep je je in de rol van een journalist.

Jaar 1: De journalist ontdekken

In het eerste jaar staan twee thema's centraal. 'Neus voor het nieuws' is het thema van het eerste semester. Je leert wat nieuws is en hoe je het verwerkt tot journalistieke producten zoals tweets, facebookberichten, krantenartikelen, radio en televisie-bijdragen. In het tweede semester zit je 'Bovenop het nieuws'. Je rol als verslaggever staat centraal. Hoe breng je het nieuws? En hoe betrek je de burger hierbij? Je leert een verhaal te vinden, goed te vertellen en te verbeelden. Kortom, in het eerste jaar maakt je kennis met het journalistieke vak en leer je de basisvaardigheden. Daar hoort ook bij een gedegen kennis van de samenleving. Tijdens vier praktijkweken werk je intensief samen aan journalistieke producties.

Jaar 2: 'Achter het nieuws' en kies je specialisatie

In het tweede jaar zoom je verder in op taalvaardigheid, journalistieke vaardigheden, kennis van de samenleving en kennis van het beroepenveld. Je zoekt in dit jaar vooral de verdieping in de vorm van achtergrondverhalen en achtergronditems. Je ontwikkelt je technische vaardigheden verder. Ook ga je op studiereis naar het buitenland.

Jaar 3: Stage en 'Verhalende Journalistiek'

Het derde jaar begint met een stage. Je werkt dan op een redactie van een website, dagblad, tijdschrift, radio- of televisiestation of een mediaproductiebedrijf.

In het tweede semester staat het thema 'Verhalende journalistiek' centraal. Je leert daar complexe verhalen te vertellen en te verbeelden, waarbij je onder meer gebruik maakt van creatieve technieken en uitgebreide research.

Jaar 4: Keuzeminor en afstudeerproductie

In de eerste helft van het vierde jaar kun je kiezen voor een tweede stage, studeren in het buitenland of maak je de keuze voor een minor. Dit kan binnen Windesheim, maar ook daarbuiten! Wil je weten wat de mogelijkheden buiten Windesheim zijn? Kijk dan ook eens op www.kiesopmaat.nl.

In het tweede semester van het vierde jaar studeer je af. Hiermee laat je zien dat je je ontwikkeld hebt tot journalist en klaar bent voor de beroepspraktijk.

Een collegeweek bij Journalistiek

Gemiddeld heb je als student dagelijks 5 tot 6 lesuren tussen 8.30 en 18.30 bestaande uit (hoor)colleges, workshops en practica. Behalve de college-uren besteed je tijd aan zelfstudie en praktijkopdrachten. In de vier praktijkweken werk je een week fulltime in een redactie.Studenten Journalistiek presenteren Uitgelicht

Redactieruimtes, radio- en tv-studio's

Wij hebben voor jou alle faciliteiten waarmee journalisten in de praktijk ook werken, zoals opmaakapparatuur, redactie- en montageruimtes en radio- en televisiestudio’s.

Je eigen studiebegeleider

Je studiebegeleider coacht je en bewaakt met jou de studievoortgang. Bij de start van je tweede jaar krijg je een vaste mentor, die jou tijdens je hele verdere studie begeleidt. Je ontdekt wat je graag wilt, wat je al kunt en wat je nog moet leren. Je krijgt actief hulp bij het maken van bepaalde keuzes en met het vormgeven van je eigen leerroute. 

Speerpunten

De hbo-opleiding Journalistiek in Zwolle onderscheidt zich door de nadruk op constructieve journalistiek en veel aandacht voor crossmediale vaardigheden en ondernemerschap. We vertellen je hierover graag meer:

Constructieve Journalistiek

Steeds meer journalisten en redacties houden zich bezig met constructieve journalistiek. Dit is een manier van werken die zich niet alleen richt op research naar problemen in de samenleving, maar ook oplossingen analyseert en kijkt hoe het beter kan. Zo proberen journalisten nu een completer beeld van de wereld te schetsen en tegelijk de band met de lezer, kijker en luisteraar te versterken. Windesheim wil een voorloper zijn op dit gebied. Volgens ons blijft de waakhondfunctie van de journalistiek belangrijk. Maar als journalisten enkel kritiek leveren om kritiek te leveren, raakt het publiek snel verveeld. Dat komt het vertrouwen in de journalistiek en in de journalisten niet ten goede. Een moderne kwaliteitsjournalist kan niet zonder een publiek dat hem vertrouwt en zijn stukken wil kopen. Een goede onafhankelijke journalist moet daarom in dienst van het algemeen belang kritisch durven zijn waar nodig, bereid zijn zaken af te breken die niet deugen én tegelijkertijd in dienst van zijn publiek na te gaan welke alternatieven en oplossingen er zijn.

Crossmediale Journalistiek

Je werkt met verschillende middelen, van pen tot iPhone, van microfoon tot camera. Je leert de modernste technieken toe te passen: als schrijvend en als audiovisueel journalist. Een crossmediale journalist is in staat op elk platform zijn verhaal te vinden, te vertellen en te verspreiden. Een voorbeeld van crossmediale journalistiek is het programma NOS op 3. Dat brengt nieuws via radio, tv, internet en social media, want via social media blijf je als journalist in contact met je doelgroep.

De hbo-opleiding Journalistiek Windesheim beschikt over goed uitgeruste tv- en radiostudio's en moderne opnameapparatuur. Daarnaast scholen we je ook in mobiele journalistiek: belangrijk nu steeds meer actualiteitenprogramma's, regionale omroepen en nieuwssites journalisten ook met hun mobiel op pad sturen om (live) verslag te doen.

Ondernemende Journalistiek

Je wordt gestimuleerd om te ondernemen en we bereiden je voor op een rol als freelancer. Dit doen we in colleges, de minor Media Innovatie en je kunt deelnemen aan het Freelanceloket. Daarnaast kun je vanaf je eerste jaar al deelnemen aan een door studenten opgezette televisieshow die lijkt op Collegetour zoals je die misschien kent van tv. Je nodigt hierbij topjournalisten uit om over het vak en hun persoonlijke ervaringen te spreken. Je presenteert, produceert, regiseert en monteert de show helemaal zelf. Heel leuk en leerzaam dus. Voorbeelden van gasten zijn RTL-journalist van het jaar 2014 Olaf Koens, Wie is de Mol-presentator Art Rooijakkers en Eva Jinek.

Lees hier de verhalen van de studenten die Uitgelicht organiseren

Tijdens je studie denk je ook al mee over de toekomst van je vak. Bijvoorbeeld in de minor Media Innovation. Hier werk je samen met studenten van andere opleidingen aan nieuwe journalistieke concepten.

Goede cijfers? Doe mee aan een excellentieprogramma

Wil jij meer halen uit je studie, dan zijn de Honours Programma's misschien iets voor jou. Dit zijn uitdagende leertrajecten voor goede en gemotiveerde studenten die je náást je opleiding Hbo Journalistiek in de praktijk. Achter de schermen bij Uitgelichtdoet. Voorwaarde voor deelname aan het Honours Programma is dat je in een jaar je propedeuse haalt.

Internationale focus

In het tweede jaar ga je op studiereis naar het buitenland en in het derde jaar kun je een half jaar lang studeren of stagelopen in het buitenland. Momenteel heeft de opleiding Journalistiek 22 partneruniversiteiten, verspreid over de hele wereld. Ook is het mogelijk om als student lid te worden van een samenwerkingsverband van Europese studenten Journalistiek.  

Uitgelicht

Ervaar de praktijk van het journalistieke vak tijdens de edities van Uitgelicht. Dit is een televisieshow waarbij je met je mede-studenten top-journalisten naar de opleiding haalt om hen het hemd van het lijf te vragen over hun carrière en ervaringen.

Kijk op Wie ben jij om te lezen hoe de huidige studenten Uitgelicht ervaren

Studentenvereniging Waltertje

De opleiding Journalistiek heeft een eigen studentenvereniging: Waltertje. Breng een bezoekje aan www.waltertje.nl voor meer informatie, foto's en nieuwtjes.

De beroepspraktijk in huis

De hbo-opleiding Journalistiek heeft een Werkveldadviescommissie die zorgt voor een goede aansluiting van de opleiding bij het werkveld.

De volgende personen hebben zitting in de commissie:

  • Allard Besse - De Stentor
  • Arne van der Wal - Follow the Money
  • Irene Costera-Meijer - VU
  • Gerard van den Broek - NOS
  • Martha Riemsma - Tubantia
  • Mischa van den Berg - RTV Noord
  • Kysia Hekster - NOS
  • Martine van Selm - UVA
  • Wendelmoed Boersema - Trouw