Header verpleegkunde

Oud-student aan het woord

Studenten van de opleiding Verpleegkunde komen op veel verschillende plekken terecht. Lees hun verhalen.

Lees het verhaal van Lotte Middelbrink, algemeen verpleegkundige op de kraam- en verlosafdeling van een ziekenhuis

Zorgen voor de baby én de nieuwe moeder
Verpleegkundige in het ziekenhuisIk wilde altijd al graag met baby’s werken en ik ben dan ook heel blij dat ik zo kort na m’n afstuderen al een baan heb als algemeen verpleegkundige op de kraam- en verlosafdeling van de Isala Klinieken. Ik heb namelijk niet alleen met pasgeborenen te maken, maar ook met een nieuw gezin. Ik verzorg en verpleeg vrouwen die net zijn bevallen en zorg voor hun pasgeborenen. Bij de kraamvrouwen houd ik de bloeddruk, temperatuur, pols, baarmoederstand en het vloeien in de gaten. Bij pasgeborenen ben ik voornamelijk alert op hun temperatuur en mogelijke tekenen van infecties. Daarnaast begeleid ik ouders bij het aanleren van borstvoeding of flesvoeding en vertel ik hen op welke signalen van hun kindje ze moeten letten. Het vak communicatieve vaardigheden tijdens de opleiding, heeft me daar een goede basis voor gegeven.
Om later ook te zorgen voor zwangere en barende vrouwen moet ik de specialisatie obstetrie gevolgd hebben. Ik hoop dat er gauw een opleidingsplek vrij komt

Lees het verhaal van Christa, Health Care Assistant in een Engels ziekenhuis

Ik Christa, verpleegkundige in een Engels ziekenhuisstudeerde af in januari 2016. Omdat ik graag een ander land en een andere werkcultuur wilde meemaken, nam ik contact op met een detacheerbureau met connecties binnen ziekenhuizen over de hele wereld. Als pas afgestudeerde had ik de keuze uit een plek in Engeland of Zwitserland. Vanwege de taal koos ik voor Engeland.

Wachten op de registratie
Om in Engeland als verpleegkundige aan het werk te mogen, zijn er twee belangrijke dingen die je moet regelen. Als eerste het behalen van je IELTS. Dit is een Engelse test waar je minimaal een 7 voor moet behalen. Vervolgens meld je je aan bij het NMC register, vergelijkbaar met het Nederlandse BIG. Het kan 4 maanden duren voor deze aanvraag goedgekeurd wordt.  Daarom werk ik nu nog als Health Care Assistant (HCA) op de Ryeworth ward in het Cheltenham General Hospital.

Health Care Assistant
Als HCA ben ik verantwoordelijk voor de directe zorg van de patiënt. Wassen, aankleden, vocht- en voedselbalans bijhouden en assisteren bij de maaltijden. Ik voer de controles uit, bekijk decubitus plekken en maak de afweging of een verpleegkundige ingeschakeld moet worden. Wat ik nu doe is vergelijkbaar met wat je in Nederland doet als helpende, maar wel met iets meer taken en verantwoordelijkheid. Zo mag ik bijvoorbeeld ook katheters en infusen verwijderen.

Verbetermogelijkheden
Er zijn in het ziekenhuis een aantal collega's uit andere landen die in eerste instantie naar Engeland kwamen om hier ook als verpleegkundige te werken, maar er uiteindelijk toch voor kozen om te blijven werken als helpende. Voor mij geld dit echter niet, ik ga zeker door voor verpleegkundige! Wat ik nu doe is onder mijn niveau, maar het is wel een prettige manier om ervaring op te doen op de afdeling. In Engeland gebruiken ze veel afkortingen en net wat andere formulieren dan we in Nederland gewend zijn. Ook leer ik zo al het personeel goed kennen, de helpenden en de verpleegkundigen, en zie ik wat er soms mis loopt in de communicatie tussen die twee. Dit kan ik dan weer mee nemen voor als ik over enkele maanden als verpleegkundige start.