Toegepaste Gerontologie

Wie ben jij?

Ik ben Lisa, derdejaarsstudent Toegepaste Gerontologie. Ik heb mijn supermarktcollega’s getraind in het omgaan met klanten met dementie en pleitte bij omroep MAX voor een dementievriendelijke samenleving. De positieve reacties hierop stimuleerden me mijn eigen onderneming op te zetten. Dank zij de Topondernemersregeling loop ik nu stage bij Detrena, mijn eigen bedrijf!

Lisa met microfoon van RTL nieuwsAls student Toegepaste Gerontologie, maar ook als bestuurslid van Alzheimer Nederland én medewerker bij Albert Heijn gaf ik mijn supermarkt-collega’s voorlichting over hoe zij om kunnen gaan met mensen met dementie. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand voor de zoveelste keer een agenda bij je af komt rekenen? Of als iemand boos wordt omdat hij niet meer weet wat hij kwam kopen? Door een rollenspel met acteurs leerden caissières en vakkenvullers wat ze konden doen in dergelijke situaties.

In het nieuws

Zowel het RTL nieuws als RTV Oost besteedden aandacht aan deze training en omroep MAX vroeg me in het panel te komen zitten van het programma Hollandse zaken. In dit programma gaf ik aan dat ik het eens was met staatssecretaris Van Rijn, die ons land 'dementievriendelijker' wil maken.

Detrena, mijn eigen bedrijf

Opnames in de Albert HeijnAlle positieve reacties én vak onderdeel Ondernemen en Innoveren stimuleerden mij mijn eigen bedrijf op te zetten: Detrena. Detrena staat voor Dementie - training & advies. Het doel van mijn bedrijf is het creëren van een dementievriendelijke samenleving, waarin mensen met dementie en hun omgeving zich veilig en gewaardeerd voelen.

Daarnaast wil ik zorgen voor meer besef en begrip rondom dementie. Mijn ervaring is namelijk dat de samenleving nog niet helemaal voorbereid is op de stijgende groep mensen met dementie, die tevens langer thuis moeten blijven wonen. Door aan de medewerkers van bijvoorbeeld supermarkten, bibliotheken of openbare voorzieningen voorlichting/training te geven hoe zij kunnen omgaan met mensen met dementie, komt dit ten goede aan de mens met dementie. Dat is waar Detrena zich vooral op wil richten.

Winnaar

Mijn plannen voor Detrena heb ik onlangs gepresenteerd bij Business4Students. Ik won deze pitchwedstrijd! Het leverde me niet alleen 500 euro en een award op, maar ook de hulp van een coach. Die kan ik goed gebruiken, net als de Topondernemersregeling van Windesheim. Momenteel loop ik zelfs ‘stage’ bij mijn eigen bedrijf: een ‘win-win-situatie’!

Lees het verhaal van een andere ondernemende student Toegepaste Gerontologie:

Mark Smelik is mede-initiatiefnemer van de website alleszelf.nl Zo kan hij als ondernemer iets betekenen voor anderen.

Wat ik bij Alleszelf.nl doe heet ook wel sociaal ondernemen. Dat betekent dat wij een organisatie zijn met een maatschappelijke missie, namelijk dat wij ouderen wMark Smelik tussen zijn twee van zijn collega'sillen inspireren en helpen om zo lang mogelijk prettig thuis te blijven wonen. Maar daarnaast hebben wij geen donaties nodig, zoals non-profit organisaties met een maatschappelijk doel. Ik vind het prachtig om als zelfredzame ondernemer iets te kunnen doen voor andere mensen.

Mark Smelik overlegt met het team van Alleszelf.nlHet team van Alleszelf.nl is klein. Het mooie daarvan is dat de lijntjes kort zijn en je elkaar goed kunt aanvullen. We maken Alleszelf.nl echt mét elkaar en de werkzaamheden zijn daardoor ook erg divers. Alleszelf.nl brengt iedere week een onafhankelijk en deskundig bericht uit, een blog. Ik schrijf ook regelmatig een blog waarvoor ik veel deskresearch doe. Daarnaast zijn we druk bezig geweest met een pilot in de gemeente Capelle aan den IJssel. Het platform hebben wij voor het grote deel zelf ontworpen, dus dan komt er een stukje ICT en grafisch ontwerpen bij kijken. Daarnaast heb ik ook veel contact met klanten en met stakeholders.

Mark Smelik achter een laptop aan het werkIn de eerste helft van dit jaar combineerde ik mijn werk voor lleszelf.nl met een stage bij de gemeente Nijkerk. Daar was ik ook bezig met het thema langer zelfstandig wonen van ouderen, maar nu vooral vanuit het perspectief van de inwoners zelf. Zoals je wel merkt is dit dus een heel actueel thema. Omdat wij met Alleszelf.nl ook veel te maken hebben met gemeenten, was dit in meerdere opzichten een interessante stage. De werkzaamheden voor Alleszelf.nl deed ik in de avonduren, dat was wel druk!