Toegepaste Gerontologie

Oudere aan het woord

De opleiding Toegepaste Gerontologie (Age friendly design & innovation) vindt het belangrijk ouderen te betrekken bij het onderwijs. Je kunt ze bijvoorbeeld tegenkomen als acteur bij gespreksvaardigheden.

Ouderen die je tegen kunt komen tijdens de opleiding Toegepaste gerontologie stellen zich hieronder aan je voor. 

Ria Heshusius

Mijn naam is Ria Heshusius en ik ben sinds 2014 meewerkende ouder bij de opleiding Toegepaste Gerontologie van Windesheim in Zwolle. Geboren in het oorlogsjaar 1943 in Amsterdam en daar werkzaam geweest als onderwijzeres tot het jaar 1965. In dat jaar ben ik in het huwelijksbootje gestapt en mocht ik niet langer werkzaam zijn in vaste dienst!? Dat waren de regels in die tijd! Toen mijn twee zonen geboren waren, ben ik weer gaan werken als vaklerares creativiteit en na enkele jaren weer als fulltime-docent. Na 25 jaar vond ik dit wel een voldoende bijdrage aan de opleiding van de jongeren in Nederland en ben toen overgestapt naar de voorlichting bij Unicef over jongeren en hun problemen in ontwikkelingslanden. De laatste 10 jaren daarvan heb ik in het dagelijks bestuur van Unicef gezeten en ben ik lid geweest van de Raad van Toezicht van deze VN-organisatie. Toen mijn kinderen hun eigen gezin kregen en mijn man en ik gepensioneerd werden, zijn we verhuisd naar Twente en ben ik mij gaan bezighouden met mantelzorgondersteuning en ouderen met lichamelijke en geestelijke beperkingen.

Via de Denktank60+Noord, een groep (positief) kritische ouderen, die mee willen denken en handelen over eigen toekomst, hebben we de Werkgroep Ouderen en Onderwijs opgericht. De studenten kunnen altijd een beroep op mij doen om te sparren, in een focusgroep te participeren of als co-referent. Dat is niet alleen prettig voor de studenten, maar betekent voor mij ontzettend veel plezier en binnenrollende energie, waar ik blij van word! Ik hoop, dat ik nog lang mag blijven samenwerken met die enthousiaste groep studenten, maar ook met het team van docenten, die mij laten voelen, dat zij blij zijn met mijn ervaring, kennis en inzet! Het mogen werken als senior bij deze opleiding en met deze fantastische mensen geeft mij weer een blij gevoel van gewaardeerd te zijn, ook op latere leeftijd!

Anjo Geluk-Bleumink

Ik ben Anjo Geluk-Bleumink en ben regelmatig op Windesheim te vinden, bij Toegepaste Gerontologie en Verpleegkunde. Vaak met een rode kruk (ik hoop dat ik binnenkort weer gewoon kan lopen). Wat doet een 72-jarige op Windesheim? Bij de start van het lectoraat dat destijds ‘innoveren in de ouderenzorg’ heette, vroegen wij ons als leden van Denktank 60+ Noord af waarom de doelgroep zelf – ouderen – daar zelf niet bij betrokken was. Om zelf inbreng te geven, zodat het niet vooral over ons zou gaan. Zo is het gekomen dat we nu met een groepje ouderen in allerlei rollen en op vele manieren meedoen. Inmiddels heeft het lectoraat de naam ‘innoveren met ouderen’! 

Lang geleden ben ik als verpleegkundige gestart, daarop volgde een studie (medische) Sociologie en de combinatie daarvan heeft daarna mijn werk bepaald: ik ging non-fictie schrijven met als start redacteur bij het Nederlands Tijdschrift voor Medische Studenten. Mijn laatste boek (samen met prof. Eric Steegers): Gezond zwanger worden. Komt er nog meer? Wie weet! Daarnaast heb ik ook altijd bestuursklussen gedaan. Intussen hebben mijn man en ik vijf kinderen en tien kleinkinderen gekregen. De rode draad in mijn leven is het contact met heel verschillende andere; jong en ouder. Een stukje met anderen meelopen. Waar ben jij mee bezig? Wat kan ik van jou leren en hoe kunnen we samen stappen zetten? Toekomstgericht! Dat is thuis zo, in de cliëntenraad, bij Denktank 60+ Noord en in de O & O-groep op Windesheim. Dat geeft energie en levert verrassingen op! (www.denktank60plusnoord.nl)

Jos Tabink

Ik ben in 1949 in Rotterdam geboren, dus nog behorend bij de “babyboom”, geboortegolf, van na de oorlog. Mijn jeugd was niet zo geweldig, ik heb vanaf mijn 2e tot mijn 6e in een kindertehuis doorgebracht en daarna verbleef ik in een pleeggezin. Mede daardoor ben ik op mijn 16e gaan werken. Ik had geen diploma, maar in die tijd kon ik bij verschillende bedrijven terecht. Ik heb van alles gedaan tot ik na mijn diensttijd besloot om maatschappelijk werk te gaan doen. Ik heb door middel van avondstudie uiteindelijk HBO maatschappelijk werk behaald en ben als bijstand maatschappelijk werker aan de slag gegaan. Ik trouwde in 1973 en heb een van de mooiste wonderen uit het leven: twee kinderen en inmiddels vier kleinzoons. Na vijf jaar bij een gemeente bijstandswerk te hebben gedaan, heb ik 13 jaar in Rotterdam in de verslavingszorg gewerkt. In de avonduren ben ik daarom de voortgezette opleiding voor alcohol en drugs gaan volgen. In die jaren heb ik onvoorstelbaar veel geleerd, vooral hoe creatief en bijzonder de mensen vaak zijn die verslaafd raakten. Na 13 jaar raakte ik wel op en werd het me te zwaar. Via een V-O opleiding organisatie, beleid en management ben ik als vestigingsmanager aan de slag gegaan bij het arbeidsbureau, later Centrum voor Werk en Inkomen en vervolgens UWV. 

Op 1 juli 2013 ben ik gestopt met betaald werk, van een hectische baan naar betrekkelijke rust. Ik ben vanuit Rotterdam naar Drenthe verhuist en “drentenier” met veel plezier in Schoonoord. Ik ben nu lid van de klankbordgroep en ondersteun bij sommige lessen. Het stimuleert mij enorm om te zien hoe de jongeren zich inzetten om ouderen zoveel mogelijk kwaliteit van te leven te bezorgen.

Verder ben ik secretaris van een club die glasvezel wil aanleggen in de dorpen rond Coevorden om een betere en snellere internetverbinding te verkrijgen. Als lid van een ouderenclub ben ik invulhulp bij aangifte inkomstenbelasting, ik rijd ouderen naar de dagbesteding en geef computerles hier in de bibliotheek. Ook ben ik secretaris van de organisatie samenwerkende ouderenbonden in Midden-Drenthe. Ik zing in een mannenkoor, verzorg daar het geluid en ik ben er bestuurslid. Het lijkt op het oog wellicht wat veel maar ik heb er plezier in en het geeft me meer energie dan het me kost. Verder breng ik natuurlijk ook tijd door met kinderen en kleinkinderen en ga ik regelmatig met de caravan erop uit.

Bekijk het filmpje!