Toegepaste Gerontologie

Na je opleiding

Heb jij het lef om te werken als een ondernemende professional, gericht op uitdagingen, improvisatie, verbinding, sociale en technische innovatie?

Beroepsmogelijkheden

Verrassend aan deze studie is dat je in een heel breed werkveld aan de slag kunt: van conceptontwikkelaar voor nieuwe woonvormen voor ouderen of voor meerdere generaties (bv. ouderen en studenten), beleidsmedewerker bij een gemeente tot projectleiders voor innovaties in zorg en welzijn. Of we begeleiden je om al tijdens je studie je eigen (sociale) onderneming op te zetten in smart aging technologies, slimme verhuisdiensten, gezond eten of persoonlijke begeleiding.

Kom je toekomst ontwerpen

Of je nu gaat werken als adviseur, sociaal ondernemer, projectmanager, Wmo-consulent of beleidsmedewerker: samen met oudere burgers en professionals ontwikkel je nieuwe leeftijdsvriendelijke producten en diensten die bijdragen aan het goede leven. Met het diploma Toegepaste Gerontologie: Age-friendly Design & Innovation op zak ben je een ondernemende professional, die kansen ziet, out of the box denkt, mensen en organisaties met elkaar verbindt, sociale en technische innovaties ontwerpt én van zijn passie zijn toekomst maakt.

Gesprek tussen meerdere generaties

Afgestudeerd en dan?

Als student kijk je uit naar het moment dat je je diploma in ontvangst kunt nemen. Daarna begint meestal de zoektocht naar een leuke baan in het werkveld waarvoor je hebt gekozen. Die zoektocht verloopt voor elke afgestudeerde student anders. Matthijs en Stan kregen bijvoorbeeld al tijdens hun studie een baan aangeboden. Stan kon aan de slag als junior beleidsmedewerker Sociaal Domein bij een gemeente.

Matthijs studeerde af bij een gemeente op een domotica-project voor mensen met dementie om zo lang mogelijk thuis te wonen en kon direct na zijn opleiding aan bij het bedrijf dat die domotica levert als regiomanager. Manon was eerst als vrijwilliger betrokken bij het innovatieve woonconcept De Knarrenhof in Zwolle en kon daar na haar studie als projectmanager aan de slag. 

Andere afgestudeerden vonden mooie banen als consulent bij een IT-bedrijf, Wmo-consulenten, trainees voor de overheid, ouderenadviseurs, projectleiders bij zorgaanbieders en de woningsector en nog veel meer.

Je eigen bedrijf starten?

Ook dat kan. Windesheim stimuleert het ondernemerschap van studenten. Meerdere studenten zijn hier tijdens hun studie mee begonnen, Lisa bijvoorbeeld als trainer voor dementievriendelijke organisaties, Linda met een speciale verhuisservice voor senioren of Jody als healthy aging professional om ouderen gezond te leren eten en bewegen.

Verder studeren

Na je afstuderen kun je op zoek gaan naar een leuke baan. Wil je liever verder studeren? Dan kun je aan een universiteit je masterdiploma halen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid of op het gebied van ondernemen, marketing, management en organisatiekunde. Een voorbeeld is de Master Healthy Aging, Social Policy & Public Health. 

Premaster

Als je al tijdens je studie besluit dat je het liefst doorstudeert, kun je een premaster doen tijdens de opleiding. Zo wen je alvast aan een wetenschappelijke manier van denken en leer je hoe je onderzoek kunt doen. Een ander voordeel is dat je op die manier voldoende vaardigheden ontwikkelt om te kunnen instromen in een master zonder het volgen van een extra schakeljaar.
Premasters die je kunt volgen, zijn:
• Social Policy and Public Health
• Gerontologie
• Zorgethiek en beleid 

Startsalaris

Omdat er na de opleiding Toegepaste Gerontologie veel functies mogelijk zijn, is een algemene indicatie van het startsalaris moeilijk te geven. Hieronder staan twee beroepen waar je geschikt voor bent met je diploma Toegepaste Gerontologie.

Ouderenadviseur

Als ouderenadviseur in een welzijnsinstelling verdien je een bruto maandsalaris van ongeveer € 2.705,- tot € 4.735,- bij een 36-urige werkweek (exclusief 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering en vergoedingen voor onregelmatige werktijden). Bron: www.YouChooz.nl

Beleidsmedewerker zorg en welzijn

Afhankelijk van het soort werk en het niveau waarop je begint, geldt globaal dat je minimaal kunt rekenen op een aanvangssalaris van € 2.055,-. Je salaris kan oplopen tot zo'n € 4.265,-.
Bron: www.YouChooz.nl