Toegepaste Gerontologie

Blog van docent Annemieke

Lef van Lars

Bliep …Ring..Bliep ……Bliep..
Drie pogingen en vier apparaten verder verschijnt eindelijk een beeld van Seoul. Op het scherm ziet de groep hun mede-afstudeerder Toegepaste Gerontologie Lars. Gekleed in zomers shirtje met bijpassende energieke glinsterogen. Terwijl wij in een kille ruimte om de laptop zitten, als een haardvuur waar we ons aan warmen. De beruchte maandagochtend op Windesheim. Na het weekend moet zelfs de verwarming als een oude scheepsdiesel op gang komen.

Afstuderen in Azië. Het daar opzetten van een living lab zoals in Zwolle. Zuid-Korea vergrijst veel sneller dan Nederland. Het land waar 90 het nieuwe 70 wordt. Waar het contact tussen generaties nog in de kinderschoenen staat. Figuurlijk dan, want Lars staat er met een schoenmaat waar menig Zuid-Koreaan jaloers op zal zijn.

Het verhaal van Lars begint op 18 november 2017. Het moment dat hij voor het eerst voet zette op Zuid-Koreaanse bodem. Ga er maar aan staan, aan de andere kant van de wereld afstuderen. Helemaal alleen, een andere taal, een compleet andere cultuur. Het introduceren van een project zoals het living lab in een cultuur waar allergie heerst rondom creativiteit.

Het lef van Lars om als jonge student de stoute schoenen aan te trekken, brengt mij even terug naar Schiphol twee jaar geleden. Op weg naar Edinburgh. Aldaar zou ik mijn onderzoek naar de eerste ervaringen van ouderen en studenten in Living lab Zwolle presenteren. Uit mijn comfort zone op alle fronten. Het presenteren in het Engels was op zijn zachtst gezegd een uitdaging voor mij. Het leverde mij verrassend veel op. Twee gepubliceerde artikelen, een promotietraject en een onderzoeksmethode die nu in Seoul door Lars wordt toegepast.

Lars vliegt zaterdag naar huis. Met een dubbel gevoel, geeft  hij aan. Eenmaal afgestudeerd staat de wereld voor hem open. Maar hij moet het nu echt zelf doen.

“Lars ik ga een blog over je schrijven!”, zeg ik hem als ik hem weer in levende lijve zie. Het lokaal op Windesheim inmiddels door de zon verwarmd.
“Ik weet zeker dat ik snel weer in het vliegtuig zit richting het Oosten!” glimlacht hij.  


Over Annemieke van den Berg

Annemieke van den Berg (1979) werd al tijdens haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aangetrokken tot ouderen. Daarom volgde ze daarna de Master Sociale Gerontologie. Na 10 jaar gewerkt te hebben in verschillende functies rondom maatschappelijk werk in Amsterdam, viel haar oog op een vacature bij Windesheim met een voor haar bekende term: Docent Toegepaste Gerontologie.
Een sprong in het diepe! Mijlenver van huis, compleet andere functie, bij een opleiding die toen pas 1 jaar bestond. Als 'routinedier' had ze hier lef voor nodig, bedacht ze. Net als de studenten. Lef om ongebaande paden te bewandelen. Kansen zien om samen met ouderen producten en diensten te ontwikkelen.