Logopedie

Na je opleiding

Aan de slag als logopedist? Lees waar je kansen liggen. Liever verder studeren? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden.

Logopediste helpt een patiënt bij slikkenAls logopedist geef je mensen letterlijk een stem. Je helpt hen door hun persoonlijke communicatie te verbeteren, door je in de behandeling te richten op taal, stem en de techniek van het spreken, maar ook op horen, houding, ademhaling en slikken. Je werkt bijvoorbeeld met kinderen die een aangeboren afwijking of een ontwikkelingsachterstand hebben. Maar ook met volwassenen die communicatiebeperkingen hebben opgelopen, door een ongeval of herseninfarct. Ook begeleid je mensen die voor hun werk helder en duidelijk moeten spreken, zoals nieuwslezers, leerkrachten of acteurs.

Logopedie is ook ondernemen

De helft van de logopedisten  werkt voor zichzelf in een vrij gevestigde praktijk. Dan begeleid je niet alleen cliënten, maar ben je ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de publiciteit en de administratie van je praktijk.

Jouw beroep als logopedist

Na je afstuderen kun je op verschillende plekken aan de slag:

In een praktijk

• je begeleidt een jong kind met een achterstand in taalontwikkeling en zijn omgeving 
• je ondersteunt dove en slechthorende mensen bij hun communicatieve mogelijkheden en adviseert bij het gebruik van hulpmiddelen
• je leert mensen, die als gevolg van een aandoening of operatie aan de stembanden een stemhandicap hebben, zo goed mogelijk verstaanbaar te spreken
• je traint de spreekstem van mensen die in het theater werken en geeft zangstemtraining

In het onderwijs

• je begeleidt kinderen met een taal- en ontwikkelingsachterstand in het speciaal onderwijs
• je screent of kinderen problemen hebben met hun luisterhouding, auditief geheugen en uitspraak

In de gezondheidszorg

Als logopedist kun je werkzaam zijn in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap:
• je begeleidt mensen met een verstandelijke beperking en leert ze omgaan met slik- en spraakproblemen
• je helpt mensen in een revalidatiecentrum of verpleeghuis om opnieuw te leren spreken
• je houdt je in een ziekenhuis bezig met beperkingen in eten en drinken die worden veroorzaakt door kauw- en slikstoornissen

Nely werkt als logopediste met ouderen bij Reactiveringscentrum Klimop en Sonnevanck van Zorggroep Noordwest-Veluwe. Nieuwsgierig naar wat zij doet?

Lees over het werk van Nely 

Verder studeren

Na je afstuderen kun je op zoek gaan naar een leuke baan. Wil je liever verder studeren? Dan kun je aan een universiteit je masterdiploma halen. Denk daarbij dan aan masters, zoals Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals, Taal- en spraakpathologie, Neurolinguïstiek of Toegepaste taalwetenschap.

Startsalaris

Als beginnend logopedist kun je rekenen op een brutosalaris van minimaal € 2.065,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 3.800,- (salarisindicatie 2017). Als zelfstandig logopedist krijg je een vergoeding op basis van afspraken met ziektekostenverzekeraars of op basis van tarieven die je aan cliënten doorberekent (www.YouChooz.nl).