Ondernemerschap en Retail Management

Student aan het woord

Dennis is vorig jaar met Ondernemerschap & Retail Management begonnen. Voor Wim zit de opleiding er bijna op. Hoe ervaren zij de studie?

Dennis: Ondernemen met de juiste mentaliteit

Dennis Sandberg, student Small Business and Retail Management‘Ik ben begonnen aan de IVA in Driebergen, de opleiding voor de autobranche. Na een jaar ben ik overgestapt naar Ondernemerschap & Retail Management. De IVA vond is toch te specialistisch en in de opleiding O&RM zag ik meer toekomstmogelijkheden. De balans tussen theorie en praktijk vind ik heel prettig. Een vak als retailmarketing is hier een mooi voorbeeld van. Heel interessant en direct op de praktijk toegepast. Daarnaast krijg je tijdens de opleiding een goed beeld van alle functies waar je als MKB’er mee te maken hebt. Een brede basis dus.
Mijn drijfveer is het starten van een eigen onderneming. Zelf je keuzes kunnen maken. Zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen bedrijf. Ondernemen moet je leuk vinden. Ons is direct geleerd dat rijk worden nooit het doel van ondernemen mag zijn, maar dat je moet kiezen voor het ondernemen zelf. Doe je dat goed en met de juiste mentaliteit, dan komt de winst en het geld vanzelf.’

Wim, deelnemer aan de FECC: Hé, dat herken ik van thuis’ 

Wim Klein, student Small Business and Retail Management'Al van jongs af aan werd ik betrokken in het bedrijf van mijn ouders, een typisch familiebedrijf wat al drie generaties lang actief is in de retailbranche, specifiek gericht op mode. Omdat het in de lijn ligt met mijn interesses was het voor mij al snel duidelijk dat ik Ondernemerschap & Retail Management wilde gaan studeren. De opleiding sluit aan bij het familie bedrijf. Zo had ik de afgelopen vier jaar verschillende keren momenten als, “Hé dat herken ik van thuis”.

In het vierde jaar heb ik samen met drie andere studenten deelgenomen aan de FECC, de Family Enterprise Case Competition. Een wedstrijd over de problematiek in familiebedrijven, heel interessant! Na intensieve trainingen op verschillende vlakken, zijn wij begin januari 2013 afgereisd naar Vermont, USA, om de Nederlandse trots te verdedigen. Met een prijs voor de meest innovatieve, creatieve en unieke oplossingen en presentaties kwamen wij terug! Opnieuw had ik daar veel herkenbare momenten.
Familiebedrijven hebben een sterke basis in de huidige financiële malaise. Onderneem dus, juist nu!' 

Jan: Stage in het transportbedrijf

‘Ik heb stagegelopen bij BroshJan Mijnheeruis BV in Kampen, fabrikant van opleggers voor het speciaal transport. Een bekend bedrijf voor mij. Ik kom uit de transportwereld en heb zelf drie jaar fulltime als chauffeur gewerkt. Als bijbaan ben ik nog steeds chauffeur en ook planner in het speciaal transport. Dat maakt deze stageplek voor mij extra leuk. Tijdens mijn stage heb ik weer een heel andere kant van de transportwereld gezien. Mijn opdracht was het opzetten en de uitrol van een webshop en het communicatieplan eromheen. Een interessante opdracht met veel nationale en internationale contacten. Dus af en toe een mailing of een persbericht schrijven in het Duits of Engels was geen uitzondering. In dit halfjaar heb ik ervaren wat er allemaal komt kijken bij het managen van de verschillende divisies van zo’n onderneming. Het totale bedrijfsproces: van de levering van een brok staal tot de uiteindelijke aflevering van een gloednieuwe trailer.’