Ondernemerschap en Retail Management

Inhoud opleiding

We behandelen het marketingplan, ondernemingsplan en bedrijfsvraagstukken. Je richt met medestudenten je eigen bedrijf op. Wat nog meer?

In het eerste jaar ga je ondernemerschap in het midden- en kleinbedrijf (MKB) én de Retail ontdekken. Door projecten te doen in familiebedrijven leer je daarnaast ook deze specifieke werkomgeving kennen. In het tweede jaar richt je met studenten je eigen bedrijf op. Op deze manier kun je goed je richting kiezen: ondernemerschap (start-up of mkb) of retail. In het derde jaar ga je zelfs een jaar aan de slag binnen een bedrijf. Door de combinatie werken en leren leer je nog meer theorie en praktijk te koppelen.

Studieprogramma

Jaar 1: Beeldvormend ondernemerschap

In het eerste jaar maak je kennis met ondernemers en ondernemende managers in het midden en kleinbedrijf (MKB) en in de Retail. Via bedrijfsbezoeken, gastcolleges en opdrachtgevers krijg je een goed beeld van het beroep. Bijzonder is dat veel van deze bedrijven worden geleid door families.

Jaar 2: Startend ondernemerschap

In het tweede jaar ga je een eigen bedrijf starten. Een heel jaar werk je met je studentcollega's in de Wincubator, een moderne omgeving waar het ondernemerschap bruist!

Jaar 3: Innoverend ondernemerschap

In het derde jaar ga je leren hoe een bedrijf reilt en zeilt en oriënteer je je op hoe ondernemend je kunt zijn in een bestaand bedrijf. Je gaat werken in een bedrijf, in het mkb of de retail, al dan niet in een familiebedrijf. Je combineert werk met een dag in de week college. Wil je je eigen bedrijf starten of uitbouwen, dat kan nu!

Jaar 4: De afronding

In het vierde jaar kies je een minor die past bij jouw interesses en/of talenten. Er is een breed scala in minors binnen en buiten Windesheim waaruit je kunt kiezen. Zelf biedt de opleiding de minor E-commerce aan.

Uitdagende projecten

Een ondernemer is betrokken bij alle bedrijfsprocessen. In uitdagende projecten leer je strategisch denken, informatie verzamelen, advies inwinnen en kritisch analyseren. We doen ook een groot beroep op je creativiteit. Dit alles heb je nodig als toekomstig ondernemer.

groep studenten

Coaching en bewaken studievoortgang

Je studiebegeleider coacht je en bewaakt met jou je studievoortgang. Je ontdekt wat je graag wilt, wat je al kunt en wat je nog moet leren. Hij/zij begeleidt je bij het maken van bepaalde keuzes en met het vormgeven van je eigen leerroute. In een persoonlijk ontwikkelingsplan geef je aan waar je belangstelling naar uitgaat, in welke richting je je wilt specialiseren en hoe je je persoonlijke doelen wilt bereiken.

Een gemiddelde collegeweek

Een collegeweek bestaat gemiddeld uit 15 à 20 uur college. De rest van tijd werk je samen met studiegenoten aan projecten en opdrachten. De overige tijd besteed je aan zelfstudie. 

Borging kwaliteit

Jaarlijks organiseert de opleiding drie bijeenkomsten met respectievelijk MKB-familiebedrijf ondernemers, retailers en startende ondernemers.
Voor deze bijeenkomsten worden relevante partners uit het werkveld uitgenodigd.