Ben jij een organisatietalent? Kies dan voor de hbo-opleiding Bedrijfskunde.

Inhoud opleiding

Voel jij mensen en situaties goed aan en ben jij een doener die houdt van regelen en organiseren?

Als officemanager moet je van veel zaken in een bedrijf iets weten, zoals marketing en organisatiekunde. Maar je moet ook kunnen begrijpen welke processen er plaatsvinden, zoals financiële, operationele en commerciële processen. Tijdens de opleiding leer je hoe bedrijven en organisaties werken en welke processen er plaatsvinden. Je werkt aan je managementvaardigheden en gaat gelijk aan de slag met projecten voor echte bedrijven.

Jaar 1

In het eerste jaar focus je op de thema’s externe & interne omgeving en procesanalyse. Je leert onder andere hoe een organisatie werkt, welke afdelingen er allemaal zijn en welke processen er in een bedrijf plaatsvinden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld tussen de inkoop en verkoop van een product? Vakken die je volgt zijn bijvoorbeeld marketing, bedrijfseconomie en procesmanagement. 

Meer over jaar 1 in het studieprogramma

Jaar 2 

In het tweede jaar staan de onder andere thema’s als Proces- /projectmanagement en beleid & recht op het programma. Het eerste semester volg je onder andere bedrijfskundige, juridische en economische vakken. Binnen het thema beleid & recht houd je je bezig met zaken als advies en consultancy, bestuurskunde en ondernemingsrecht.

Ontdek alles over jaar 2 bij het studieprogramma

Afstuderen

Je studeert af met een praktijkgerichte opdracht. Dit is opdracht voor een bedrijf, school of instelling die je zelf werft. Een opdracht die je in een half jaar tijd uitvoert en oplevert. Je kunt hiervoor een organisatie (bedrijfsleven of overheid) kiezen die jou het meest aanspreekt. Je brengt al het geleerde van de eerste 1,5 jaar in praktijk in een opdracht op het gebied van procesmanagement, projectmanagement of bestuur en recht, uiteraard onder begeleiding van een docent.

Bekijk het hele studieprogramma 

Intensieve begeleiding 

De begeleiding tijdens deze sterk praktijkgerichte Associate degree is intensiever dan wanneer je een bachelor- (hbo) opleiding volgt. Er zijn meer contacturen en je maakt bijvoorbeeld een deel van je huiswerk onder begeleiding.

Praktijk

Tijdens deze opleiding doe je veel praktijkervaring op. Je werkt aan projecten bij bedrijven, zodat je een goed beeld krijgt hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Het project procesmanagement is hier een voorbeeld van, waarbij je een organisatieproces in kaart brengt.

Andere voorbeelden van praktijkopdrachten zijn: 
• opzetten van een efficiënt proces
• vertalen van beleid naar concrete doelstellingen voor je afdeling 
• voorbereiden van besluitvorming 
• leidinggeven aan kleine teams
• motiveren en coachen van medewerkers 
• organiseren van of adviseren over (delen van) bedrijfs- of organisatieprocessen

Van hospitality tot sales

Vaardigheden, zoals hospitality-vaardigheden (hoe ga je om met interne & externe klanten), persoonlijke effectiviteit en timemanagement (wat wil ik, wat kan ik en hoe krijg ik dat voor elkaar) en salesvaardigheden (hoe verkoop ik een product of dienst)oefen je in een daarvoor gecreëerde praktijksetting.

Certificering

Na succesvolle afronding van de Associate degree Officemanagement ontvang je een officieel erkende graad: Associate degree. Deze titel mag je ook achter je naam voeren.