Logistics Management

Na je opleiding

Aan de slag. Waar? Bijvoorbeeld bij productie- en distributiebedrijven, zorgorganisaties, handelsondernemingen of transportbedrijven.

Kies voor de hbo-opleiding Logistics Management (Logistiek en Economie)

Logistiek, een baan voor de toekomst

Jij wordt opgeleid om zaken sneller, goedkoper en slimmer te doen. Om processen in organisaties te verbeteren. Zelfs (of misschien wel juist) in een tijd van economische stagnatie zijn ze welkom. Daarnaast is, door de Europese eenwording, handel de belangrijkste factor voor economische groei voor Nederland. Mede daardoor heeft de Nederlandse overheid de sector Logistiek aangemerkt als topsector. Ook verschenen in 2018 diverse berichten in de media dat logistieke banen opgenomen zijn in de top-10 banen voor de toekomst.  

Topsector Logistiek

In 2010 is het kabinet gestart met het Topsectorenbeleid. Topsectoren waar Nederland wereldwijd in uitblinkt, willen ze nog sterker maken. Om dat te bereiken werken overheid, bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekscentra samen aan kennis en innovatie. Ambitie is om ervoor te zorgen dat Nederland in 2020 een internationale toppositie heeft in de afwikkeling van goederenstromen, als ketenregisseur van (inter)nationale logistieke activiteiten en als land met een aantrekkelijk innovatie- en vestigingsklimaat voor het verladende logistieke bedrijfsleven. 
Nederland leeft van oudsher van de internationale handel en is hierdoor een belangrijke speler in de wereldeconomie. De topsector Logistiek staat voor de uitdaging om de verwachte groei van goederenstromen duurzaam in te richten. Logistiek wil bijdragen aan een betere bereikbaarheid en minder uitstoot van CO2. De focus van het topteam Logistiek ligt op de internationale concurrentiepositie van Nederland en daarmee op internationale logistiek, supply chain-regie en de bijdrage van logistiek aan het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven.

Jouw beroep

Wat kun je worden na de hbo-opleiding Logistics Management? Wij sommen hieronder een paar voorbeelden van startfuncties voor je op én functies waarin je kunt doorgroeien.

Eerste baan

Logistiek planner of -manager

Je plant processen in een organisatie en bent (later) verantwoordelijk voor de aansturing en beheersing daarvan.

Warehouse- of transportplanner

Je plant processen in magazijnen, beheert voorraden of regelt het vervoer naar de klant.

Logistiek medewerker / adviseur zorginstelling

Je denkt na over slimme inrichting van patiëntstromen, zodat er bijvoorbeeld niet te grote wachtlijsten ontstaan. 

Tweede baan

Inkoper of inkoopmanager

Je koopt goederen of diensten in, waarbij de samenwerking centraal staat, zodat beide organisaties voordeel hebben.

Logistiek consultant

Je adviseert bedrijven en organisaties over de (logistieke) inrichting van hun organisatie. 

Supply chain manager

Je stemt activiteiten in de keten waarin meerdere bedrijven samenwerken op elkaar af.

Startsalaris

Je kunt in veel verschillende functies terechtkomen. Voor enkele functies geldt natuurlijk dat je eerst de nodige bedrijfservaring moet opdoen. Afhankelijk van de keus die je maakt en de functie waarin je terecht komt, bedraagt het gemiddeld startsalaris van een logistiek expert € 2.440,- bruto in de maand. Bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018. 

Verder studeren?

Na je hbo-bacheloropleiding kun je een universitaire vervolgstudie doen, zoals een studie Bedrijfskunde en Supply Chain Management.