HBO-Rechten

Student aan het woord

Lees hier de verhalen van Anne en van Cartouche, studenten aan de opleiding HBO - Rechten.

Ga meteen naar het verhaal van Cartouche

Anne: 'Ik vind stage het leukst!'

"De opleiding is erg leuk. Er is een goede combinatie tussen theorie en praktijk. Een voorbeeld zijn de projecten. Je krijgt van een docent een casus Anne van der Meerdie een praktijksituatie nabootst. Onze docent neemt dan de rol in van iemand uit de praktijk. Zo was hij onlangs wethouder. We schreven een advies aan de hand van de theorie die we hadden geleerd en vervolgens stelde hij kritische vragen, zoals een wethouder dat zou doen. Een mooie manier om te toetsen of wij de theorie onder de knie hebben.

Ook zijn er adviestrainingen. Dat doet de docent niet zelf, daar huurt hij een acteur voor in. De acteur reageert vervolgens op verschillende manieren op het advies dat wij geven op basis van een casus. De ene keer heel boos, of juist heel somber. Zo leren we hoe we daarmee om kunnen gaan. Dit bleek tijdens mijn stage erg nuttig. Ik was blij dat ik al zo’n training gevolgd had tijdens mijn opleiding.

Heel persoonlijk

Ik heb hiervoor de opleiding Communicatie gevolgd. Maar dit was het niet – ik wilde meer met oplossingen bezig zijn. Daar ben ik gestopt en zo ben ik bij HBO – Rechten terecht gekomen.

Het is heel persoonlijk op Windesheim. De docenten doen echt hun best voor je en je kent eigenlijk iedereen.

Stage

Wat ik het leukst vind is de stage. In het begin zag ik er tegenop. Ik dacht ‘gaat dat wel lukken?’ en ‘hoe moet dat?’. Maar het was erg leuk. Ik heb onderzoek mogen doen naar auteursrecht en ander intellectueel eigendomsrecht en ik mocht ook zelf cursussen en trainingen geven. Zelfs aan de medewerkers daar. Ik heb daar echt veel geleerd.

Doorstuderen

Na mijn stage heb ik een minor gevolgd. Het leuke is, dit kan ook bij een andere school. Ik heb gekozen voor de minor Financieel Advies bij de HAN. Iets heel anders, maar ik wilde juist een verbredende minor, eens verder kijken dan het recht. Nu weet ik dat ik graag door wil studeren, het liefst iets op het gebied van Belastingrecht of over verzekeringen en pensioenen. Graag zou ik uiteindelijk bij een bank willen werken. Je kunt zeker voor de klassieke rechtenberoepen kiezen, zoals werken bij een advocatenkantoor, maar je hebt ook veel andere beroepsmogelijkheden met deze opleiding.”

Cartouche: 'Ik heb zelf de algemene voorwaarden voor mijn bedrijf geschreven'

“Het mooie aan de opleiding is dat je de praktijk en theorie kunt combineren. Ik leer dingen die ik meteen in de praktijk kan toepassen. Zo heb ik bijvoorbeeld de algemene voorwaarden voor mijn eigen bedrijf geschreven. En ik heb laatst nog een vriend geholpen die een laptop gekocht had die vrij snel kapot is gegaan. Hij liet zich in de winkel afwimpelen, maar ik heb aangegeven dat de winkel het product moet repareren. Als dit niet mogelijk is, moeten zij voor een ander exemplaar zorgen. Dit soort praktische zaken leer je al vrij snel in de opleiding.

Verbinding met de praktijk

Ook tijdens de projecten ervaren we de praktijk. We werken momenteel in duo’s aan het project ‘studentenrechtbank’. Onze taak is om een cliënt te Cartouche Brouwerverdedigen tegenover een ‘rechter’, gespeeld door een docent. De beste groepen uit de klas mogen deze casus voor een echte rechter uitvoeren en zullen ook door hem worden beoordeeld. Zo hebben we veel verbinding met de praktijk. Ook krijgen we vaak gastdocenten, bestaande uit advocaten of rechters. Af en toe komt er een ‘grote naam’ langs. Zo heeft onlangs strafpleiter Willem Anker een bezoek aan Windesheim gebracht. Dit maakt de opleiding levendig.

Stage

In het derde jaar ga ik stagelopen. Ik ben aangenomen bij de Nationale Ombudsman. Waar normaal gesproken een stage vijf maanden duurt, ga ik tien maanden stagelopen. Zo heeft de organisatie tijd om mij in te werken en heb ik nog ruim de tijd om mee te werken. Dit is een keuze die je kunt maken tijdens de opleiding, dan laat je de minor vallen. 

Leuke sfeer

Ondanks dat Windesheim groot is, lijkt het niet zo wanneer je er studeert. Onze klas bestaat uit zo’n 25 studenten. De sfeer is erg goed. Er is een vaste docententeam, dus iedereen kent elkaar. Dat maakt het ook makkelijk om bij elkaar naar binnen te lopen als je een vraag hebt. En docenten vinden het prima als je een afspraak met ze maakt om ergens over te sparren.

Ik ga nadat ik deze opleiding heb afgerond eerst werken. Ik wil graag ervaring opdoen in het bedrijfsleven en daarna mijn master behalen. Maar ik ben er nu wel aan toe om te gaan werken.”