HBO-Rechten

Na je opleiding

Juristen met praktische vaardigheden hebben een sterke positie op de arbeidsmarkt. Door de brede opleiding ben je breed inzetbaar en geschikt voor een groot aantal functies.

Waar kun je werken?

Na onze opleiding kun je aan de slag bij de overheid, het bedrijfsleven of in juridische beroepen van de advocatuur, het notariaat of de rechtbank. Maar ook in de sociaal juridische dienstverlening ben je welkom, bijvoorbeeld bij een rechtsbijstandverzekeraar of het juridisch loket.

Welke taken heb je?

Je begint vaak op het niveau van medewerker of junior adviseur. Taken die je hebt zijn bijvoorbeeld het opstellen of businessstudenten met laptopaanpassen van contracten, regelingen en juridische dossiers, bemiddelen of het verbeteren van juridische processen.

In welke beroepen kun je aan de slag?

  • juridisch medewerker of adviseur
  • griffiemedewerker (ondersteunend voor een Gemeenteraad)
  • adviseur arbeidsrecht
  • mediator (bemiddelaar bij geschillen)
  • medewerkers deurwaardersbedrijf
  • schadeafhandelaar rechtsbijstand

Startsalaris

Afhankelijk van de keuzes die je maakt en de functie waarin jij later aan de slag gaat, bedraagt het gemiddelde bruto maandsalaris voor een starter € 1.980,- (Bron: Keuzegids HBO Voltijd 2017).

Verder leren

Is het je doel om een togaberoep uit te oefenen of wil je gewoon verder leren? Dan is de universitaire opleiding Rechten een logisch vervolg op de opleiding.

Je hebt verschillende juridische wo-bacheloropleidingen, zoals Rechtsgeleerdheid, Notarieel Recht, Recht en Bestuur en Recht en ICT. Na je wo-bachelor kun je een wo-master volgen zoals Nederlands Recht, Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht of Publiek Recht. Kijk op www.kiesjestudie.nl om te weten welke universiteiten deze opleidingen aanbieden.