Bedrijfskunde

Na je opleiding

Je kunt veel kanten uit met je kennis. Het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties wachten op je. Lees verder.

Afgestudeerden van de studie Bedrijfskunde starten vaak in een adviserende of beleidsondersteunende baan. Ze ondersteunen hierbij het management of bestuur van de organisatie op inhoudelijk, organisatorisch, bestuurlijk of administratief vlak.

Aan het werk

De opleiding leidt je niet op tot één specifieke functie. Jouw kracht zit hem juist in je veelzijdigheid en je vermogen om vraagstukken op te lossen door bedrijfskundige kennis en verschillende vakgebieden te combineren. Dat doe je vanuit een adviesfunctie, een leidinggevende – en resultaatgerichte functie of een beleidsondersteunende functie.

Welke beroepen kun je uitoefenen?

Accountmanager

Je denkt met klanten van je bedrijf of organisatie mee over hoe zij bijvoorbeeld hun prestaties kunnen verbeteren of kosten kunnen besparen.

Medewerker kwaliteitszorg

Je zorgt ervoor dat kwaliteitsprocedures correct en tijdig worden vastgelegd en bewaakt deze. Je zorgt daarnaast dat alle betrokken partijen goed geïnformeerd worden.

Binnendienstmedewerker

Je verricht administratieve of andere activiteiten ter ondersteuning van verkoopactiviteiten. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt van klanten.

Projectleider

Je verzorgt de dagelijkse leiding van een project en bent verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Teamleider

Je stuurt een team aan in de dagelijkse taken en participeert in strategische keuzes van de organisatie.

Eigen bedrijf

Je start een eigen bedrijf en gebruikt hier je bedrijfskundige kennis.

Organisatieadviseur

Je adviseert organisaties bij problemen of over verbeteringen. Je doet acquisitie, doet onderzoek en helpt de klant bij het in de praktijk brengen van het advies.

Waar kun je werken?

Je bent van waarde voor de overheid, maatschappelijke organisaties én het bedrijfsleven; zowel profit als non-profit dus. Je werkt bijvoorbeeld in de zakelijke, financiële, juridische of commerciële dienstverlening. Of je gaat aan de slag bij een advies- of consultancybureau, het Rijk, een provincie of in een specifieke branche zoals zorg en welzijn, onderwijs en onderzoek of huisvesting. Je kunt werk vinden in binnen- en buitenland.

Startsalaris

Afhankelijk van de functie die je later krijgt bedraagt het gemiddeld startsalaris van een Bedrijfskunde-professional € 2.120,- (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2017 - zie Bedrijfskunde MER).

Verder leren aan de universiteit

Een logisch vervolg op je opleiding is de master Bedrijfskunde (Business Administration) of Bedrijfswetenschappen. Deze masteropleidingen kun je bij verschillende universiteiten volgen. Ook zijn er andere interessante masters, zoals Bestuurskunde, Accounting en Control, Marketing of een master gericht op communicatie en organisatie. Volop keuze voor wie nog niet uitgeleerd is.