Bedrijfskunde

Inhoud opleiding

Wil je leren hoe organisaties en bedrijfsprocessen werken, en met je brede interesse en organisatietalent de boel opschudden? Lees verder.

Projecten en veranderingen managen, organisaties en mensen inspireren en aansturen, organisaties adviseren over veranderingen, nieuwe initiatieven en Studenten van de opleiding mer zitten buitenontwikkelingen. Zie jij het al voor je? Misschien nog niet helemaal, maar daar komt snel verandering in.

Brede en praktijkgerichte opleiding

We leiden je breed op, zodat je een veelzijdig adviseur of manager wordt, met kennis van zowel bedrijfskunde, management, economie als recht. De hbo-opleiding Bedrijfskunde (voorheen Bedrijfskunde MER) is praktijkgericht en daagt je uit om telkens een stapje hoger te zetten.

Jaar 1: Interne en externe bedrijfsanalyse

Het eerste jaar is vooral gericht op het proeven aan het brede werkterrein van de Bedrijfskunde-professional. Je ontdekt wat verschillende functies inhouden, je krijgt veel praktijkvoorbeelden te zien en te horen én je voert zelf ook opdrachten uit. Zo ga je op bedrijfsbezoek, doe je onderzoek en interview je professionals uit het vakgebied.

Het project: een voorbeeld van het project waarmee je aan de slag gaat is 'de onderneming'. In dit project werk je in een klein team aan het analyseren van een bestaand bedrijf. Als ondersteuning krijg je tegelijkertijd theoretische modulen en vaardigheidsvakken.

Jaar 2: Bedrijf bestuur en leiderschap én strategie

Het tweede studiejaar Bedrijfskunde bestaat uit twee semesters met elk een thema. In het eerste semester staat het thema bedrijf, bestuur en leiderschap centraal. De major staat in het teken van de organisatie en de wijze waarop deze aangestuurd wordt. In de eerste helft staat een groot bedrijf centraal, in de tweede helft de gemeente Zwolle. Zo leer je ook meteen het verschil tussen een profit en een non-profit organisatie. In de tweede helft van het tweede jaar maak je een verdiepende slag binnen het thema bedrijf, bestuur en strategie.

Jaar 3: Persoonlijke profilering en  stage

In jaar drie loop je een halfjaar stage bij een organisatie die je zelf uitkiest. Dit is de uitgelezen kans om te ontdekken hoe het er nu echt aan toe gaat in de praktijk. Je werkt mee in de organisatie en voert daarnaast een interne analyse van de organisatie uit. Je kunt zowel de profit als non-profit sector aan de slag. Bijvoorbeeld voor een gemeente of bij een commercieel bedrijf of adviesbureau. 

Voor het tweede deel van het derde jaar werk je aan je persoonlijke profilering, door bijvoorbeeld een minor te volgen. Je hebt een ruime keus uit specialistische of juist verbredende minoren, afgestemd op jouw voorkeur. Een aantal voorbeelden van minoren zijn: Event management, Ondernemen, Sales en International Relations

Jaar 4: specialisatie en afstuderen

In het vierde jaar van de studie Bedrijfskunde kies je een specialisatie. Je kunt kiezen uit drie specialisaties: ondernemen & overheid óf leiderschap & innovatie óf wendbare organisaties. De laatste specialisatie wordt aangeboden op Windesheim Almere. Bij ondernemen & overheid speel je in op de behoefte om bedrijfsmatiger en efficiënter te werken, door opgedane bedrijfskundige competenties met de meest recente bestuurskundige inzichten te combineren. Kies je voor de specialisatie leiderschap & innovatie dan leer je over het nemen van verantwoordelijkheid en het vermogen om buiten de eigen denkkaders te kijken. De specialisatie wendbare organisatie gaat in op de vraag hoe een organisatie kan wendbaar blijven en continu aansluiting kan houden met een wereld vol technologische en maatschappelijke veranderingen. 

Nadat je deze major hebt afgerond heb je nog een halfjaar te gaan voor je je bachelordiploma hebt behaald. In het laatste halfjaar van je studie ga je afstuderen. Je laat zien wat je de afgelopen jaren hebt geleerd en welke kennis en vaardigheden je in huis hebt. Je afstudeeropdracht is een onderzoek dat je uitvoert in een door jezelf uitgekozen organisatie. In overleg met de organisatie en de opleiding bepaal je welke opdracht je uitvoert en voor welk vraagstuk je een oplossing zoekt.

Een gemiddelde collegeweek

Een collegeweek bestaat gemiddeld uit twaalf tot zestien uur contacttijd, die kan bestaan uit colleges of trainingen. Aan het begin van de opleiding zal dat iets meer zijn. De rest van de tijd besteed je aan zelfstudie en werken in projectgroepen.

Analyseren, adviseren en managenStudent bedrijfskunde management economie en recht op de grond in het C-gebouw

Hoe onderbouw je een advies of schrijf je een goed plan? Hoe ontleed je problemen en kom je tot een oplossing? En hoe manage je een project, team of bedrijfsproces? Competenties waar we veel aandacht aan besteden en die je leert door er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Je opdrachten worden telkens iets moeilijker, zodat je uiteindelijk doorgroeit naar hbo-bachelorniveau.

Je eigen studiecoach

Tijdens je opleiding werk je deels zelfstandig en maak je verschillende keuzes, zoals:

 • Welke minor of hogeschoolkeuzemodules kies je?
 • Waar wil je stage lopen?
 • Hoe gaat je afstudeeropdracht eruit zien?

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je studiecoach begeleidt je. Zo ontdek je wat je graag wilt, wat je al kunt of juist nog moet leren. Natuurlijk bespreek je met je studiecoach ook de studievoortgang en kun je bij hem terecht in geval van problemen óf juist om je succesmomenten te delen.

businessstudent aan de telefoonGa jij naar het buitenland?

In de eerste jaren van je studie krijg je het vakken (business) English. Je leert de vaktermen die je in het bedrijfsleven vaak tegenkomt, bij multinationals in het binnen- en buitenland. Met business English ben je ook meteen goed voorbereid op een eventuele stage of afstudeeropdracht in het buitenland. Je kunt er ook voor kiezen om je minor in het buitenland te volgen. Lijkt dat je wat? Grijp deze kans, het is een bijzondere ervaring die niemand je meer afpakt. We hebben contacten met verschillende scholen, onder andere in Finland, Engeland, Frankrijk, Litouwen, Portugal en Spanje.

Borging kwaliteit

De hbo-opleiding Bedrijfskunde heeft een Werkveldadviescommissie die zorgt voor een goede aansluiting van de opleiding bij het werkveld. De volgende personen hebben zitting in de commissie:

 • John Bakker (Xement)
 • Frank Dekkers (IJsselkern Management en HR Solutions)
 • Marcel Derksen (ING)
 • Elsemarie Oostveen (Gemeente Heerenveen)
 • Jeroen Woltjes (Twynstra Gudde)
 • Tineke de Nooij (Gemeente Kampen)
 • Robert van der Velde (LeanENT B.V.)

  Wij bieden de opleiding Bedrijfskunde (MER) ook aan in Almere.