Accountancy

Na je opleiding

Direct aan het werk? Dat kan. De meeste studenten kiezen ervoor om door te studeren voor hun titel.

Direct aan het werk of doorstuderen?

Met je hbo-bachelordiploma op zak begin je je carrière meestal in de functie van assistent-accountant. Veel afgestudeerden kiezen ervoor om door te studeren en een van de twee wettelijk beschermde beroepstitels, registeraccountant (RA) of accountant-administratieconsulent (AA), te behalen.

Wat doet een registeraccountant (RA)

De registeraccountant heeft twee belangrijke functies: een controlerende en een adviserende. Als registeraccountant werk je meestal bij een accountantskantoor of bij een accountantsdienst van de overheid. Je kunt je ook zelfstandig vestigen. Als kerntaak controleer je de jaarrekeningen van ondernemingen. Tijdens deze controle toets je of de jaarcijfers van de onderneming overeen komen met de werkelijke financiële gang van zaken binnen het bedrijf. De controle mondt uit in een controleverklaring die aan de jaarrekening wordt toegevoegd.

Wat doet een accountant-administratieconsulent (AA)

De accountant-administratieconsulent heeft dezelfde wettelijke bevoegdheden als de registeraccountant, maar werkt met name voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Je begeleidt een ondernemer bijvoorbeeld bij het opstellen van een ondernemingsplan, het opzetten of verbeteren van de financiële administratie en je vervult een brede adviesfunctie op financieel economisch en ook fiscaal terrein. Ook stel je jaarrekeningen samen en/of controleert deze. Je maakt begrotingen van kosten en opbrengsten, en stelt liquiditeits- en vermogensoverzichten op. Verder zorg je dat de kapitaal- en kredietverschaffers alle benodigde informatie ontvangen.

Verder studeren bij Windesheim

Je kunt op Windesheim in deeltijd verder studeren aan de post-hbo opleiding Accountancy MKB. Voor de RA-titel moet je aan een universiteit een wetenschappelijke master en post-graduate vervolgopleiding volgen. Dit kan op Nyenrode en bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Lees meer over de post-hbo opleiding Accountancy MKB