Studenten CALO

Praktijk

Je loopt stage, gaat op kamp en organiseert, coördineert en managet een circusevent: een leuke kennismaking met je toekomst als sportkundige.

Activiteitspractica

Een aantal dagen per week ben je bezig met activiteiten in de vorm van sport en spel. De praktijkonderdelen worden zowel binnen als buiten gegeven en je onderbouwt ze aan de hand van theorieën die je bestudeert.

Praktijkonderwijs eerste semester

Praktijkvakken eerste jaar: semester 1 Praktijkvakken eerste jaar: semester 2
Bewegen en muziek Atletiek 
Circus Spel
Spel Turnen
Turnen Zwemmen
Zelfverdediging (judo) Fitness
Zwemmen Klimmen
Fitness  
Lichaamsgerichte methodiek  
Winterkamp Zomerkamp 

Circusproject en kamp

In het eerste jaar zet je een circus op bij een basisschool. Je verdeelt de werkzaamheden: van het bedenken van activiteiten voor de voorstelling tot de vraag hoe je ervoor zorgt dat alle kinderen erbij betrokken worden. Daarnaast ga je op zomer- en winterkamp. Er zijn diverse zomerkampen, zoals het kano-, kitesurf- of zeilkamp.

Stages

Tijdens de opleiding Sportkunde loop je veel stages.

Jaar 1: snuffelstage

Je eerste opdracht die plaatsvindt in het werkveld van een sportkundige is het gezamenlijk organiseren van een event. Daarnaast doe je ervaring op met leidinggeven in een sportvereniging als onderdeel van een trainersopleiding. Activiteiten die je uitvoert, zijn bijvoorbeeld:

- het interviewen van mensen uit het werkveld van sportmanagement en sportbeleid
- onderzoeken en adviseren over inrichting schoolpleinen
- een clinic verzorgen in een trendy sportactiviteit

Jaar 2: groepsstage en zelfstandige stage

In het tweede jaar loop je twee keer een halfjaar stage: een groepsstage en een zelfstandige stage. In het eerste semester loop je bijvoorbeeld in een groepje twee dagdelen in de week stage bij een externe sportorganisatie. Voor deze organisatie voer je verschillende sportprojecten uit. Denk bijvoorbeeld aan:

- ondersteuning vernieuwen en/of aanpassen sportaanbod
- uitbreiden productportfolio commerciële sportorganisaties
- meewerken aan doelgroepenbeleid sport in een gemeente

Jaar 3: stage als (meelopend) lid van een team

In het derde jaar functioneer je bij een sportorganisatie als (meelopend) lid van een team dat zich bezighoudt met programma- en/of beleidsontwikkeling of de uitvoering ervan. Je verwerft een zelfstandige, professionele houding en voert taken uit als:

- het verder ontwikkelen van een marketingcommunicatieplan
- het ondersteunen van vrijwilligersbeleid bij sportverenigingen

Jeroen, oud-student: liep stage bij een organisatie voor een survivalrun

Student Jeroen Bolks‘Mijn passie voor sport delen met anderen, dat vind ik nou mooi. Ik ben mijn hele leven een voetballer geweest. Door het vele sporten op de opleiding kwam ik niet meer aan trainen toe en moest ik helaas stoppen. Op de opleiding kwam ik in aanraking met andere sporten en heb ik een nieuwe passie ontdekt: survivaltraining. Deze sport is ontzettend uitdagend, maar tegelijkertijd ook belonend, omdat je erg snel vooruitgang boekt. Waar de ene deur dichtgaat, gaat de andere open...

Via via kreeg ik het voor elkaar deel uit te mogen maken van de organisatie voor een survivalrun. Zo veranderde de sportieve ontdekking in een nieuwe passie en uiteindelijk in een ontzettend mooie leerervaring. Ik kreeg er zelfs studiepunten voor, omdat ik me in het proces ontwikkeld heb als sportmanager. Je kunt op deze manier een eigen kleur geven aan je opleiding.’

Studente Sportkunde lachtStage in jaar 4 in het kader van je afstudeerproject

In het laatste jaar van Sportkunde werk je mee in een (sport)organisatie en houd je je bezig met de maatschappelijke functie van sport en bewegen, ondernemen of sporttechnisch management, waarbij je je voorbereidt op het ontwikkelen van een innovatief beroepsproduct in het kader van je afstudeerproject. Je kunt er ook voor kiezen deze stage te lopen in het buitenland.