Lichamelijke opvoeding

Toelating

Een mbo-, havo- of vwo-diploma op zak? Dan mag je de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding volgen. Lees waar je verder aan moet voldoen.

Toelatingseisen per vooropleiding en profiel

Mbo

Je bent toelaatbaar tot de opleiding met een mbo-diploma, niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding. Het is noodzakelijk dat je een volledig mbo-diploma hebt. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende. Beschik je over een mbo-diploma Sport en Bewegen? Ook dan gelden voor jou de aanvullende toelatingsvoorwaarden, zoals hieronder beschreven. Je start net als de andere studenten in het eerste jaar van de opleiding.

Havo

Profiel Aanvullende eisen
Havo Natuur en Techniek Geen aanvullende eisen
Havo Natuur en Gezondheid Geen aanvullende eisen
Havo Economie en Maatschappij Geen aanvullende eisen
Havo Cultuur en Maatschappij Geen aanvullende eisen

Vwo

Profiel Aanvullende eisen
Vwo Natuur en Techniek Geen aanvullende eisen
Vwo Natuur en Gezondheid Geen aanvullende eisen
Vwo Economie en Maatschappij Geen aanvullende eisen
Vwo Cultuur en Maatschappij Geen aanvullende eisen
 

Aanbevolen vakken

Omdat je tijdens de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding vakken zult volgen op het gebied van anatomie en fysiologie is het handig dat je in je vooropleiding voldoende voorkennis van biologie hebt opgedaan.

Past de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding bij jou?

  • Ben je actief met sport en/of bewegen bezig?
  • Heb je geduld en ga je graag met jongeren om?
  • Help je graag bij sport- en beweegactiviteiten?
  • Vind je het leuk deze activiteiten te organiseren?

Kun jij de meeste vragen beantwoorden met ‘ja’? Dan is de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding misschien wel de juiste studie voor jou.   

Starten in september 2020? Let op!

Wie Lichamelijke Opvoeding wil volgen, moet een aantal stappen doorlopen. Je moet je uiterlijk vóór 1 mei 2020 aanmelden. Heb je je voor die deadline via Studielink aangemeld, dan  ontvang je een uitnodiging voor een bewegingsassessment en maak je zelf een afspraak voor een sportmedische keuring. Voor het assessment geldt dat deelname verplicht is.

Procedure Zelf aanmelden via Studielink Bewegingsassessment en gesprek (via uitnodiging) Inleveren bewijs medische keuring (zelf afspraak maken!)
Uitslag vóór 15 april 2020? Vóór 15 januari 2020 27 t/m 31 januari 2020 Vóór 1 maart 2020
Uitslag vóór 6 juli 2020? Vóór 1 mei 2020 2 t/m 5 juni 2020 Vóór 15 juni 2020

In de propedeutische fase van de Calo zitten de studenten van de opleidingen Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie, de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding en van de opleiding Sportkunde in gemengde groepen. Ook tijdens het bewegingsassessement worden de kandidaten van alle drie de opleidingen gezamenlijk en op dezelfde manier beoordeeld. Je mag je voor meer dan 1 opleiding aanmelden binnen de afdeling Calo. Deelname aan het bewegingsassessement is slechts één keer per studiejaar mogelijk.

Sportmedische keuring

Na je aanmelding maak je zelf een afspraak bij een sportmedisch adviescentrum voor een sportmedisch basisonderzoek. Het bewijs van je medische keuring dien je bij ons in te leveren. Er gelden twee deadlines:

- Wil je deelnemen aan de eerste assessmentweek en de toelatingsuitslag voor de opleiding vóór 15 april ontvangen, dan moet je het bewijs van je medische keuring vóór 1 maart 2020 inleveren.
- Neem je deel aan de tweede assessmentweek, dan is 15 juni de uiterste inleverdatum van het bewijs van je medische keuring. Je ontvangt dan voor 6 juli 2020 uitslag of je bent toegelaten tot de opleiding. 

Meer informatie over de sportmedische keuring

Bewegingsassessment

Lees in deze brief meer over het sportmedisch basisonderzoek. Regel de afspraak op tijd in verband met drukte!

Wanneer je je voor 15 januari hebt aangemeld bij Studielink, krijg je een uitnodiging voor een bewegingsassessment dat van 27 t/m 31 januari 2020 plaatsvindt. Je krijgt uiterlijk 21 januari 2020 een uitnodiging van ons. Geen uitnodiging ontvangen voor 22 februari 2020? Neem contact op met Ellie Jansen via e-mail: calo-toelcie@windesheim.nl

Indien je je na 15 januari, maar voor 1 mei hebt aangemeld bij Studielink, krijg je een uitnodiging voor een bewegingsassessment dat van 2 t/m 5 juni 2020 plaatsvindt. Je krijgt uiterlijk 16 mei een uitnodiging van ons. Geen uitnodiging ontvangen voor 18 mei 2020? Neem contact op met Ellie Jansen via e-mail: calo-toelcie@windesheim.nl

Op het vlak van spel, turnen, atletiek, zwemmen, bewegen en muziek testen we je motorische aanleg op basisniveau.

Wil je deelnemen aan de eerste assessmentweek en de toelatingsuitslag voor de opleiding vóór 15 april 2020 ontvangen, dan moet je het bewijs van je medische keuring vóór 1 maart 2020 inleveren. 

Neem je deel aan de tweede assessmentweek, dan is 15 juni 2020 de uiterste inleverdatum van het bewijs van je medische keuring. Je ontvangt dan voor 6 juli 2020 uitslag of je bent toegelaten tot de opleiding. 

Ben je in de periode van januari 2020 tot september 2020 (op stage) in het buitenland, neem dan voor 1 december 2019 contact op met calo-toelcie@windesheim.nl. Indien er meer dan drie kandidaten zijn, die in het buitenland verblijven tijdens de week van de bewegingsassessments, organiseren we een keuringsmogelijkheid in de tweede/derde week van december 2019.

Er worden geen andere mogelijkheden geboden om te voldoen aan de eisen van het bewegingsassessment.

Uit het Caribisch deel van het koninkrijk

Ben je woonachtig in het Caribisch deel van het Nederlands koninkrijk dan zal het bewegingsassessment naast de sportmedische keuring in het buitenland moeten plaatsvinden. Hiertoe wordt lokaal expertise ingehuurd om het assessment te verzorgen. Voor informatie kun je contact opnemen met Ellie Jansen: calo-toelcie@windesheim.nl. Doe dit voor 31 januari.

Klimwand Windesheim voor Leraren lichamelijke opvoedingVrijstellingen

Studenten met een bepaalde vooropleiding (zoals een propedeuse van een hbo- of wo-opleiding of verwante Associate degree) kunnen mogelijk in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de hbo-bacheloropleiding. Onder voorwaarden kun je een verkort studietraject volgen.

De aanvraagprocedure à € 300,- (bij niet-selectie in verband met assessment wordt dit teruggestort) kun je na het toelatingsproces per e-mail opvragen bij Ellie Jansen: calo-toelcie@windesheim.nl.

Geen diploma en 21 jaar of ouder?

Ben je bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder en heb je geen mbo-, havo- of vwo-diploma? Dan kun je het 21+ toelatingsonderzoek doen. Haal je de toets, voldoe je aan de toelatingsprocedure, dan ben je toelaatbaar tot je uitgekozen hbo-studie.

Regel dit op tijd, in verband met de toelatingsprocedure voor deze opleiding.

Lees meer over het 21+ toelatingsonderzoek

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-diploma? Dan kun je je in principe inschrijven.

Lees meer over toelating met een buitenlands diploma