Lichamelijke opvoeding

Na je opleiding

Na afloop heb je een eerstegraadslesbevoegdheid op zak: je mag dus lesgeven in alle schooltypen, aan kinderen en jongeren van elke leeftijd.

Waar kun je het beroep van leraar lichamelijke opvoeding uitoefenen?

Je kunt terecht in alle typen onderwijs: van basisschool tot gymnasium en van speciaal onderwijs tot hbo. Je krijgt een eerstegraadslesbevoegdheid, wat betekent dat je ook les mag geven in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Met je bachelordiploma op zak heb je verschillende opties, denk bijvoorbeeld aan:

Leraar lichamelijke opvoeding in het basis- of voortgezet onderwijs

Als docent lichamelijke opvoeding organiseer je aansprekende beweeg- en sportactiviteiten voor al je leerlingen, zodat ze beter én met meer plezier bewegen. Je hebt een eerstegraadslesbevoegdheid na je studie, dus je mag lesgeven in het basisonderwijs, het vmbo én in onder- en bovenbouw van havo en vwo.

Sportdocent bij een mbo-opleiding

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als docent bij de mbo-opleiding Sport en Bewegen.

Docent lichamelijke opvoeding in het speciaal onderwijs

Je werkt dan bijvoorbeeld met blinden of moeilijk opvoedbare kinderen en ontwikkelt sport- en beweegactiviteiten voor bijzondere doelgroepen.

Een functie als combinatiefunctionaris

Je combineert dan bijvoorbeeld lessen bewegingsonderwijs met het verzorgen van een naschoolse sportaanbod, bijvoorbeeld samen met sportinstanties.

Doorstuderen

Na het afronden van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding kun je instromen in een universitaire master via een zogenaamde premaster. Tijdens je studie kun je hiertoe al profileringscursussen volgen of je behaalt na je bacheloropleiding afzonderlijke vakken. Denk aan academische masters op het gebied van onder meer: Attributen voor leraar lichamelijke opvoeding

  • beleid, communicatie en organisatie
  • sporteconomie
  • vrijetijdwetenschappen
  • sportmanagement
  • bewegingswetenschappen
  • (ortho)pedagogiek
  • maatschappelijke opvoedingsvraagstukken
  • onderwijskunde

Wil je je in je functie als docent bewegingsonderwijs verder ontwikkelen, dan kun je ook kiezen voor de hbo-master Physical Education and Sport Pedagogy die Windesheim aanbiedt.

Startsalaris

De meeste LO’ers worden leraar. Gemiddeld startsalaris van net afgestudeerden in het voortgezet onderwijs is bruto € 2601,-. Momenteel is er concurrentie op de arbeidsmarkt. De arbeidskansen zijn enorm verbeterd. Veel studenten die nu afstuderen vinden een baan. Vooral in het basisonderwijs is er een grote vraag, maar ook in het VO zijn de kansen op een baan vrij groot. Lichamelijke Opvoeding die in de Keuzegids Hbo 2018 als topopleiding uit de bus kwam.