C in de avond

Vraag en antwoord gebouw X

Heb je vragen over de tijdelijke sluiting van gebouw X van Windesheim in Zwolle? Bekijk de onderstaande lijst met vragen en antwoorden. Student of medewerker van Windesheim? Houd de actuele berichtgeving op Sharenet in de gaten. 

Waarom blijft gebouw X langer gesloten? En wie heeft dit besloten?

Het College van Bestuur heeft op basis van de uitslagen van het onderzoek naar de vloerconstructie in oktober 2017 besloten dat gebouw X gesloten blijft totdat noodzakelijke bouwkundige aanpassingen uitgevoerd zijn. Half april 2018 is gestart met de eerste werkvoorbereidingen voor het plaatsen van de bollenankers. Lees het persbericht over dit besluit.

Op welke datum is het gebouw weer beschikbaar voor studenten en medewerkers?

We gaan nu uit van de herfstvakantie 2018, maar houden er rekening mee dat we bij tegenvallers tot eind 2018 nodig hebben. Zodra we meer zicht op de planning hebben en meer zekerheid kunnen bieden over de werkbaarheid van de gekozen oplossing en de termijn waarop het klaar is, volgt meer informatie.

Wat wordt er nu precies gedaan in gebouw X om het probleem op te lossen?

Bij het onderzoek naar de vloeren in gebouw X is geconstateerd dat de schuifspanning hoger is dan de richtlijn toestaat en dat bovendien in delen van het gebouw langs de naden onthechting is vastgesteld tussen de breedplaatvloer en de druklaag. Bij het herstel van de vloerconstructie met bollenankers wordt niet in de wapening geboord, maar in de plastic bollen die onderdeel zijn van de bollenplaatvloeren. Recht onder de bol wordt een gat geboord tot in de bol. Hier wordt een anker met stalen platen in geplaatst. In de bol wordt via een spuitmond injectiemortel gespoten, waardoor de bol gedeeltelijk gevuld wordt. Na droging van de mortel (circa 1 week) wordt het anker onder spanning gebracht, waardoor de schuifspanning onder de nieuwe veiligheidsnorm komt.

Waarom is voor deze oplossing gekozen?

De in eerste instantie gekozen herstelmethode – versterking van de vloer met metalen strips – bleek in de praktijk onwerkbaar. Er zit meer wapening in de vloeren dan we op basis van de tekeningen verwachtten, waardoor het boren erg moeizaam ging. Gelukkig hebben we daarna snel kunnen schakelen en in samenspraak met de constructeur en aannemer is een andere oplossing in beeld gekomen: het plaatsen van bollenankers.

Wordt de gekozen oplossing ook gebruikt bij andere gebouwen?

Een vergelijkbare oplossing is toegepast in het in aanbouw zijnde kantoorgebouw Noma te Amsterdam.

Waarom zijn de oplossingen bij andere gebouwen sneller bedacht en/of uitgevoerd?

Van alle gebouwen in Nederland die hersteld moeten worden, is ons gebouw het meest complex. We hebben te maken met zeven split-level bouwlagen, ruim 18.000 vierkante meter vloeroppervlakte en grote overspanningen. Ook voor de experts op wiens deskundige advies we moeten afgaan, was dit nieuwe materie.

Is het onveilig geweest in gebouw X?

Voor veiligheid hanteert de overheid normen. Begin oktober 2017 zijn er nieuwe veiligheidsrichtlijnen door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgesteld voor bollenplaatvloeren die geconstrueerd zijn met zogenaamde breedplatenvloeren. Dit naar aanleiding van het incident met de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het onderzoek naar de vloeren in gebouw X wijst uit dat er op basis van de nieuwe richtlijnen een verhoogd veiligheidsrisico bestaat bij normaal gebruik. In het licht van die recente richtlijnen was het dus in gebouw X onveilig. Bij de bouw destijds is rekening gehouden met een overcapaciteit in belastbaar gewicht die toen ook aan de richtlijnen voldeden. Vanuit de nieuwe richtlijnen concluderen we dat er een verhoogd veiligheidsrisico is.

Is er instortingsgevaar?

Er is geen instortingsgevaar. Wel blijkt uit het onderzoek dat er met de meest recente veiligheidsrichtlijnen een verhoogd risico is bij normaal gebruik. Daarom heeft het College van Bestuur besloten het gebouw te sluiten voor normaal gebruik.

Had Windesheim dit eerder kunnen weten?

Nee. Begin oktober bleek dat alle gebouwen in Nederland met vergelijkbare vloerconstructies als gebruikt bij de parkeergarage Eindhoven Airport moesten worden onderzocht. De richtlijnen en het stappenplan voor nader onderzoek aan andere gebouwen werden 5 oktober 2017 gepubliceerd. Naar aanleiding hiervan is Windesheim direct een eigen onderzoek gestart.

Is de sluiting echt nodig? Het gebouw staat er toch al 7 jaar.

We willen de veiligheid kunnen garanderen van onze medewerkers en studenten. Volgens de nieuwe richtlijnen zijn hiervoor aanpassingen in het gebouw nodig. Daarom is sluiting noodzakelijk..

Waarom blijven andere gebouwen met een gelijksoortige constructie wel open?

De constructies per gebouw verschillen. De eigenaar is verantwoordelijk. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek per gebouw wordt bekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Wie is er verantwoordelijk voor de ontstane situatie?

Windesheim heeft de aannemer formeel aansprakelijk gesteld. Met alle betrokken partijen is achter afgesproken om de juridische aspecten van het herstel uit te stellen en te focussen op een zo spoedig mogelijk herstel van de vloerconstructie.

Wordt het gebied rond gebouw X ontruimd?

Nee, dit is niet nodig.

Waar kan ik terecht met vragen?

Je kunt met al je vragen terecht bij het Windesheim Informatiecentrum, tel. 0900-8899 of via info@windesheim.nl

Waar kan ik nu parkeren?

We vragen je zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets naar de Campus te komen. Kom je toch met de auto? Je kunt gebruik maken van de overige parkeerplaatsen op de Campus of gratis parkeren bij Dinoland op 10 minuten lopen van de Campus. Let op: om het Dinoland terrein te kunnen verlaten moet je een munt halen bij het Serviceplein in gebouw C. Ook kun je gratis parkeren bij de Bierton, 11 minuten lopen vanaf de Campus.

Ik kom volgend jaar bij Windesheim studeren. Wat betekent dit voor de start van de opleiding?

Voor alle opleidingen is een alternatieve plek op de Campus en we hebben verschillende extra studieplekken gecreëerd. Iedereen kan op de Campus blijven. Zodra het gebouw weer in gebruik wordt genomen kunnen de opleidingen weer terug naar gebouw X.

Kan ik me aanmelden voor een meeloopdag?

Ja, dat kan vanaf de open dag. Dit geldt ook voor alle overige opleidingen van Windesheim.

Kan ik me nog aanmelden voor de open avond? Gaat deze door?

Ja, de open avond gaat gewoon door. Je kunt je via de website aanmelden.