Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Lab21

Banner image

Wat is Lab21?

Het onderwijs is in beweging. De overheid stimuleert het gebruik van ICT in het onderwijs en dit leidt onder meer tot implementaties van 21century skills, blended learning, flip the classroom en iPad-scholen. In het domein Bewegen en Educatie van Windesheim zien we dat scholen worstelen met de vraag hoe ze aan de veranderingen vorm en inhoud kunnen geven. Het digitale innovatiecentrum Lab21 biedt hierin ondersteuning. Lab21 ondersteunt docenten, studenten en werkveldpartners bij de didactische inzet van ICT in het onderwijs.

Onderwijs, ondernemen en onderzoek

Lab21 is actief op het gebied van onderwijs, ondernemen en onderzoek. Het ondersteunt docenten, studenten en werkveldpartners bij de didactische inzet van ICT in het onderwijs door:

  • te inspireren 
  • te professionaliseren 
  • vraag en aanbod bij elkaar te brengen 
  • gezamenlijke (soms multidisciplinaire) projecten te starten 
  • onderzoek te verrichten 

Lab 21 is zowel een fysieke ruimte als een community. In de fysieke ruimte hebben we naast diverse innovatieve ICT-middelen, zoals interactieve schermen, 3D-printers, robots, een augmented reality tablet en beweeggames, computers geplaatst die geschikt zijn voor diverse grafische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het maken en werken met 3D-animaties of videobewerking. De community is de groep collega’s die vraag en aanbod uitwisselen.

Inspireren en professionaliseren

Op regelmatige basis organiseren we korte presentaties van good practices of gerealiseerde projecten. Docenten presenteren, al dan niet samen met studenten, een werkvorm waarin gebruikgemaakt wordt van ICT of ze delen de resultaten van hun project.
De trainingen die Lab21 aanbiedt zijn zo opgebouwd dat ze invulling geven aan de indicatoren die genoemd worden in de kennisbasis ICT Lab21 verzorgt korte trainingen of (team)professionaliseringstrajecten, denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal, maar ook aan trajecten van visie tot implementatie.

Het digitale innovatiecentrum positioneert zich als spil tussen alle ICT-initiatieven. Dat is mogelijk door de multidisciplinaire samenwerking van onder andere docenten, studenten, ICT- en onderwijsondersteuners, onderwijsadviseurs en medewerkers van het lectoraat Onderwijsinnovatie & ICT. Lab21 koppelt vragen aan collega’s die met hetzelfde onderwerp bezig zijn. Door deze samenwerking pakken de betrokkenen de kennisdeling rond een actueel thema als blended learning of computational thinking integraal op. Aanwezige expertise over de inrichting van een lessenserie, studenthouding en werkvormen in de les (bijvoorbeeld flip the classroom) bouwen we uit en delen we in Lab21. 

Rondom ICT en onderwijs hebben we diverse projecten gestart waarin studenten (internationaal) samenwerken met studenten van andere instellingen of het werkveld. Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van het virtueel Archeon: een 3D-kopie van het Archeon waar leerlingen voor bezoek aan het museum hun kennis kunnen her-activeren.

Onderzoek

In ieder project doen we ontwerpgericht onderzoek om na te gaan of en hoe een tool bruikbaar en effectief is in een bepaalde context. De meerwaarde van een tool aantonen vergt onderzoek over langere tijd. Zo deden we onderzoek naar de effectiviteit van de VAST-game – een serious game voor de uitspraak van Engels – en verrichtten we een nulmeting voor de implementatie van de kennisbasis ICT. Dit onderzoek wordt geborgd in het lectoraat Onderwijsinnovatie & ICT. Daarnaast ondersteunt Lab21 ook onderzoek van overige kenniskringen en hogeschoolhoofddocenten.

Lab21 voor jouw school

De kennis en ervaring in Lab21 kan waardevol zijn voor jouw school. We kunnen bijvoorbeeld inspiratiesessies verzorgen op teamdagen, themadagen ter professionalisering en helpen met het opzetten van didactische projecten waarin ook verandermanagement een plek krijgt. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Lab21, Thóra Eymundsson
E-mail: Lab21@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) 
Telefoon: 088-469 8819