Online open colleges: De kansen in zorg en welzijn
Laaggeletterdheid, psychiatrische problemen, schulden of verschillende vormen van jeugdhulp: zomaar een greep uit de diversiteit aan onderwerpen en problemen waar jij als zorgmedewerker mee te maken hebt. Elk mens is uniek en iedereen heeft z’n eigen verhaal. Het is jouw passie om cliënten de best mogelijke zorg te geven, om ze in hun kracht te zetten en een bijdrage te leveren aan een waardevol leven.
Hogeschool Windesheim heeft veel kennis in huis over diverse doelgroepen. Onder de noemer #Windesheimdeelt hebben wij deze kennis gedeeld in deze collegereeks. Kijk alle colleges terug via deze pagina.
-
-
Kansen en (on)mogelijkheden in de toepassing van technologie in de zorg
Datum: 1 maart 2022, 19-20 uur
Presentator: Loes BulleKansen en (on)mogelijkheden in de toepassing van technologie in de zorg
Ben jij nieuwsgierig welke rol zorgtechnologie kan hebben binnen jouw organisatie? Of welke rol jij als verpleegkundige hierin kan pakken? Tijdens dit online open college gaat Loes Bulle in op de (on)mogelijkheden die spelen op het gebied van technologie in de zorg en de kansen die deze zorgtechnologieën in zich hebben.
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Loes Bulle is onderzoeker bij het lectoraat ICT-innovaties in de zorg en docent bij LevenLangLeren van hogeschool Windesheim. Als onderzoeker richt zij zich op innovaties van zorgpraktijken en doet praktijkgericht onderzoek. In de rol van docent houdt zij zich vooral bezig met student- en afstudeerbegeleiding. Deze twee functies lopen in de dagelijkse praktijk door elkaar waardoor zij elkaar versterken.
-
Laaggeletterdheid
Datum: 15 februari 2022, 19-20 uur
Presentatoren: Wilma Lipke-Steenbeek, Rolinda Lindeboom, Corrie de Koster, Cindy Boerema en Yvonne van Ackooy-van VoorenLaaggeletterdheid
Een sollicitatiebrief schrijven, een formulier invullen voor een ziekenhuisbezoek, een coronatest aanvragen met behulp van je DigiD; veel mensen in Nederland hebben hier moeite mee. Om deel te kunnen nemen aan de samenleving is het belangrijk dat je kunt lezen, schrijven en rekenen en over digitale vaardigheden beschikt. Mensen die laaggeletterd zijn, beheersen deze vaardigheden in beperkte mate en ervaren daardoor vaak drempels in het dagelijks leven.
Wat hebben mensen die laaggeletterd zijn nodig? Wat heb je als professional nodig om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken? Wat geven we onze toekomstige professionals mee? We gaan hierover in gesprek met een ervaringsdeskundige, professionals uit het werkveld en docenten van Windesheim. Ook delen we onze ervaringen met het Leernetwerk Laaggeletterdheid en het Wijklab Verhalen van Zuid.
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docenten
Wilma Lipke-Steenbeek is als docent en onderzoeker verbonden aan de opleiding Logopedie en het lectoraat Gezonde Samenleving waar ze zich met name bezighoudt met de laaggeletterdheid.
Rolinda Lindeboom is docent aan de opleiding Pedagogisch Management Kind en Educatie. Met een achtergrond in het basisonderwijs en de kinderopvang en als VVE-trainer heeft zij veel ervaring in het omgaan met laaggeletterdheid.
Corrie de Koster is ervaringsdeskundige en taalambassadeur bij het Taalpunt Zwolle.
Cindy Boerema is senior opbouwwerker bij Travers Welzijn, oprichter van het Leernetwerk Laaggeletterdheid in Zwolle Zuid en betrokken bij het Wijklab Verhalen van Zuid.
Yvonne van Ackooy-van Vooren is docent bij de opleiding Logopedie en taal-spraakpatholoog. Ze geeft binnen de minor Nieuwe Perspectieven voor Jeugd les rondom taal-spraakontwikkeling, meertaligheid en laaggeletterdheid. Ze heeft een achtergrond in het speciaal onderwijs.
-
Woorden schieten soms tekort
Datum: 8 februari 2022, 19-20 uur
Presentator: Alie WeermanWoorden schieten soms tekort
In de zorg en welzijn heeft men soms te maken met ‘onbegrepen gedrag’. Dit wordt als een lastige maatschappelijke kwestie gezien. De mensen waar het om gaat worden niet altijd goed gehoord en zijn soms zelf niet in staat aan te sluiten bij het referentiekader van hun sociale omgeving. Het lectoraat GGZ en Samenleving gebruikt daarom creatieve manieren om hun perspectief te versterken in gesprekken met sociaal werkers, gemeenten en hulpverleners. In dit online open college gaat Alie in op deze werkvorm en laat ze voorbeelden zien.
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Dr. Alie Weerman is Lector GGZ & Samenleving, Researcher Mental Health & Society en Experiential Knowledge aan hogeschool Windesheim.
-
Bouwen aan vertrouwen
Datum: 25 januari 2022, 19-20 uur
Presentatoren: Esther Brunsveld en Regina KoudijsBouwen aan vertrouwen
De wereld van de sociaal financiële dienstverlening is veranderd de afgelopen jaren. Overheid en burgers zijn meer en meer tegenover elkaar komen te staan. Het wantrouwen in de overheid groeit. Wat betekent dit eigenlijk voor zorgprofessionals die proberen om mensen met een kwetsbare maatschappelijke positie te ondersteunen? Hoe zorg je voor vertrouwen? En wat doet het wantrouwen met de gesprekken voor de medewerkers bijstand of bijvoorbeeld woningcorporaties?
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docenten
Regina Koudijs is accountmanager van de afdeling Inkomensondersteuning van de gemeente Zwolle en daarnaast docent aan de opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening. Haar visie is dat het hebben van geldzorgen geen belemmering mag zijn om mee te kunnen doen in onze samenleving.
Esther Brunsveld is docent aan de opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening. Met een achtergrond in de sociologie van ontwikkelingslanden en werkervaring in het voorkomen van huisuitzettingen in Amsterdam Zuidoost werkt zij altijd aan het voorkomen van ongelijkheid.
-
Het kansgerichte perspectief
Datum: 11 januari 2022, 19-20 uur
Presentatoren: Corrie Snapper en Carine AalbersHet kansgerichte perspectief
Hoe blijf je in het werkveld van gezondheid en welzijn oog hebben voor de mogelijkheden? Hoe zorg je voor een kansgericht perspectief? Laat je in dit onine open college inspireren door middel van een aantal mooie praktijkvoorbeelden. Het signaleren van kansen als uitgangpunt van de onderzoekende houding staat hierbij centraal.
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docenten
Corrie Snapper werkt als docent bij de Ad Sociaal Werk in de Zorg en heeft ruime ervaring met het werken met jongeren met een lichtverstandelijke beperking. Momenteel volgt zij het didactisch meesterschapstraject, waar zij zich verdiept in op welke wijze het onderzoekend vermogen van de Ad studenten geactiveerd kan worden.
Carine Aalbers is als docent en projectleider betrokken bij de Ad Sociaal Werk in de Zorg en houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van de Sociaal Werk in de Zorg opleidingen. Ze heeft een achtergrond in het begeleiden en ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking.
-
Nieuwe perspectieven voor de jeugd(hulp) en het onderwijs
Datum: 7 december 2021, 19-20 uur
Presentatoren: Bert Wienen en Dorien GraasNieuwe perspectieven voor de jeugd(hulp) en het onderwijs
Steeds meer kinderen en jongeren krijgen vormen van jeugdhulp en/of een diagnose. Maar als je al op jonge leeftijd dagelijks geconfronteerd wordt met zo’n diagnose, wat doet dat met je als jongere? En zijn er andere perspectieven op jeugdzorg mogelijk? In dit online open college nemen we je mee in de praktijk van de jeugdhulp en gaan we in op deze vraagstukken.
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docenten
Dorien Graas is lector Jeugd bij Windesheim en doet onderzoek op het brede terrein van het veilig(er), gezond(er) en kansrijk opgroeien van kinderen en jongeren. Ze werkt daarbij samen met jongeren, ouders, professionals en beleids- en praktijkinstellingen op het gebied van onderwijs, jeugdhulp en de jeugdgezondheidszorg vanuit het perspectief van ontzorgen en normaliseren en het versterken van de sociaalpedagogische context en relatie.
Bert Wienen is associate lector Jeugd. Hij heeft als professional en projectleider in de jeugdhulp en in het onderwijs gewerkt. In juni 2019 promoveerde hij op een proefschrift over inclusive education en de rol van psychiatrische diagnoses in de onderwijscontext. Hij is opgeleid als psycholoog, onderwijskundige en bedrijfskundige.
-
Kansen en (on)mogelijkheden in de toepassing van technologie in de zorg
-