Gezondheid en Welzijn
Geef jij de zorg van morgen een gezicht?
Overweeg jij om te gaan werken in de gezondheidszorg en welzijn? Bij hogeschool Windesheim ondersteunen we je graag bij het updaten van je kennis en het ontwikkelen van je vaardigheden. Zo kun jij straks vol vertrouwen aan de slag in je nieuwe functie.
In onze opleidingen focussen we op persoonsgerichte zorg, waarbij niet alleen de aandoening, maar ook de gehele persoon waaraan je zorg verleent centraal staat. Mensen willen in een moeilijke tijd waarin ziekte of beperkingen (opeens) realiteit zijn zelf keuzes maken. Nadat jij een van onze opleidingen hebt afgerond, weet jij hoe je in allerlei complexe situaties zelfstandig de wens van de mensen kunt ondersteunen.
Wil jij je mogelijkheden bij hogeschool Windesheim rustig nalezen? Download dan onze brochure!
Gedurende het jaar organiseren we (online) open avonden. Tijdens deze voorlichtingsmomenten kun je opleidingspresentaties volgen en al je vragen stellen aan onze docenten.
Met elke student en deelnemer stellen we een leerplan op. Maar we kunnen ook voor meerdere mensen in één organisatie incompanytrajecten ontwikkelen. Zelfs volledig op maat gemaakt.
Welke studie past bij jou?
Ben jij een zij-instromer of een herintreder in de zorg en welzijn? Dan is de kans aanwezig dat je nog niet aan de juiste voorwaarden voldoet om meteen van start te gaan. Daarom kan Windesheim je helpen om een goede zorgprofessional te worden die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? We zetten het voor je op een rijtje.
-
-
Bekijk je mogelijkheden als zij-instromer
Heb jij gestudeerd voor een ander beroep, maar overweeg jij nu om een switch te maken richting de gezondheidszorg en welzijn? Dan is de kans redelijk groot dat jij met je vooropleiding nog niet helemaal aan de juiste eisen voldoet om meteen aan de slag te gaan. Bij Windesheim helpen we je graag met het vinden van een opleiding die bij jouw wensen en ambities past. En we helpen je om deze goed te kunnen combineren met je werk en privéleven.
Bacheloropleidingen
Heb jij al een baan gevonden in de zorg en welzijn en wil jij tegelijkertijd je kennis updaten en je vaardigheden ontwikkelen? Kies dan voor een van onze flexibele vierjarige bacheloropleidingen. Met een mbo 4, havo- of vwo-diploma ben je, vaak in combinatie met werkervaring en/of een relevante werkplek, toelaatbaar. Op het gebied van zorg en welzijn kun je bij hogeschool Windesheim in Zwolle en Almere terecht voor:
- Verpleegkunde
- Social Work
- Pedagogisch Management Kind en Educatie (alleen op onze locatie in Zwolle)
- Logopedie
Bekijk de bacheloropleidingen op het gebied van gezondheid en welzijn
Aan de hand van je vooropleiding en werkervaring stellen we samen met jou een leerplan op.
FastSwitch HBO-V
Wil jij je laten omscholen tot verpleegkundige? Dan kun je de bacheloropleiding Verpleegkunde volgen. Maar als jij een hbo- of wo-vooropleiding hebt, dan kun je ook deelnemen aan FastSwitch, een nieuw traject dat je optimaal voorbereidt op je nieuwe werkplek. Wij bereiden je voor op de matching tussen jou en je nieuwe werkgever, zodat jij binnen korte tijd al volledig mee kunt draaien in je nieuwe functie. En in de meeste gevallen kun je de opleiding versneld afleggen. Tijdens het intakegesprek zullen we de mogelijkheden met je bespreken.
Associate degree
Ken jij de Associate degree al? Dit is een relatief nieuwe studievorm. In deze tweejarige praktijkgerichte opleiding op hbo-niveau word jij opgeleid tot een specifiek beroep. Na 2 jaar ontvang jij een officieel erkende graad: de Associate degree. Heb je daarna de smaak te pakken? Dan kun je in veel gevallen doorstromen in de bijbehorende bacheloropleiding om zo uiteindelijk ook je hbo-bachelor te behalen. Op het gebied van zorg en welzijn biedt hogeschool Windesheim de volgende opleidingen:
- Pedagogisch Educatief Professional (alleen op onze locatie in Almere)
- Sociaal Financiële Dienstverlening (alleen op onze locatie in Zwolle)
- Sociaal Werk in de Zorg
- Ad Management (uitstroomprofiel Management voor Zorg en Welzijn) Wil jij een meer coördinerende rol nemen in een zelfsturend team of wil je de verbeteraar van cliëntgerichte processen zijn? Wil je met vertrouwen de leiding nemen in (samenwerkings)projecten vanuit je kennis van zorg en welzijn? Kies dan voor het uitstroomprofiel Management voor Zorg en Welzijn van de 2-jarige Ad-opleiding Management.
Bekijk de Associate degrees op het gebied van gezondheid en welzijn
-
Bekijk je mogelijkheden als herintreder
Heb jij eerder gewerkt in de gezondheidszorg en welzijn, maar ben je er even uitgeweest? Als herintreder zul je in sommige gevallen al beschikken over een goede vooropleiding. Dat houdt in dat jij de basis onder de knie hebt.
Bacheloropleidingen en Associate degrees
Wil jij een volledige opleiding volgen om weer helemaal up-to-date te zijn? Ga dan voor een van onze bacheloropleidingen of Associate degrees.
Bekijk de bacheloropleidingen en Associate degrees op het gebied van gezondheid en welzijn
Cursussen en post-hbo's
De ontwikkelingen in de zorg gaan snel. Dus wil jij je het liefst bijscholen op een heel specifiek onderwerp? Dan zijn een van onze cursussen en post-hbo's geschikt voor jou. Wij bieden onder andere scholing op de volgende vlakken:
- Dementie
- Coaching en intervisie
- Ervaringsdeskundigheid
- GGZ
- Licht verstandelijke beperking en verslaving
- Gespreksvoering
- Jeugdzorg
- Palliatieve zorg
Bekijk al het cursus- en post-hbo-aanbod op het gebied van gezondheid en welzijn
Microcredentials
In een snel veranderende arbeidsmarkt en samenleving is het belangrijk om je continu te blijven ontwikkelen. Om je daar zo goed mogelijk bij te helpen, bieden we steeds meer korte trajecten. Een Microcredential certificeert jouw leerresultaten van deze kleine leerervaring. Het is een flexibele en gerichte manier om jou te helpen je kennis en vaardigheden te ontwikkelen voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Met een Microcredential kun jij aantonen dat jij over de opgedane kennis beschikt, wat jou een betere positie op de arbeidsmarkt kan brengen en kan helpen om andere studies te versnellen. Een Microcredential is een bewijs dat geldig is in heel Europa.
-
Verdieping via een masteropleiding
Je kunt je ook verder verdiepen. Bij Windesheim kan dit door het volgen van cursussen, modules en post-hbo's op het gebied van dementie, coaching en intervisie, ervaringsdeskundigheid, GGZ, licht verstandelijke beperking en verslaving, gespreksvoering, jeugdzorg en palliatieve zorg.
Masteropleiding
Daarnaast heb je de mogelijkheid om een masteropleiding te volgen. Op onze locatie in Zwolle kun je kiezen voor:
- Master Ervaringsdeskundigheid
- Master Leiderschap voor persoonsgerichte zorg en ondersteuning (in aanvraag, wordt in februari 2024 verwacht)
- Master Psychomotorische Therapie
Met een hbo-masterdiploma op zak kun jij innovaties doorvoeren in de zorg en welzijn en je bezig houden met beleidsvraagstukken.
-
Hulp nodig?
Wij helpen je graag bij het vinden van een opleiding die bij jou past. Dit doen we op verschillende manieren. Zo organiseren we open avonden, waarin de meeste opleidingen een opleidingspresentatie verzorgen en docenten al jouw vragen beantwoorden.
Je kunt daarnaast ook rechtstreeks contact opnemen met Marrie. Zij staat klaar om jouw vragen te beantwoorden. Je kunt haar bereiken via:
- Marrie Verboom-van Leeuwen: m.verboom-vanleeuwen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt mijn opleiding?
Een bacheloropleiding (hbo-opleiding) duurt in principe vier jaar. Tenzij je al een hbo-opleiding hebt. Dan kun je vrijstellingen krijgen op basis van je reeds behaalde leeruitkomsten. Een Associate degree duurt 2 jaar. Kies je voor een cursus of post-hbo? Dan verschilt de studieduur. Kijk bij de opleiding naar keuze voor meer informatie.
Wat is flexibel onderwijs?
Flexibel studeren biedt jou de mogelijkheid om je eigen regie over je studie te pakken. Je wordt daarbij ondersteund door experts binnen onze hogeschool. Aan het stuur staan betekent dat je zelf gas kunt geven, op de rem kunt trappen en een eigen richting kunt kiezen. Jij bepaalt zelf wanneer een toets plaatsvindt en in welke vorm deze toets afgenomen wordt, maar ook de intensiteit van het onderwijs en het juist wel of niet samenwerken met anderen.
Je doet het niet alleen. Wij geven je advies. Door vele jaren ervaring zijn we daar best goed in geworden. Vandaar dat je bij de start van je opleiding en gedurende de rest van je studie nauw contact hebt met een studiebegeleider. Je legt de leeruitkomsten met elkaar vast en toetst op gezette tijden de voortgang; samen ontdek je of je op koers ligt, hoe het gaat met je persoonlijke en professionele ontwikkeling of dat je studieplan bijgesteld moet worden.
Hoe weet ik of ik vrijstellingen kan krijgen en welke studie(s) bij mij passen?
Wij raden je aan om met ons een leerplan op te stellen waarin we je eerder geworven compententies en diploma's meewegen. Dat helpt jou om straks met een gerust hart aan de slag te gaan in de branche waar jij passie voor hebt.
Wat is FastSwitch HBO-V?
Wil jij je laten omscholen tot verpleegkundige en heb jij een hbo- of wo-vooropleiding? Dan kun je deelnemen aan FastSwitch, een nieuw traject dat je optimaal voorbereidt op je nieuwe werkplek. Wij bereiden je voor op de matching tussen jou en je nieuwe werkgever, zodat jij binnen korte tijd al volledig mee kunt draaien in je nieuwe functie. En in de meeste gevallen kun je de opleiding versneld afleggen. Tijdens het intakegesprek zullen we de mogelijkheden met je bespreken.
Kan Windesheim mij helpen bij het vinden van een baan?
Nee, jij moet er zelf voor zorgen dat je een baan hebt. We kunnen je wel een aantal tips geven:
- Ga enthousiast en gemotiveerd netwerken
- Ga in gesprek met (zorg)organisaties
- Durf te denken in stappen
- Ga geleidelijk complexer werk organiseren
Heb je een organisatie gevonden die bij je past? Stippel dan samen met je werkgever de beste (leer)route uit. Bij het opstellen van een leerplan kan hogeschool Windesheim eveneens ondersteunen.
Wanneer is mijn werkplek geschikt?
Als je op je werkplek 20 uren lerend kunt werken in een zorgsetting en als je een begeleider hebt die op hbo-niveau afgestudeerd is en het proces kan overzien, voldoet je werkplek. Op de webpagina's van de bacheloropleidingen en Associate degrees vind je (een deel van) een werkplekscan. Vul die in en ontdek of jouw werkplek aan de juiste voorwaarden voldoet. Ook tijdens het intakegesprek voor een opleiding zal jouw werkplek ter sprake komen.
Wat zijn de studiekosten?
Een studie volgen kost geld, maar het is meteen ook een investering in je toekomst. Met een afgeronde studie sta jij sterker op de arbeidsmarkt. Bij hogeschool Windesheim betaal je voor een bacheloropleiding of Associate degree collegegeld. Dit is € 2.314,- voor 2023-2024. Er geldt een halvering van het collegegeld als dit de eerste keer is dat je een bachelor of Ad volgt. Heb je al een bacheloropleiding afgerond? Dan betaal je in de meeste gevallen instellingscollegegeld. Er zijn enkele uitzonderingen, ook binnen de gezondheidszorg. Kijk op de website van DUO voor meer informatie(opent in nieuw tabblad). Of neem contact op met de studentenadministratie via studentenadministratie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
De kosten van een cursus, post-hbo of module verschillen. De meest actuele kosten vind je op de opleidingspagina.
Wist je dat er mogelijkheden zijn om je studie te financieren?
Lees meer over het collegegeld en financieringsmogelijkheden
-
Bekijk je mogelijkheden als zij-instromer
Opleidingsvormen
Een bacheloropleiding is een vierjarige hbo-opleiding. Met een mbo 4-, een havo- of vwo-diploma ben je, vaak in combinatie met werkervaring en/of een relevante werkplek, toelaatbaar. De kennis die je opdoet tijdens je studie, kun je direct toepassen in je eigen praktijk. Daarnaast kun je rekenen op persoonlijke begeleiding van onze docenten.
Bekijk alle bacheloropleidingen op het gebied van gezondheid en welzijn
Een Associate degree (Ad) is een relatief nieuwe studievorm. Een Ad is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs en zit qua niveau tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in. Kenmerkend voor een Ad is dat je wordt opgeleid voor een specifiek beroep. Na 2 jaar ontvang je een officieel erkende graad: de Associate degree. Je kunt na het behalen van je diploma direct aan de slag of je kunt verder studeren voor een hbo-bachelor.
Een hbo-masteropleiding is een praktijkgerichte master. Je ontdekt hoe je beleidsvraagstukken kunt oppakken en hoe je innovaties kunt doorvoeren. Met een bachelordiploma ben je in de meeste gevallen toelaatbaar. De kennis die jij opdoet tijdens je studie, kun je direct toepassen in je eigen praktijk.
Wil jij je kennis opfrissen of je verder verdiepen in jouw vakgebied? Kies dan voor een van de cursussen. Een cursus is een kortdurende studie die over het algemeen één onderwerp behandelt. Je kunt bij ons kiezen uit een groot aanbod van cursussen. Bijvoorbeeld op het gebied van management, coaching, gezondheid en welzijn, sport, onderwijs of techniek en ICT. Al onze cursussen dragen bij aan de professionalisering van je werk en zijn daarmee sterk praktijkgericht.
Bekijk alle cursussen op het gebied van gezondheid en welzijn
Wil jij (nog) niet een gehele deeltijdbachelor of -Ad-opleiding volgen, maar wil je wel jouw kennis verbreden? Volg dan een losse module. De meeste deeltijdopleidingen van Windesheim zijn modulair opgebouwd. Dit betekent dat jij je ook alleen kunt verdiepen in dat onderdeel waar je voor jouw ontwikkeling of organisatie de meeste winst kunt behalen. Een module is opzichzelfstaand en behandelt vaak een duidelijk afgebakend onderwerp. In veel gevallen schuif je voor de lessen aan bij een bestaande groep (deeltijd)studenten die de module volgen als onderdeel van de hele opleiding. De lengte kan variëren: van een paar dagdelen tot een heel cursusjaar, waarin je met tussenpozen colleges volgt. Wil je na het volgen van een module doorstuderen voor een volledige graad? Dan is dat mogelijk.
Vragen over onze opleidingen?
Stel ze aan Windesheim Informatie Centrum
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur