Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

“Tijdens je studie leer je zoveel verschillende dingen, maar tijdens de stage valt dat allemaal op zijn plek.”

  Banner image
  Home(opent in nieuw tabblad) / Calo Windesheim(opent in nieuw tabblad) / Maud over haar stage bij Players United

  Sportkundestudente Maud Huysman loopt stage bij Players United, een organisatie die sporters, fans en merken verbindt met voetbal als middel, waaronder ook veel maatschappelijke projecten. Maud helpt tijdens haar stage met het organiseren van de Bijzondere Eredivisie, een initiatief dat in 2019 tot stand komt vanuit de stichting Het Gehandicapte Kind, Players United, de VriendenLoterij en de Calo. We spreken met Maud, stagebegeleider Guy Steenweg en projectmanager Menno Peters binnen Players United over deze bijzondere stage.

  In de Bijzondere Eredivisie spelen voetbalclubs tegen elkaar in een competitie. De teams worden gevormd door kinderen met een beperking. Het initiatief voor dit project komt vanuit stichting Het Gehandicapte Kind. De Calo, specifiek de opleiding Sportkunde, is vanaf het eerste uur betrokken en heeft bijvoorbeeld het voortouw genomen in het onderzoek doen naar de impact van de Bijzondere Eredivisie. Mede daardoor is de samenwerking tussen Calo Windesheim en Players United verder van de grond gekomen.

  In de derde editie was Maud ook zonder een stageplek al actief bij deze bijzondere competitie: “Ik hielp mee in de speelrondes van de Bijzondere Eredivisie tijdens mijn profileringsruimte*. Ik hou enorm van voetbal en vond het heel erg gaaf om hier mee te kunnen helpen.” Menno vult hierop aan: “Maud viel ons toen al positief op: ze was heel enthousiast en maakte een goede indruk. Nadat Maud een oproep voor een stageplaats op haar LinkedIn zette, heb ik Maud benaderd met de vraag of ze interesse had om bij ons stage te komen lopen.” Guy lacht: “Eigenlijk hoefde ik in dit stadium niet veel te doen en betaalt de (tijds)investering zich op een mooie manier uit: Maud en Menno hadden het samen al helemaal uitgewerkt.” De puzzelstukjes vielen ineen en zo was Maud niet veel later actief betrokken bij Players United waar ze zich met name op de Bijzondere Eredivisie zou gaan focussen. 

  Maud voelt zich als een vis in het water binnen Players United en pakt alle mogelijkheden die ze krijgt met beide handen aan: “Ik werd heel enthousiast van alle kansen voor de Sportkunde die ik zag.” Haar mentaliteit valt op. “Wij vragen een proactieve en flexibele houding: je maakt je eigen stage. Als jij laat merken dat je het aan kan, geven wij je ook meer verantwoordelijkheid,” vertelt Menno. Mauds werkzaamheden lopen behoorlijk uiteen: zo houdt ze zich bezig met de communicatie rondom de Bijzondere Eredivisie, valt de social media onder haar hoede en houdt ze contact met de deelnemers tijdens de rondes om te zorgen dat iedereen op het juiste moment op de juiste plaats is. “Eigenlijk was geen dag hetzelfde en dat vond ik heel erg fijn,” vertelt Maud, “mijn studie Sportkunde kwam heel duidelijk terug in de stage: we leren vanuit daar te kijken hoe je contacten legt met mensen, verschillende groepen bij elkaar brengt en hoe je zorgt dat een sportevenement staat.” De Bijzondere Eredivisie verloopt dan ook, mede door de zorg van Maud, fantastisch: de kinderen hebben een super evenement.

  Maud rondt haar stage af. Menno heeft Maud zien groeien van student tot aan stagiaire en is trots: “Het gaat niet van negen tot vijf: Maud heeft laten zien dat ze hard wil werken en graag een stap extra zet.” Ook vanuit Windesheim zijn de geluiden positief. “Het is fijn om samen te werken met Players United,” zegt Guy, “de maatschappelijke waarde van sport handen en voeten geven in een voor de student betekenisvolle context, daar word ik blij van. Zo komen er studenten van ons die daar stage lopen, maar geeft Players United ook gastcolleges bij ons zodat onze studenten kunnen leren van de praktijk.” Zo is de rol van Players United groter dan alleen die van een stageplaats en ontstaat er een mooie wisselwerking met de Calo. Maud kijkt tevreden terug op haar stage. Met name de kinderen maken haar stage extra speciaal. “Ik vond het heel bijzonder om samen te werken met kinderen met een beperking: deze kinderen willen zo graag en genieten daardoor zoveel meer,” vertelt ze, “ik denk we daar allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen.”    

  * De profileringsruimte bestaat uit vrije studiepunten die door studenten tijdens de studie ingericht kan worden. Studenten worden gestimuleerd in de praktijk te kijken naar waar hun interesse ligt.

   

  Meer weten over de studie Sportkunde? Klik hier voor meer informatie