Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Kick-off project ‘Digital Twins’ over warmtetransitie

  • 11 maart 2020
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Kick-off project Digital Twins over warmtetransitie

Het lectoraat Energietransitie werkt samen met partners aan de ontwikkeling van ‘Digital twins’ van woningen voor de warmtetransitie.

Op woensdag 26 februari was de kick-off van het project Twomes: Digital twins voor de warmtetransitie. Samen met BDR Thermea Group, Enpuls, Breman Installatiegroep, Witteveen+Bos, Denk aan morgen, 50 tinten groen Assendorp, Gemeente Zwolle en Centre of Expertise Tech For Future gaat het lectoraat Energietransitie werken aan een datagedreven aanpak voor de warmtetransitie. Op basis van enkele weken data uit een slimme meter en thermostaat of cv-ketel verwacht het project belangrijke parameters van een specifieke woning, installatie, instellingen en de comfortbehoefte van een specifiek huishouden te kunnen leren. Dit legt de basis voor screeningtools en adviesmodules waarmee huishoudens op weg geholpen worden om slimme stappen te zetten in de warmtetransitie voor hun eigen woning.​

In het warmtegebruik van bestaande woningen slimme stappen zetten om gevaarlijke klimaatveranderingen te voorkomen

"Het doel van het internationale Parijs-akkoord en het Nederlandse Klimaatakkoord is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Ook de verwarming van alle bestaande woningen in Nederland moet daarvoor op de schop. Dat betekent niet dat iedereen direct de cv-ketel van de muur moet trekken, maar het is nu hoog tijd om echt serieus aan de slag te gaan en plannen te maken om tijdig, op slimme momenten, slimme stappen te kunnen zetten in bestaande woningen", aldus Henri ter Hofte van het lectoraat Energietransitie en projectleider van het project Twomes.

Hoe bepaal je per woning en per huishouden welke slimme stappen nodig zijn?
Elke woning en elk huishouden kan verschillend zijn. Het sturen van een deskundige energie-adviseur langs elke woning voor een eerste inventarisatie kost veel tijd en is erg duur. In het project Twomes onderzoeken we of zo'n eerste inventarisatie per woning en huishouden ook op een datagedreven manier kan met meer digitale hulpmiddelen.

Steeds meer woningen hebben een slimme meter, slimme thermostaat of cv-ketel verbonden met het internet. Door het uitlezen van de data van deze apparaten verwachten we een goed beeld te krijgen van de belangrijke warmte-eigenschappen van de woning, waaronder installatie, de instellingen en de comfortbehoefte van het huishouden. Dan is het niet nodig om verdere details over de dikte van je muurisolatie, het type glas en dergelijke te achterhalen.

Vragen kunnen beantwoord worden, zoals: 'Wat kunnen we besparen met isolatie en het dichten van kieren van onze woning?''Wat kunnen we besparen met betere instellingen van onze verwarming?' en 'Wordt ons huis wel warm als we overstappen op een (hybride) warmtepomp?'

Het project Twomes legt de basis voor adviesmodules en screeningtools waarmee partijen als energiecoöperaties, overheden en bedrijven huishoudens op weg geholpen worden in de warmtetransitie van hun woning. "Energie-advies door mensen wordt hiermee zeker niet overbodig", aldus Ter Hofte, "we hopen met ons project een nuttige aanvulling te vormen in het voortraject, zodat we in Nederland de schaarse en unieke kennis en vaardigheden van energieadviseurs veel effectiever en efficiënter kunnen gaan inzetten."

Delen via:

Vragen?

Stel ze aan Myrthe Honingh
Woordvoerder

Wat zoek je?

Laatste nieuws

Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024