Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Lego League team Robotic Jena's doet marktonderzoek bij Lectoraat Energietransitie

  • 24 januari 2020
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Lego League team Robotic Jena's doet marktonderzoek bij Lectoraat Energietransitie

Op 29 november 2019 deed de Jenapleinschool, net als veel andere scholen, mee aan de regiofinale van de LEGO League. Met een LEGO-robot, zelfgebouwd en zelf geprogrammeerd, werden opdrachten uitgevoerd. Daarnaast werkte het team een innovatief idee uit om het klimaat en leven in de stad beter te maken. Te midden van de vele scholen van het voortgezet onderwijs werden deze basisschooltoppers knap tweede. Helaas net niet genoeg voor de landelijke finale, maar... Een kleine twee weken later viel de nominatie voor de FIRST LEGO League Benelux Innovation Award op de mat!

De door de leerlingen bedacht Cool Tube ©️ viel in goede aarde.  Deze innovatie bestaat uit een glazen constructie, de Cool Tube ©️, waar water doorheen stroomt dat opgepompt wordt uit het Zwolse grondwater. Door middel van een Warmte-Koude Opslagsysteem wordt zo de aardtemperatuur ingezet voor het koelen en verwarmen van school. Om het geheel duurzaam en zo energie-neutraal mogelijk te maken, is een ingenieus systeem ontworpen waarbij de energie van fietsende schoolgangers wordt opgewekt met dynamo’s. Die energie wordt opgeslagen in kleine accu’s en via het fietsenrek op school omgezet en gebruikt voor de werking van het Cool Tube ©️ systeem.

Op dit moment zijn de jongens en meisjes volop bezig met het doorontwikkelen van het plan en voeren hier een heus marktonderzoek voor uit met onder meer Lector Energietransitie Jeike Wallinga van Windesheim en de Zwolse wethouder Michiel van Willigen. Op 14 maart presenteren de Robotic Jena's het verbeterde innovatieve plan op de Expo aan de Technische Universiteit van Eindhoven.

Delen via:

Vragen?

Stel ze aan Myrthe Honingh
Woordvoerder

Wat zoek je?

Laatste nieuws

Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024
Teaser image

Persoonsgerichte zorg ondanks oplopende druk bij zorgaanbieders

5 april 2024