Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Onderzoek naar slimme en energiezuinige machines en apparaten veelbelovend

  • 16 september 2019
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek naar slimme en energiezuinige machines en apparaten veelbelovend

Een airco zonder stekker, een Tesla op waterstof, slimme machinale fabricage. Het klinkt futuristisch. Maar op de technologiebeurs TIV Hardenberg laten onderzoekers van hogeschool Windesheim zien dat deze innovaties concrete en veelbelovende onderzoekstopics zijn.
 

Veelbelovende slimme apparaten 

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Dat moet ook wel. Willen we als samenleving energie te besparen en de productie van goederen rendabel houden. Dat vraagt inspanning en samenwerking vanuit de industrie en kennispartners. Binnen het domein Techniek werken Windesheimonderzoekers en studenten met deze partijen aan veelbelovende slimme innovaties. Een aantal zijn op de technologiebeurs TIV in Hardenberg te zien. Deze technologiebeurs wordt gehouden op 17,18 en 19 september.   

Energiezuinige airco

Afgelopen zomer stegen de temperaturen tot ver boven de veertig graden. En nam de verkoop van airco’s toe. Airco’s gebruiken ook veel stroom. Energiezuinige alternatieven verdienen dan ook de voorkeur. Het bedrijf SoundEnergy werkt met Tech for Future - het onderzoeksplatform van de hogescholen Windesheim en Saxion - aan een variant die koelt met geluidsgolven. 

Thermodynamic engineering

Vanuit de minor Thermodynamical Engineer voeren studenten soortgelijke leeropdrachten uit. Ondermeer bij het bedrijf Oxycom in Raalte, waar ze systemen ontwikkelen die gebruik maken van de buitenluchttemperatuur om gebouwen energiezuinig te koelen. Of het bedrijf Dutch Climate systems in Meppel. Hier doen Windesheimstudenten onderzoekservaring op met airco’s die koelen op basis van verdamping in combinatie met energiezuinige luchtdroging. Een bouwkundige toepassing die vergelijkbaar is met de werking van het menselijk lichaam, dat koelt door te zweten. 

Slimme automatisering

Naast energiezuinige technologische innovaties, heeft de Nederlandse industrie ook behoefte aan flexibele en slimme automatisering in fabrieken. Met de wetenschap dat er straks een groot tekort is aan technische vakmensen zoeken veel bedrijven het in automatiseringsoplossingen. Windesheim speelt hier op in door te participeren in initiatieven zoals het Fieldlab Industrial Robotics. Aart Schoonderbeek, Kwartiermaker Lectoraat Industriële Robotica & Automatisering presenteert dinsdag 17 september op de TIV daarover in een kennissessie getiteld ‘Be Smart! Bouw samen met Windesheim aan de geautomatiseerde en digitale fabriek. 

Digitale fabriek

“Een onderzoeksproject gaat bijvoorbeeld over de ontwikkeling van toepassingen voor ‘Cobots’. Dit zijn robots die in een fabriekshal niet in afgeschermde kooien bediend worden, maar zij aan zij samenwerken met medewerkers. Ze zijn in staat om complexe handelingen uit te voeren. Een ander gepland project gaat over  ‘Vision’ technologie. Met camera’s is het mogelijk om de productiestromen in fabrieken te verbeteren. Producten hoeven in machines niet op een vaste plaats te liggen, je ziet of het product in goede staat is en fouten in de keten worden sneller opgespoord. Dit bespaart geld, uitval en vertraging in de productie van goederen”, licht Aart Schoonderbeek toe.

Delen via: