Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Geslaagde eerste editie 'Ode aan de docent'

  • 9 september 2019
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Geslaagde eerste editie Ode aan de docent

Vrijdag 6 september vond de eerste editie van Ode aan de docent plaats in het Academiehuis in Zwolle. Ongeveer 350 docenten van de acht mbo-en hbo instellingen uit Zwolle werden om de start van het collegejaar in te luiden in het zonnetje gezet doormiddel van een multidisciplinair programma, met als doel verbinden en ontmoeten.
 

Het twee uur durende programma, geproduceerd door De Zwolse Stadsproductie in opdracht van de Zwolse 8, bevatte een aaneenschakeling van sterk variërende acts op het gebied van theater, dans, spoken-word en muziek. Elke act bracht een blijk van waardering aan het docentschap of aan specifieke docenten. Gerenommeerde sprekers als antropoloog Jitske Kramer en cabaretier André Manuel werden afgewisseld met (oud)-studenten die voorafgaand aan hun optredens een bijzondere anekdote vertelden over hun favoriete docent.

Verbondenheid

Zo vertelde studente lerarenopleiding Duits Adina van Dorresteijn over haar docente Elisabeth Lehrner. ‘Ik studeer via afstandsleren, dan is het soms moeilijk om het gevoel te krijgen ‘echt’ student van Windesheim te zijn. Elisabeth is in staat om zelfs via de mail een gevoel van verbondenheid op te bouwen. Door haar voel ik me betrokken bij de hogeschool.’ Na haar warme anekdote zong Adina het Liedgesang ‘Von Ewiger Liebe’ van Johannes Brahms.

Haka

Tegen het einde van de middag kwam oud-student psychomotorische therapie Robert Bouman op. Hij sprak lovende woorden over docent Fred Dijk, die ook in de zaal aanwezig was. ‘Een tijd geleden ging het niet zo goed met mij.’ Vertelde Bouman. ‘Ik was al een tijd niet in de les geweest en ineens kreeg ik een mailtje van Fred. ‘Hoe gaat het met je?’ Niet als Docent, niet als SB’er, maar als mens. Dit heeft veel voor me betekend.’ Na zijn verhaal liet Robert de zaal kennismaken met de Haka, een Nieuw-Zeelandse ceremoniële dans, gericht op de kracht van een groep. 

Napraten

Het evenement werd afgesloten met een borrelmoment, aangekleed met een sfeervol optreden van Jan Terlouw Junior & the Nightclub. Hier namen de docenten onder het genot van een hapje en een drankje de tijd om na te praten en onderwijservaringen te delen. Er werd met enthousiasme gesproken over het festival en er gaan al stemmen op om ode aan de docent een vervolg te geven.

Delen via: