Student die aan het bellen is

'Zelf redeneer je toch vanuit een gezond lichaam'

08 november 2019

Aanstaande zondag (10 november) is de Dag van de Mantelzorg. Een op de drie Nederlanders is mantelzorger, waaronder veel studenten. Zo ook de 28-jarige Teacher College studente Sharmaine. Zij draagt zorg voor haar man Yassine (28).

Op het eerste gezicht zie je niets opmerkelijks aan Yassine, maar hij heeft sinds zijn derde al last van reuma. De vorm van reuma waar hij aan lijdt, is een auto-immuunziekte. Zijn lichaam valt zichzelf als het ware aan en zijn gewrichten zijn chronisch ontstoken. Daardoor is hij volledig afgekeurd.

Yassine ligt vaak op bed door de hevige pijn die hij ervaart. “Ik help hem met aankleden, omdat bewegen erg pijnlijk is. Als hij even later beneden is, moet hij lang bijkomen van het traplopen. In de tussentijd zorg ik ervoor dat mijn dochter klaar is voor de dag en maak ik het ontbijt klaar.”

Zorgdragen en studeren

De combinatie van voltijd studeren, werken, het opvoeden van haar dochter en mantelzorg verlenen is zwaar voor Sharmaine. “Volledig aanwezig zijn bij alle colleges lukt mij niet. Als ik met Yassine afspreek dat ik om 8:00 uur de trein pak, kan het maar zo zijn dat ik pas drie treinen later onderweg ben omdat zijn pijn heviger is geworden. Daardoor verandert je hele planning. Dat blijft lastig, zelf redeneer je toch vanuit een gezond lichaam.”

‘Het valt wel mee’

“Op verjaardagen is Yassine de gezellige praatjesmaker. Maar mensen zien niet welke weg er aan vooraf is gegaan om überhaupt op de verjaardag te zijn. Omdat hij eruit ziet als een gezonde, jonge vent, onderschat men zijn ziekte regelmatig. ‘Volgens mij valt het wel mee’, heb ik vaak moeten aanhoren.” Ook Sharmaines taak als mantelzorger wordt weleens onderschat. “Als mensen het totaalbeeld niet zien, denken ze: ik doe thuis ook een hoop.”

Flexibel studeren

Sharmaine studeert aan het Teacher College. Gelukkig biedt deze opleiding haar veel ruimte om haar drukke en onvoorspelbare schema in te passen. “Er is geen vast leerprogramma. Omdat iedereen zijn eigen leerlijn mag bepalen, kan ik makkelijk schuiven waar nodig. Hierdoor voelt het niet alsof ik achterblijf. Bovendien heb ik een goede band met mijn decaan. Hij helpt mij bij zaken als het aanvragen van een profileringsfonds, waardoor we een half jaar financiële hulp kunnen ontvangen.”

Het studiesuccescentrum

Windesheim ondersteunt studenten die mantelzorg verlenen. Elske Siemonsma, teamleider van het Studiesuccescentrum, vertelt: “Het is van belang dat studenten weten dat ze hier niet alleen mee hoeven te worstelen. Deze studenten zijn namelijk niet alleen, dat blijkt wel uit de aantallen. Mede daarom is er nu een specifiek aanbod voor mantelzorgende studenten. Daarin is aandacht voor hoe je als mantelzorger om kan gaan met je taken en hoe je daarin ook aandacht voor jezelf blijft houden.”

Heb je vragen of wil je praten over jouw situatie? Loop eens langs bij het Studiesuccescentrum: je vindt ze links naast het mediacentrum.