Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Energietransitie steeds urgenter

  • 25 november 2019
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Energietransitie steeds urgenter

De broeikasgasemissies van de transportsector blijven stijgen, de afgelopen tien jaar zelfs met 3 procent. Dit blijkt uit een rapport dat het CBS afgelopen woensdag publiceerde. Deze trend is wereldwijd. “De CO2 uitstoot moet zo snel mogelijk naar beneden. Technologische innovatie helpt daarbij”, zegt Jeike Wallinga, Windesheimlector Energietransitie.

Besef van urgentie

Tijdens het Noordelijke onderwijscongres van de Atlantische Commissie duidt Jeike Wallinga feiten en cijfers van diverse klimaatstudies. Haar insteek is realistisch. Niet pessimistisch. Er worden volgens de lector al positieve concrete stappen gezet om de energietransitie voor elkaar te krijgen. Wel hamert ze op het besef van urgentie.” De uitstoot van CO2 neemt nog steeds toe. We kunnen het ons niet langer permitteren op dezelfde voet door te gaan. Want niets doen, kost in economisch opzicht meer.”

Klimaatdoelen Parijs

In haar lezing somt Wallinga cijfers op, die niet verwonderen. Omdat we de impact ervan al ondervinden. In de vorm van hete zomers, hevige regenval, een stijgende zeespiegel en hogere verzekeringspremies door grotere klimaatschade. Het Klimaatakkoord in Parijs van vier jaar geleden formuleerde het scherp. De totale gemiddelde opwarming aarde ten opzichte van het pre-industriële niveau moet ‘well below’ 2 °C blijven. En bij voorkeur maximaal 1,5 °C hoger.

Duurzame energiebronnen

Dat betekent versnelde afbouw van kolencentrales. En investeren in duurzame energiebronnen als windmolens, zonne-energie en mogelijk kernenergie. En de goedkoopste optie: besparen van energie. Jeike Wallinga ziet daarin een rol voor het lectoraat. “Wij  onderzoeken welke besparing eerst nodig is, voordat we volledig op duurzame energie technologie kunnen overstappen. De technologische infrastructuur moet eerst op orde zijn. Een warmtepomp heeft pas rendement als een woning of gebouw eerst goed geïsoleerd is”, aldus de lector Energietransitie. 

CO2-reductie in tijden van crisis

Het besef van urgentie raakt ons allen. Niet alleen de industrie. Ook in de privésfeer. “Momenteel stoten we in Nederland ongeveer 11 ton CO2 per persoon uit in een jaar. Om onder de 1,5°C opwarming te blijven, hebben we voor ons hele leven per persoon 44 ton CObeschikbaar. Maar deze hoeveelheid maken we al in vier jaar op, benadrukt Wallinga. De wereldwijde uitstoot is de afgelopen decennia maar 1 jaar gedaald. 2009 laat door de economische crisis een daling zien van broeikasemissies. In dat jaar werd er minder gekocht, geproduceerd en getransporteerd.

Nut en noodzaak?

Wallinga: “Bij alles wat we doen en produceren - van maakindustrie tot consumenten - kun je je daarom afvragen of het noodzakelijk is en of het met minder of met duurzame energiebronnen kan?  Dat is een opdracht waar ik als lector graag met kennis bij ondersteun.” 

Delen via: