Student die aan het bellen is

‘Bij voetbal ga je als ouder ook langs de lijn staan’

07 november 2019

Vier studenten van de opleiding Expertcoach Mediaopvoeding deden mee aan de Challenge Nederland Mediawijs en krijgen een stimuleringsbijdrage waarmee zij hun winnende idee kunnen uitwerken en vormgeven.

De opdracht was: Benut de kracht van het netwerk en ontwikkel nieuwe toepassingen voor de MediaDiamant van MediaWijzer die werkelijk impact hebben op volwassenen en de ondersteuners van kwetsbare kinderen en volwassenen. De jury was unaniem in zijn beslissing dat het team ‘Media Challenge’ in aanmerking kwam voor een stimuleringsbijdrage. De jury waardeerde het enthousiasme, drive en creativiteit van het team en de laagdrempeligheid van het productidee: een website waarmee gezinnen direct kunnen werken en die de digitale kloof tussen ouders en kinderen kan verkleinen.

LVB-gezinnen én het reguliere gezin

‘Wij kennen elkaar van de opleiding Expertcoach Mediaopvoeding bij Windesheim en vonden het leuk om onze nieuwe kennis toe te passen door deelname aan de Challenge van Mediawijzer’, vertelt Nicole Schilders van de Bibliotheek Eindhoven. ‘Wij gingen aan de slag met het idee om iets te ontwikkelen voor gezinnen met een of meer kinderen die een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben. Het mediagebruik van LVB-kinderen leidt regelmatig tot problemen. LVB-kinderen en jongeren kunnen moeilijker inschatten wat de gevaren én mogelijkheden zijn op online gebied en hun ouders weten niet goed hoe ze hen daarin kunnen begeleiden. Daarom schermen zij bijvoorbeeld de onlinewereld af, terwijl het juist goed is wanneer ieder kind zich goed kan voorbereiden op onze digitale maatschappij. Als deze gezinnen baat hebben bij ons product is het ook geschikt voor elk ander regulier gezin en breed inzetbaar. Tegenwoordig spelen in praktisch elk gezin wel enige hulpvragen rond online mediagebruik.’ 

Langs de lijn staan

Volgens Nicole is er zo langzamerhand een digitale kloof aan het ontstaan tussen ouders en kinderen. ‘Ouders hebben doorgaans te weinig kennis van digitale media, wij willen dat ze harder gaan rennen. Aan de ene kant is er de neiging bij sommige ouders om de digitale wereld af te schermen, aan de andere kant laten ouders hun kind soms onbeperkt gamen zonder zich er verder in te verdiepen omdat het hen niets zegt. Het kind gaat zijn gang en de ouders grijpen niet in als het mis gaat. Wij willen ouders aansporen om juist wel in die digitale wereld van hun kinderen te stappen. Het kan helpen om de omgang met digitale media van je kind te zien als een van hun hobby’s. Bij voetbal ga je als ouder ook langs de lijn staan om je kind te volgen, ook als je niet van die sport houdt.’

Media Challenge

Nicole en haar team kwamen op het idee om ouders actief te betrekken bij de digitale wereld van hun kind door een online media challenge voor de hele familie. ‘Ouders krijgen dan een gouden envelop met een uitnodiging: Ga jij de mediachallenge aan met je familie? Een QR-code leidt hen naar onze website. Ze kunnen inloggen en direct aan de slagGroepsfoto Mediachallenge met een challenge. Een leuk voorbeeld: Als ouder kun je de opdracht krijgen om een Snapchataccount aan te maken om samen met je dochter of zoon te snapchatten. Het is leuk om te doen en je leert de app spelenderwijs kennen. Die kennis helpt je om het mediagebruik van je kind beter te begeleiden. Maar er zijn veel meer uitdagingen. Er is ook een calllenge waarbij je als gezin een dagdeel in het weekend geen gebruik maakt van een mobiele device. Wie houdt dat het langste vol? Van te voren spreek je een beloning af. Zo willen we met onze challenges alle vijf de kanten van de MediaDiamant raken.         

De website

De website Media Challenge wordt op dit moment ontwikkeld en zal ergens volgend jaar inzetbaar zijn. De website heeft ook een belangrijk onderdeel waar ouders makkelijk informatie over digitale media vinden met uitleg over de mogelijkheden en de eventuele gevaren ervan. Het team Media Challenge bestaat uit Nicole Schilders van de Bibliotheek Eindhoven, Janine van Loenen van MEE, Lonneke van Dijk van Pluryn en Rob van den Berg van de politie. Zij kregen op  8 november hun diploma Expertcoach Mediaopvoeding en hielden een pitch over de Media Challenge.

Meer informatie over de opleiding Expertcoach Mediaopvoeding 

Lees meer over de genomineerde projecten

Foto: Eva Kasbergen Fotografie