Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

6 tips bij eenzaamheid

  • 6 november 2019
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / 6 tips bij eenzaamheid

In je studententijd maak je veel veranderingen mee. Zo is natuurlijk je studie nieuw, maar je sluit ook nieuwe vriendschappen en misschien ga je zelfs op kamers wonen. Een spannende periode, waarin je je soms ook eenzaam kunt voelen.

Eenzaamheid is een onderwerp waar je het niet gauw over hebt tijdens college, een feestje of een huisavond. Daarom is eenzaamheid het thema tijdens ‘Waar Je Het Normaal Niet Over Hebt’, aanstaande woensdagavond (6 november) in het Vliegende Paard. We vroegen studentenpsycholoog Josephine Geffroy of ze tips heeft tegen eenzaamheid. Natuurlijk los je dit niet zomaar op, maar misschien bevat deze lijst handvatten die voor jou bruikbaar kunnen zijn. 

1. Kom naar Het Vliegende Paard op 6 november

Aanstaande woensdag (6 november) is er een bijeenkomst in het vliegende paard met als thema ‘Eenzaamheid’. Dit is de vierde bijeenkomst in de reeks avonden waar gesproken wordt over onderwerpen waar vrijwel iedereen mee te maken krijgt, maar waar je het normaal niet over hebt. Hier kun je op een laagdrempelige manier in een vertrouwelijke omgeving praten over eenzaamheid. In de eerste ronde deelt iedereen zijn of haar eigen ervaringen, in de tweede ronde is er ruimte voor verdieping. De gesprekken zijn vrij van oordeel of moraal.

2. Maak de balans op

Breng in kaart hoe je sociale netwerk er uitziet en waar je behoefte ligt. Met wie kun je goed lachen? En met wie voer jij diepgaande gesprekken? Op wat voor momenten voel je je eenzaam? Op welke momenten voel je je juist goed? Als je dit uitschrijft, wordt het overzichtelijk waar je behoefte ligt. Zo kun je doelgericht aan de slag.

3. Meld je aan bij een vereniging

Sluit je aan bij een studentenvereniging, hobbyvereniging of sportvereniging(opent in nieuw tabblad). Er is genoeg aanbod, ook op de campus(opent in nieuw tabblad). Wanneer je je in het begin van een collegejaar aanmeldt, dan begin je samen met een hoop anderen aan iets nieuws. Dit maakt het makkelijker om in gesprek te raken.

4. Zoek je vroegere vrienden op

In je studententijd ontmoet je een hoop nieuwe mensen. Dit kan is spannend en kan veel energie kosten. Het kan geen kwaad om je vrienden van vroeger weer eens te spreken. Zij kennen je als geen ander en met hen kun je van een afstandje kijken naar je (nieuwe) studentenleven.

5. Stop met vergelijken

We leven in een tijd waarin we constant te zien krijgen wat andere mensen aan het doen zijn op  apps als Instagram. Het is natuurlijk leuk om dit te zien, maar het kan soms een naar gevoel geven om te zien dat iedereen leuke dingen aan het doen is terwijl jij alleen op de bank zit. Houd er rekening mee dat Instagram een vertekend beeld geeft. Online laat iedereen vooral de leuke dingen van zijn of haar leven zien, maar iedereen voelt zich wel eens minder. Probeer je niet te spiegelen aan anderen, maar kijk waar je eigen behoefte ligt.

6. Praat met professionals binnen de hogeschool

Schuif je eenzame gevoelens niet weg als iets onbelangrijks. Als je echt last hebt van eenzaamheid, wees dan niet bang om hierover een gesprek aan te vragen met je studiebegeleider, of om aan te kloppen bij het studiesuccescentrum. Hier werken psychologen die je goed kunnen helpen. 
 
Vragen? Stel ze via studiesuccescentrum@windesheim.nl of kijk op de site

Delen via: