Student die aan het bellen is

Pabo leert studenten hoe je de basisschool gezonder en sportiever maakt

13 mei 2019

Windesheim heeft met vijf andere hogescholen een specialisatie voor de Pabo ontwikkeld waarmee onze toekomstige leraren leren hoe ze een school gezonder en sportiever kunnen maken.

Op 20 mei reikt staatssecretaris Blokhuis aan de eerste lichting studenten het diploma ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’ uit. De expertise die dit onderwijstraject voor de studenten oplevert moet basisscholen in staat stellen om in de toekomst een structureel gezondheidsbeleid te kunnen uitvoeren. Want kinderen eten nog te ongezond, bewegen te weinig en besteden teveel tijd aan hun smartphone of tablet. Landelijke onderzoeken concluderen dat kinderen in een steeds ongezondere omgeving opgroeien. Monique van Ark, pabo-docent op Hogeschool Leiden en projectleider van het landelijk traject Specialist Sportieve en Gezonde School: ‘Aandacht voor gezondheid op basisscholen is vaak nog afhankelijk van een enthousiaste directeur of leraar.’

Gezonde schoolomgeving moet structureel zijn

Windesheimstudent Eva de Graaf heeft vorig jaar al het diploma Specialist Sportieve en Gezonde School ontvangen. Zij bouwde haar expertise op het vlak van bewegen en gezondheid zorgvuldig op. ‘In het eerste jaar heb ik veel geleerd over het belang van bewegen en wat je met een klas kunt doen. Later kwam daar het thema voeding bij en hoe je veranderingen in een school teweegbrengt. Tijdens mijn stage bij basisschool Het Zuiderlicht in Dronten heb ik samen met de directeur gekeken naar wat we als school willen bereiken. We hebben succes behaald op het gebied van gezonde traktaties en pauzehappen. Ook mogen we ons voor de komende jaren Gezonde School noemen.’ 

Eva bleef bij Het Zuiderlicht werken en kreeg taakuren om als Specialist Sportieve en Gezonde School met deze onderwerpen verder te gaan. ‘Het is een mooi voorbeeld van de manier waarop een gezonder beleid op een basisschool concreet gemaakt wordt’, zegt docent Hester Teune van Windesheim. ‘Een gezonde schoolomgeving is niet één keer per jaar meedoen aan de nationale buitenlesdag of groente-en-fruitdag, maar veranker je structureel in educatie, in de omgeving en in het beleid.

Onderdeel van curriculum Pabo

Vanaf september wordt het curriculum Specialist Sportieve en Gezonde School door alle Pabo’s in Nederland aangeboden. ‘Aandacht voor gezondheid moet in het onderwijs net zo belangrijk zijn als rekenen en taal’, aldus Monique van Ark.  

20 mei

De uitreiking van de diploma’s door staatssecretaris Blokhuis bij Hogeschool Leiden vindt plaats op 20 mei, vanaf 14.30 uur in F0.017.

Lees meer over het onderwijsprogramma Specialist Sportieve en Gezonde School bij Windesheim

Lees meer over de Beweegroute van de voltijdopleiding Pabo Windesheim