Student die aan het bellen is

Biocomposiet-fietsbrug Ritsumasyl wint landelijke Cicular Award Public 2019

28 februari 2019

De biocomposiet-fietsbrug bij Ritsumasyl heeft donderdag 21 februari de Circular Award Public 2019 gewonnen, een landelijke prijs voor duurzame bouwprojecten.

De biocomposiet-fietsbrug bij Ritsumasyl heeft donderdag 21 februari de Circular Award Public 2019 gewonnen, een landelijke prijs voor duurzame bouwprojecten. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven overhandigde de prijs aan Sjoerd Vrieswijk van opdrachtgever Provincie Fryslân tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Den Haag. De brug kreeg de prijs in de categorie ‘Provincies’ en won de publiekprijs.

De fietsbrug vervangt de oude brug over het Van Harinxmakanaal. Het draaibare dek krijgt een overspanning van 22 meter en heeft een totale lengte van 66 meter. Het dek en de toeritten worden gemaakt van biologisch materiaal (vlas en natuurlijk hars). Maar ook het betonpuin van de oude brug wordt hergebruikt als basis voor de onderbouw van de vlasbrug. De brug wordt in de nazomer van 2019 in gebruik genomen.

Vanuit GreenPAC zijn we nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de biocomposiet-fietsbrug. Er zijn door associate lector van het lectoraat Kunststoftechnologie Albert ten Busschen en docent onderzoeker Peter Bosman meer dan duizenden tests uitgevoerd, om precies te zijn 3062. Een enorme klus, want hoe gedraagt dit biobased materiaal zich op deze schaal?

Bekijk de film of ga naar de website van GreenPAC voor meer informatie over de brug en de unieke samenwerking in dit project.