Student die aan het bellen is

Promotie Annemarie van Hout: telezorg in de verpleegkundige praktijk

14 juni 2019

Onderzoeker Annemarie van Hout is gepromoveerd met het proefschrift ‘Understanding telecare construction work. An ethnography of nursing practices’, over veranderingen in de verpleegkundige zorg door technologie.

Technologie verandert verpleegkundige zorg

In haar proefschrift beschrijft Annemarie de veranderende zorgpraktijken en hoe verpleegkundigen daar mee omgaan. Annemarie bepleit een samenwerking tussen verpleegkundigen en onderzoekers om ervaringen in de praktijk te ontwikkelen naar nieuwe vormen van zorg voor verdere kennisdeling. Door haar etnografisch onderzoek in twee verschillende verpleegkundige zorgpraktijken brengt Annemarie verwachte en onverwachte veranderingen van zorg op afstand in beeld. Verpleegkundigen gebruiken technologie om zorg op afstand te geven. Dat leidt tot voor de hand liggende veranderingen, zoals dat bij telezorg de verpleegkundige fysiek niet meer aanwezig is.

Promotie Annemarie van HoutMaar er kunnen ook onverwachte gevolgen zijn, bijvoorbeeld wanneer patiënten anders met de technologie omgaan dan was bedoeld. Een webcam wordt bijvoorbeeld heel erg vaak gebruikt of juist helemaal niet. Door het gebruik van technologie in de zorg verandert die zorg en verpleegkundigen komen allerhande hindernissen tegen. Maar ze bedenken ook nieuwe mogelijkheden! Dit maakt van telezorgpraktijken een soort bouwplaatsen, waar verpleegkundigen en patiënten werken aan goede zorg.

Eén van de inzichten uit het onderzoek van Annemarie van Hout is dat verpleegkundigen veel kennis opdoen, maar deze niet goed kunnen delen. Dit kan voorkomen worden door een betere samenwerking tussen verpleegkundigen en onderzoekers. Er zijn gevarieerde onderzoeksmethoden nodig, waarbij verpleegkundigen en onderzoekers samen kijken naar de zorgpraktijk om geleerde ervaringen te ontwikkelen naar theorie en nieuwe vormen van zorg. Een exemplaar van het proefschrift is te verkrijgen door een mail te sturen.

Promotie Annemarie van HoutOver de promovendus

Annemarie van Hout (1971) is onderzoeker bij het lectoraat ICT-innovaties in de zorg van hogeschool Windesheim. In die functie is zij trekker van het onderzoeksperspectief Innovatie & Zorgpraktijk. Daarnaast is zij betrokken bij de opleiding Leven Lang Leren.

Meer weten over het lectoraat ICT-innovaties in de zorg?