Student die aan het bellen is

Gelderse familiebedrijven zorgen voor 32% van alle banen in provincie 

17 juni 2019

Zeven van de tien bedrijfsvestigingen in Gelderland zijn familiebedrijven. De ruim 45.000 Gelderse familiebedrijven zijn goed voor 32% van alle banen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van hogeschool Windesheim.

In opdracht van de provincie Gelderland brachten zij de bedrijvigheid en werkgelegenheid van familiebedrijven gedetailleerd in kaart. 

Unieke cijfers

Het overzicht is bijzonder. Gelderland is na Overijssel de tweede provincie met zulke gedetailleerde cijfers over familiebedrijven. Een selectie van gegevens over Gelderse Familiebedrijven per gemeente en regio is te raadplegen via de factsheet (PDF 180 kB) van de provincie Gelderland. Opvallend is het percentage omzet en toegevoegde waarde gerealiseerd door familiebedrijven in Gelderland. Dat is in alle bedrijfstakken hoger dan gemiddeld in Nederland. Het zijn de familiebedrijven in de horeca (69%), bouwnijverheid (64%), en autohandel en -reparatie (61%) die grotendeels de omzet realiseren. Bijna de helft (48,5%) van de familiebedrijven doet aan R&D activiteiten en 32% van de export in de provincie Gelderland kwam in 2016 voor rekening van familiebedrijven.

Twintig gemeenten in Gelderland hebben een aandeel familiebedrijven dat groter of gelijk is aan 75%. Het grootste aandeel familiebedrijven is te vinden in de gemeente Buren (84%). Gemeenten met het kleinste aandeel familiebedrijven zijn Arnhem (55%) en Nijmegen (57%).

Bedrijvigheid, werkgelegenheid en innovatie

Het is al langere tijd bekend dat het de familiebedrijven zijn in Gelderland die zorgen voor bedrijvigheid, werkgelegenheid en innovatie. Over het algemeen zorgen de familiebanden juist voor extra loyaliteit, meer continuïteit en een ‘familiegevoel’ waardoor veel bedrijven floreren. Maar deze bedrijven kunnen het door de familiedynamiek soms ook extra lastig hebben. Denk aan vrij maken van (familie)kapitaal voor investeringen, het oplossen van managementvraagstukken met ouders of de bedrijfsoverdracht binnen een gezin.

Diensten gerichter inzetten

Het nu uitgevoerde onderzoek brengt de Gelders situatie in beeld, zodat het partnernetwerk van het Gelders Familiegilde haar diensten gericht kan inzetten onder de Gelderse familiebedrijven. Zodat ook Gelderse bedrijven bijdragen bij aan de transities in Gelderland: de economie van de toekomst. Een slimme en schone economie die zorgt voor groene groei en duurzame banen.

De Verbindende Schakel

Provinciale Staten startten in 2018 het programma De Verbindende Schakel voor familiebedrijven in Gelderland. Leden en niet-leden van het Gelders Familiebedrijven Gilde kunnen gebruik maken van een nieuw platform gerund door 10 partners, deelnemen aan intervisie- en kennissessies en meedingen naar een felbegeerde Award: Gelders Familiebedrijf 2019. Inschrijven voor die award kan tot 2 september 2019. Meer informatie is te vinden op de website van Geldersefamiliebedrijvengilde.

Bekijk hier de pdf over het onderzoek 

Meer nieuws van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven