Student die aan het bellen is

Bijeenkomst Nationale Agenda CompositesNL in Zwolle

22 januari 2019

In opdracht van de branchevereniging Composites NL organiseerde het lectoraat Kunststoftechnologie op 22 januari een bijeenkomst over het hergebruik van composiet. Het lectoraat zelf heeft samen met de industrie een recycling methode ontwikkeld voor hergebruik van composieten.

Associate lector Albert ten Busschen presenteerde deze methode tijdens de bijeenkomst. In 2017 is het lectoraat er al in geslaagd een serie unieke meubels te maken van hergebruikt composiet en is er 30 meter oeverbeschoeiing neergezet bij de Beatrixsluis in Almere. Thermohard composiet is het materiaal waar enorme windmolenbladen, silo’s en plezierbootjes van gemaakt worden. De belangstelling vanuit de composieten industrie bleek groot, ruim 50 deelnemers waren dinsdag 22 januari in Zwolle aanwezig. 

Namens de Europese branchevereniging EuCIA presenteerde dr. Jaap van der Woude de verschillende projecten in Europa op het gebied van hergebruik en recycling van composieten. Als we naar Europa kijken is Nederland toonaangevend (of de etalage) als het gaat om hergebruik en recycling van composieten en de door Windesheim ontwikkelde methodiek staat daarbij op de voorgrond. Het huidige prijsniveau van producten gemaakt op basis van hergebruikt composiet is echter nog relatief hoog, dit komt vooral door het noodzakelijk gebruik van virgin grondstoffen waardoor de producten moeilijk kunnen concurreren met producten gemaakt van traditionele materialen. Dit bleek een belangrijke conclusie na afloop van de bijeenkomst. Kortom, voor het project consortium een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan.