Student die aan het bellen is

Gastcollege RTL-techjournalist Verlaan over ethische kwesties bij cybercrime

12 april 2019

Techjournalist Daniël Verlaan stelt voor RTL Nieuws misstanden aan de kaak. Hij vertelt over zijn aanpak tijdens een gastcollege aan derdejaarsstudenten Journalistiek van Windesheim.

De studenten die te laat komen krijgen er van Daniël meteen van langs. ‘Een van de belangrijkste lessen is: kom op tijd!’ Het gastcollege is georganiseerd voor derdejaarsstudenten en de dag ervoor is net een publicatie verschenen van zijn hand waar commotie over is: het datalek bij Jeugdzorg. Daniël vertelt de studenten dat er diezelfde middag al Kamervragen gesteld zijn.

Hoe pak je het aan?

Aan de hand van zijn scoops legt Daniël uit wat hij doet en wat zijn aanpak is. Zijn verhalen over hackers of cybercrime brengen ook veel ethische kwesties met zich mee. Wat bekijk je en wat niet? Hoe infiltreer je in een netwerk? Hoe benader je slachtoffers? Wanneer schakel je de politie in?

gastcollege JournalistiekSpecialiseer je!

Daniël vertelt dat hij pas sinds een paar jaar duidelijk heeft wat hij wil in de Journalistiek; misstanden aan de kaak stellen. Hij adviseert de journalisten in spé zich te specialiseren: ‘als jij op je cv zet dat je bijvoorbeeld techjournalist bent, kom je sneller in beeld bij werkgevers.’

Derdejaarsstudent Vincent vindt het gastcollege interessant en een welkome frisse blik: “Zijn wijze van journalistiek bedrijven en het infiltreren in netwerken, dat is écht interessant om eens over te horen. Het zijn soms ook aangrijpende dingen die eruit voort komen, hoe hij ermee omgaat vind ik heel knap.”

Verlaan is techjournalist bij RTL Nieuws en schreef onder andere over datalekken, cybercrime en hacken. Meer over Daniël Verlaan

Meer over de opleiding Journalistiek bij Windesheim.