Student die aan het bellen is

Ben je het lezen verleerd? 8 tips om het boek te (her)ontdekken

25 april 2019

Je leest steeds minder. Er is altijd wel iets belangrijker: je smartphone, Netflix of Spotify. Herkenbaar? Misschien heb je iets aan de acht tips van onze onderzoeker Erna van Koeven.

lezen verleerdWe willen wel lezen, maar het komt er in deze tijd gewoon niet van. Dit is jammer, want lezen is goed voor je, vertelt Windesheimonderzoeker Erna van Koeven. Tijdens je werk of studie, maar ook in je vrije tijd. Lezen scherpt je denken, stimuleert je fantasie, ontspant en is vooral erg leuk. Van Koeven, onderzoeker op het gebied van geletterdheid en taalontwikkeling, heeft acht handige tips voor jou.

1 Concentreer je

Als je het moeilijk vindt om je te concentreren op een boek, zorg dan dat je geen afleidingen zoals je telefoon of televisie in de buurt hebt. Als je even doorzet dan merk je dat je vanzelf geboeid raakt.

2 Zoek een boek dat bij je past

Raak je niet geboeid? Dan heb je misschien een boek gekozen wat niet goed bij je past. Dit is helemaal niet erg. Er zijn genoeg boeken om uit te kiezen. Ruil het gerust om voor een ander boek dat je meer aanspreekt.

3 Zoek op de juiste plek

En waar vind je dat juiste boek? Bijvoorbeeld bij hebban.nl. Een website (en app) die een goed overzicht biedt in het enorme boekenaanbod. Als je aangeeft waar je voorkeur ligt, dan kunnen de experts van Hebban op basis daarvan gerichte tips en suggesties geven.

4 Lees recensies

Registreer je gelezen boeken op goodreads, hier vind je recensies en boekentips van medelezers. Ook kun je er makkelijk bijhouden welke boeken je al hebt gelezen en wat je ervan vond. Misschien ontdek je wel een interessant patroon in je leesvoorkeuren.

5 Lees het boek van je lievelingsserie op Netflix

Veel Netflix-series zijn gebaseerd op boeken. Begin eens in een van deze boeken. Vaak is het boek eerder uit dan de serie zelf (of het nieuwe seizoen). Op deze manier kun je dubbel genieten van het verhaal. En misschien geeft het je wel extra inzichten in je favoriete personages.

6 Probeer eens een luisterboek

Je kunt overal luisteren. Bijvoorbeeld in de trein, tijdens het sporten of ’s avonds in bed. Want stiekem missen we het allemaal wel een beetje om voor het slapen voorgelezen te worden. Luisteren naar boeken kan onder andere gratis via Luisterbieb.nl.

7 Word lid van de bibliotheek

Op vertoon van je studentenpas kost dit maar 30 euro per jaar. Je kunt er boeken, luisterboeken en digitale boeken lenen. En zonder lidmaatschap kun je er alsnog komen lezen, studeren en socializen.

8 Bezoek de kringloop

Heel Nederland ruimt boeken op. Die komen allemaal terecht bij de kringloop of tweedehands boekwinkels. Neem daar eens een kijkje, sommige boeken zijn nog goedkoper dan een kop koffie.