Groepje studenten buiten

10 tips om te beginnen met je studiekeuze

30 juli 2018

Een studie kiezen? Waar begin je? We helpen je op weg met een aantal tips.

Doe het stappenplan om tot een goede studiekeuze te komen1. Maak een studiekeuzetest

Hoe weet je nou welke opleidingen mogelijk bij jou passen? Doe een studiekeuzetest! Aan de hand van je persoonlijke interesses rolt er na een paar minuten een lijst uit met opleidingen die bij je passen. Zo heb je in ieder geval een begin en kun je starten met vergelijken! Deze test is gratis.
 Doe de test

 

Ga naar een studiebeurs2. Bezoek een onderwijsbeurs

Op een onderwijsbeurs heb je gelijk alle hogescholen onder één dak. Handig als je twijfelt tussen meerdere studies en/of hogescholen. De Onderwijsbeurs Noordoost is in Zwolle en vindt plaats op 7 en 8 november in de IJsselhallen.
Meld je hier aan

 

Bezoek een open dag3. Bezoek een open dag

In deze tijd van het jaar staan er veel open dagen gepland van hogescholen en universiteiten. Heb je al een idee van welke opleidingen je leuk lijken? Dan is de open dag de ideale gelegenheid om opleidingen met elkaar te vergelijken. Stel al je vragen aan studenten en docenten.
Meld je alvast aan voor de open dag van Windesheim

 

Minnen en plussen. Past deze studie bij mij?4. Noteer de plussen en minnen

Twijfel je tussen twee studies? Help jezelf door alle plussen en minnen per opleiding in kaart te brengen. Schrijf op wat je aanspreekt en wat minder. Kijk daarna waarop de opleidingen verschillen en welke er uit springt. Het Windesheim Informatie Centrum (0900 – 8899) staat trouwens voor je klaar om te helpen met vragen over bijvoorbeeld deze verschillen.

 

Feest5. Ontdek meer over Zwolle als studentenstad

Twijfel je of Zwolle bij je past? Een tiental studenten blogt over hun studietijd bij Windesheim en het studentenleven. Ze houden je op de hoogte over hoe zij het vinden om te studeren in Zwolle en bij Windesheim. Beeld: MarketingOost.
Lees de blogs van onze studentreporters

  

Logo snapchat6. Volg Windesheim alvast op Snapchat

Wie kunnen jou beter vertellen hoe het is om te studeren bij Windesheim dan onze studenten zelf? Juist. Daarom laten zij het je vanaf oktober elke dinsdag en donderdag zien op Snapchat. Voeg windesheimzw toe en... enjoy!

 

Een meeloopdag is een belangrijk onderdeel om je studiekeuze te bepalen7. Kom eens meelopen of proefstuderen

Zit je in je laatste jaar, heb je een open dag gevolgd en wil je weten hoe het écht is om te studeren aan de opleiding van jouw keuze? Dan is meelopen of proefstuderen een goede manier om daar achter te komen. Veel opleidingen bieden deze opties vanaf november aan. Kijk bij de opleiding van jouw keuze voor de mogelijkheden.

Koffie8. Bespreek je keuze

Pak er een lekker kopje koffie, thee of fris bij en leg je keuze voor aan mensen die jou goed kennen. Leg hen uit waarom je van plan bent om voor die studie te kiezen. Zij kunnen je helpen om de ‘laatste puntjes op de keuze-i’ te zetten.

 

Bespreek je keuze en overweging met bekenden of je ouders

9. Praat eens met iemand uit de praktijk

Mensen vinden het vaak leuk om over hun beroep te vertellen. Iemand die al werkzaam is in het werkveld van jouw keuze kan je bovendien alle ins en outs vertellen over het vak en van de bijbehorende opleiding. Ken je niemand die doet wat jij leuk vindt? Bel gewoon een bedrijf op en vraag of iemand je een half uurtje te woord kan staan, desnoods telefonisch. 

 

Help! Ik kom er echt niet uit

Volg een studiekeuzetraining10. Volg een studiekeuzetraining

Vind je veel studies leuk en kun je niet kiezen? Tijdens de studiekeuzetraining ga je bezig met vragen zoals wie ben ik? Wat wil ik? En wat kan ik? Vervolgens oriënteer je je op opleidingen en beroepen die bij je passen.
Volg een studiekeuzetraining samen met andere studiekiezers.