Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Brug slaan tussen wetenschap en bedrijfsleven

  • 13 juli 2018
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Brug slaan tussen wetenschap en bedrijfsleven

Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van hogeschool Windesheim blikt terug op een dynamisch en goed bezocht Ifera-congres.

Meer dan 180 onderzoekers afkomstig uit 38 landen kwamen in Zwolle bijeen om de nieuwste onderzoeksresultaten uit te wisselen op het gebied van onderzoek naar familiebedrijven wereldwijd. Ook journalisten van de landelijke en regionale pers waren aanwezig. Trouw, het FD, het Reformatorisch Dagblad, BNR en RTV Oost berichtten over het congres.

Academisch versus toegepast onderzoek

‘We wilden een brug slaan tussen academisch onderzoek, dat overwegend kwantitatief is, en toegepast kwalitatief onderzoek. Steeds meer wetenschappelijke vaktijdschriften vinden het belangrijk dat academici hun theoretische bevindingen vertalen naar de bedrijfskundige praktijk. Die verbinding met het bedrijfsleven staat in ons lectoraat al centraal.

Als organisator van deze editie van het Ifera congres hebben we daarom als landelijk expertisecentrum een aparte dag georganiseerd om de uitwisseling met ondernemers te stimuleren. Dit leverde interessante kruisbestuiving op tussen de keynotespeakers en de ondernemers die hen met praktijkvoorbeelden aanvulden. Voor de aanwezige academici een nuttige kennismaking met processen die in het bedrijfsleven spelen. En vice versa gaf het ondernemers een idee wat de voordelen zijn van statistisch onderzoek’, aldus Anita van Gils lector Familiebedrijven bij Windesheim.

Ontwrichting

Het hoofdthema van de conferentie was disruptie, waarmee ontwrichting of verstoring bedoeld wordt. Emiritus hoogleraar Joseph Astrachan van de Kennesaw State University ging in op de kansen en bedreigingen waar familieondernemers mee te maken hebben in deze dynamische wereld. Trends die de bedrijfsvoering van het bedrijf raken, zoals de digitale revolutie. Bedrijven moeten op die technologische veranderingen tijdig inspelen en een strategie uitstippelen. Anders kan het gebeuren dat een bedrijf failliet gaat. Het Nederlandse bedrijf ITM slaagt daar wel in. Deze familieonderneming uit Kampen ontpopte zich van sigarenfabriek naar bouwer van machineplatformen voor tabaksproducten. En stemde de productie af op een anti-rookbeleid en industriële innovaties.

Meer weten? Klik hier(opent in nieuw tabblad)

Delen via: