Studenten voor X

Dementie signaleren kun je leren

20 september 2017

Online test helpt Turkse en Marokkaanse ouderen bij het (vroegtijdig) signaleren van dementie.

Dementie wordt bij niet-Westerse migranten vaak niet herkend als ziekte. Om hen daarbij te helpen is voor Alzheimer Nederland ‘SignaLeren’ ontwikkeld. Deze online test voor Turkse en Marokkaanse ouderen, bevat filmpjes en vragen in het Turks, Marokkaans-Arabisch, Berbers en Nederlands over de meest voorkomende signalen van dementie. Gözde Duran, coördinator van ProMemo Expertisecentrum Dementie voor professionals, is een van de ontwikkelaars.

Symposium op 6 november

Op 6 november houdt Windesheim samen met Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen, een mini-symposium over dementie en ouderen met een niet-westerse achtergrond. Tijdens dit symposium zal ook de toolkit SignaLeren gepresenteerd worden.

Cursus Culturele diversiteit bij mensen met dementie

De kennis die Gözde Duran heeft over dit onderwerp deelt zij ook tijdens de cursus Culturele diversiteit bij mensen met dementie. De cursus start 27 september en er zijn nog enkele plaatsen vrij. Dezelfde cursus wordt in het voorjaar van 2018 weer gegeven. 

Snelle stijging migrantenouderen met dementie

Het aantal migrantenouderen met dementie in Nederland stijgt de aankomende jaren sneller dan het aantal autochtone ouderen dementie. Dit komt onder andere door verhoogde riscofactoren zoals hart- en vaatziektes en diabetes. Daarnaast hebben zij niet de gezondheidsvaardigheden die nodig zijn om op tijd signalen van dementie te herkennen en in beeld te komen voor de juiste professionele zorg.  Op dit moment hebben in Nederlander meer dan 235.000 mensen Alzheimer, waarvan ruim 13.750 met een migrantenachtergrond.

 

Lees ook: "Regionale dementiezorg niet cultuursensitief genoeg"