Studenten voor X

Dansvoorstelling Alzheimer raakt

21 september 2017

Moderne dansvoorstelling over dementie verbeeldt ziekteproces en weet daarmee mantelzorgers, professionals en studenten te raken.

De dansvoorstelling met de naam ‘Onvoorwaardelijk’ werd drie keer op Windesheim gegeven in het kader van Wereld Alzheimer Dag en werd uitgevoerd door het Kamper gezelschap Vuur en Vlam. De voorstelling gaat over een familie die wordt geconfronteerd met een vader die aan de ziekte Alzheimer lijdt. Door middel van dans en muziek werd het ziekteproces krachtig in beeld gebracht. “Toch bijzonder dat je met dans zo veel kunt vertellen”, was de reactie van een van de bezoekers. Het publiek van de voorstellingen reageerde aangedaan en ontroerd. Dat kwam vooral doordat men zich zo goed kon herkennen als het ging om de emoties die het ziekteproces teweegbrengt. Een student gaf na afloop aan dat ze ‘kippenvel tot op het bot’ had en zich nu bewuster was van de rol van en de emoties bij de familie.

Wereld Alzheimer Dag

Ieder jaar wordt op 21 september wereldwijd aandacht besteed aan de circa 50 miljoen mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. De ziekte werd ruim 100 jaar geleden ontdekt en het aantal mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie neemt ieder jaar nog toe. Zolang er nog geen oplossing is gevonden, staat ons maar één ding te doen: Goed zorgen voor mensen met dementie en hun naasten. Dat doen we in de regio Zwolle met een heel aantal partijen. De ruim 4.000 mensen met dementie in de regio verdienen op Wereld Alzheimer Dag onze speciale aandacht.

Gevarieerd programma

In de week rond Wereld Alzheimer Dag organiseren alle organisaties die samenwerken rond het thema dementie, een gevarieerd programma. ProMemo Windesheim, Expertisecentrum Dementie voor professionals, heeft hierin een coördinerende rol. Dit jaar is er een speciaal thema: “Ik zou wel eens willen weten...”. Wij willen iedereen in onze regio deze vraag stellen. Dan weten wij wat u bezig houdt en waarover wij u nog beter kunnen informeren. Mochten we het antwoord schuldig blijven, gaan we het voor u uitzoeken.