Student die aan het bellen is

Zondag in Nieuwsuur: de juiste zorg voor oudere migranten met dementie

20 oktober 2017

Uitzending besteedt aandacht aan belangrijke en groeiende aandacht voor cultuursensitieve zorg.

Nieuwsuur zorg voor oudere migranten met dementie

Nieuwsuur heeft een reportage gemaakt over migranten ouderen en hun zoektocht naar goede verpleeghuiszorg in Nederland. Het blijkt een vaak moeizame zoektocht. Het niet aansluiten bij de specifieke gewoontes van de cultuur, maar ook het niet spreken van dezelfde taal (al dan niet door de dementie), spelen daarin een belangrijke rol.

Cultuursensitievere zorg

In deze reportage komt onder meer Gözde Duran aan het woord. De coördinator van ProMemo, Expertisecentrum Dementie voor Professionals, pleit al tijden voor een cultuursensitievere zorg. Ook werden voor de reportage deelnemers geïnterviewd van de Windesheim-cursus ‘Culturele Diversiteit bij mensen met dementie’. Duran is zowel projectleider als docent van deze cursus.

Zoektocht

In de reportage is er ook aandacht voor een Turks echtpaar met dementie dat inmiddels een plek heeft gevonden in IJsselheem. Hun dochter vertelt haar verhaal over hun zoektocht naar de juiste zorg en haar tevredenheid en dankbaarheid voor de huidige geboden zorg door IJsselheem. Het echtpaar is op verzoek van familie, onherkenbaar in beeld gebracht. Naast bovengenoemde personen komen ook Klinisch Geriater Van Kempen (Slotervaartziekenhuis) en GZ-psycholoog Cleo Woldberg (IJsselheem) in de rapportage aan het woord. 

Reportage terugkijken? 

Deze reportage is terug te kijken via de website van Nieuwsuur